Bez mąki, bez cukru, bez mleka – pyszne, fit karmelowe ciasto bez niczego [PRZEPIS]
Czas przygotowania
20minut
Czas oczekiwania
1godzina
Czas przygotowania
20minut
Czas oczekiwania
1godzina
Składniki
Spód
Masa
Sposób przygotowania
  1. Namoczone przez noc daktyle mieszamy z tłuszczem (olejem roślinnym, masłem klarowanym roztopionym, itp.), orzechami (ja wcześniej je pokroiłam), masłem orzechowym oraz solą i blendujemy na masę. Będzie miała cząsteczki orzechów – tak ma być!
  2. Przygotowujemy małą blaszkę w kształcie koła i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wylewamy masę na blaszkę i ugniatamy, układając ją dokładnie.
  3. Przechodzimy do masy (nadzienia): namoczone przez noc nerkowce łączymy z bananami, masłem orzechowym, kakao, miodem (u mnie syrop z agawy, nie lubię smaku miodu), olejem i blendujemy na masę. Rozlewamy masę na nasz spód i dokładnie łopatką wyrównujemy brzegi i rozprowadzamy nadzienie równomiernie.
  4. WAŻNE Teraz wsadzamy blachę do lodówki na 10 minut – nie mniej. Po tym czasie dekorujemy ciacho borówkami.
  5. WAŻNE 2 Zanim będziemy kroić ciasto, wsadzamy do zamrażarki na 1 godzinę! Inaczej będzie się rozwalać. Potem można trzymać w lodówce i ewentualnie jeśli kawałki mają być idealne, to przed pokrojeniem wsadzać na 30 min. do zamrażarki. Ja akurat tego nie robiłam – tylko raz zamroziłam przez godzinę i to wystarczyło, ciasto było zwarte przez kilka dni (aż zostało całkowicie pochłonięte :))