Bez mąki, bez cukru, bez mleka – pyszne, fit karmelowe ciasto bez niczego [PRZEPIS]

Ciasto, którego nie trzeba piec, robi się je szybko, jest zdrowe i zdecydowanie pyszne – brzmi jak ideał, prawda? Mam dzisiaj dla Was świetny przepis na błyskawiczne ciacho bez niczego:)

Pod każdym przepisem zawsze słyszę:

  • a co jeśli ktoś nie może mąki?
  • mleka?
  • jajek?
  • czegokolwiek?

Nietolerancje pokarmowe i alergie są coraz bardziej popularne. Zdaję sobie z tego sprawę, że coraz więcej osób musi stosować diety eliminacyjne i dzisiaj specjalnie dla takich osób podam wam przepis, który testowałam ostatnio. Nawet mój Patryk, który nie lubi słodkości i nie lubi masła orzechowego, zajadał się tym ciastem i zjadł mi pół blachy. Także test zdany, ciacho zaliczone, mogę polecać je dalej!

 

Wydruk przepisu
Bez mąki, bez cukru, bez mleka – pyszne, fit karmelowe ciasto bez niczego [PRZEPIS]
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
Składniki
Spód
Masa
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
Składniki
Spód
Masa
Sposób przygotowania
  1. Namoczone przez noc daktyle mieszamy z tłuszczem (olejem roślinnym, masłem klarowanym roztopionym, itp.), orzechami (ja wcześniej je pokroiłam), masłem orzechowym oraz solą i blendujemy na masę. Będzie miała cząsteczki orzechów - tak ma być!
  2. Przygotowujemy małą blaszkę w kształcie koła i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wylewamy masę na blaszkę i ugniatamy, układając ją dokładnie.
  3. Przechodzimy do masy (nadzienia): namoczone przez noc nerkowce łączymy z bananami, masłem orzechowym, kakao, miodem (u mnie syrop z agawy, nie lubię smaku miodu), olejem i blendujemy na masę. Rozlewamy masę na nasz spód i dokładnie łopatką wyrównujemy brzegi i rozprowadzamy nadzienie równomiernie.
  4. WAŻNE Teraz wsadzamy blachę do lodówki na 10 minut - nie mniej. Po tym czasie dekorujemy ciacho borówkami.
  5. WAŻNE 2 Zanim będziemy kroić ciasto, wsadzamy do zamrażarki na 1 godzinę! Inaczej będzie się rozwalać. Potem można trzymać w lodówce i ewentualnie jeśli kawałki mają być idealne, to przed pokrojeniem wsadzać na 30 min. do zamrażarki. Ja akurat tego nie robiłam - tylko raz zamroziłam przez godzinę i to wystarczyło, ciasto było zwarte przez kilka dni (aż zostało całkowicie pochłonięte :))