Brownie z cukinii
Porcje Czas przygotowania
10kawałków 15minut
Czas gotowania
30minut
Porcje Czas przygotowania
10kawałków 15minut
Czas gotowania
30minut
Sposób przygotowania
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Obieramy cukinię i ścieramy na najmniejszych oczkach do dużej miski. Odciskamy, by usunąć nadmiar wody, np. przez ręcznik papierowy. Odlewamy wodę, zostawiamy cukinię. Dodajemy roztopione masło, jajko, słodzidło, aromat wanilii i dokładnie mieszamy.
  2. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję – jak standardowe ciasto czekoladowe. Jeżeli jest za suche, można dodać trochę wody.
  3. Blaszkę prostokątną (tą mniejszą, która ma rozmiar ok. połowy dużej blachy) pokrywamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy patyczkiem – ma być suchy.
  4. Polewa: Gdy ciasto wystygnie, zabieramy się do robienia polewy. Nastawiamy garnek z wodą. Gdy woda zacznie się gotować, kładziemy na nią miseczkę (ja mam taką lekką, metalową) i wrzucamy tam czekoladę, pokruszoną już na kostki. Gotująca się woda wytworzy ciepło na miseczce i ładnie roztopi nam czekoladę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody. Rozsmarowujemy po cieście.
Pozostałe informacje

Wartość kaloryczna całej blachy to ok. 1850 kcal.
Węglowodany: 228,7 g Białko: 45 g Tłuszcz: 130 g.

Jedna blacha to przynajmniej 10 kawałków. 1 kawałek to ok. 185 kcal, Węglowodany: 22,8 g Białko: 4,5 g Tłuszcz: 13 g.
Dla porównania, jeden kawałek standardowego brownie to 300-500 kcal.

*. Pamiętaj, że każde zdrowe słodzidło ma inne natężenie słodkości, niektóre są słodsze od cukru, inne są mniej słodkie – to trzeba uwzględnić.