PrzepisyZdrowe desery

Czekoladowe fit ciasto z miętą [PRZEPIS]

Miałam ostatnio ochotę na jakieś niestandardowe czekoladowe fit ciasto – inne niż wszystkie. I udało mi się takie wykonać! Zielona polewa wygląda bardzo ciekawie, a całe ciasto jest słodkie i smaczne – a w dodatku zrobione z samych zdrowych składników!

Do przepisu możecie użyć nie tylko mąki pełnoziarnistej, ale np. mąki owsianej – spokojnie powinno wyjść. To samo z mlekiem: roślinne sprawdzi się tu równie dobrze, co krowie. Ja wybrałam mleko migdałowe.

Jedynym „egzotycznym” składnikiem jest tu spirulina – dodałam ją, żeby polewa uzyskała zielony kolor. Jeśli nie macie jej w domu, spokojnie obędzie się bez niej – po prostu polewa będzie biała. Nie wpływa to jednak na smak dania.

Ciasto wychodzi troszkę wilgotne, ale nie bardzo. Jest mocno czekoladowe i zwarte.  Zachęcam Was do kombinowania z różnymi składnikami, testowania – ja właśnie w ten sposób wymyślam/przerabiam przepisy. Najgorsze, co może się stać – ciasto się nie uda. I co z tego? Zdarza się 🙂 

Wiele osób pod niektórymi przepisami na ciasta oburza się, że są kaloryczne – przypominam:

a) kalorie to nie wszystko – liczy się jakość składników!

b) kaloryczność zależy od wielkości kawałka ciasta – wystarczy dodać wszystkie składniki i podzielić przez ilość kawałków.

C) to nie jest blog o odchudzaniu czy restrykcjach, ale blog o tym, żyć zdrowo bez spiny. Zresztą przy zdrowo zbilansowanej diecie nie widzę problemu, żeby gdzieś wcisnąć ciasto, nawet z większą ilością kalorii 🙂 To ciasto może nie jest tak kaloryczne jak te karmelowe, które właśnie zebrało krytykę za kaloryczność (nie rozumiem tego, ale w porządku).

Mam nadzieję, że przepis wam się spodoba 🙂

CZEKOLADOWE FIT CIASTO Z MIĘTĄ – PRZEPIS

czekoladowe fit ciasto czekoladowe fit ciasto

Wydruk przepisu
Czekoladowe fit ciasto z miętą [PRZEPIS]
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Przygotuj sobie małą, prostokątną lub okrągłą foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Włóż daktyle do miski i zalej gorącą wodą. Zostaw na 15 minut. Po tym czasie odlej wodę.
  4. Wrzuć daktyle do blendera, dodaj masło orzechowe, dżem/konfiturę i mleko. Dokładnie zblenduj na gładką masę.
  5. Dodaj mąkę, kakao, miętę (1,5 łyżeczki), sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy lub olejek waniliowy i sól i dokładnie wszystko wymieszaj.
  6. Pokrój czekoladę na małe kawałeczki i wrzuć do masy. Wymieszaj.
  7. Wylej ciasto na blachę, ładnie ugładź i włóż do piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu, czekamy aż wystygnie i wstawiamy ciasto do lodówki.
Polewa
  1. Gęste mleko kokosowe powoli nakładamy łyżką do miski. Ubijamy mikserem, żeby zrobiło się bardziej gęste.
  2. Dodaj ulubione zdrowe słodzidlo (u mnie - cukier kokosowy), spirulinę i miętę (0,5 łyżeczki) i znów ubij całość mikserem/blenderem.
  3. Delikatnie rozsmaruj polewę po cieście. Można wstawić do lodówki.
  1. Ja posypałam jeszcze ciasto ekspandowaną gryką.
About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.