Fit smalec z fasoli – czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że jak najbardziej – nie dość, że istnieje dużo zdrowsza i mniej kaloryczna wersja, to na dodatek smakuje przepysznie! Mam dzisiaj dla Was prosty i przyjemny przepis, który na pewno się sprawdzi – zwłaszcza, jeśli lubicie wszelkiego rodzaju smarowidła!
Mogę za ten przepis ręczyć – warto! U nas po przygotowaniu pasta zniknęła błyskawicznie!
Smalec z fasoli przewijał mi się jakieś milion razy w trakcie przeglądania internetu i zawsze chciałam wypróbować ten przepis, ale nigdy jakoś nie mogłam się za to zabrać. Pretekstem stał się bochen domowego i mega zdrowego chlebka, który dostaliśmy od mamy Patryka. W końcu mając tyle chleba, jak tutaj nie zrobić jakiejś pasty?
A prawda jest taka, że ja po prostu uwielbiam smalec. Na wszystkich weselach podbijam kącik wiejski i się zajadam, słysząc co chwila od ludzi, którzy znają mnie głównie z bycia trenerką: TO TY JESZ SMALEC?
Przecież na weselu kalorie się nie liczą! Ale ja nie o tym – tylko o alternatywnej wersji, która jest dużo zdrowsza, dużo mniej kaloryczna i nie trzeba jej jeść tylko na weselach, ale można także na co dzień.
Przepis, który widzicie pod spodem, to wariacja różnych wersji, które testowałam. Ta w końcu najbardziej przypadła mi do smaku – są standardowe dla smalcu przyprawy, jest jabłko, cebulka, czosnek (a jeśli ktoś dłużej obserwuje mojego bloga to wie, że przecież czosnek to ja kocham) oraz… kasza gryczana, która robi wrażenie “skwarek” i fajnie chrupie.
Zachęcam Was do spróbowania, bo smalec robi się mega szybko, jest tani w produkcji i na pewno będzie Wam smakował.
SMALEC Z FASOLI [PRZEPIS]
Szybki do zrobienia, pyszny i dużo mniej kaloryczny, niż tradycyjna wersja.
Składniki
- 1 puszka (400 g) białej fasoli
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej nadaje chrupkości naszemu smalczykowi. Jeśli nie masz standardowej szklanki do mierzenia, użyj 3-4 pełne łyżki kaszy
- 1 średnie jabłko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1,5 łyżki masła klarowanego
- Do smaku sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Na samym początku gotujemy kaszę według wskazówek na opakowaniu. Staramy się jej nie rozgotować.
- W międzyczasie kroimy cebulę na drobną kostkę, jabłko też kroimy na drobną kosteczkę lub ścieramy na dużych oczkach.
- Rozgrzewamy patelnię, na niej masło klarowane i smażymy cebulę z jabłkiem przez ok. 3-4 minuty na średnim ogniu (pilnujemy, żeby się nie przypaliło). Dodajemy połowę przypraw, mieszamy.
- Fasolę odcedzamy. Miksujemy w blenderze na gładką masę.
- Gładką masę fasolową przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, podsmażoną cebulkę z jabłkiem i drugą połowę przypraw. Dokładnie mieszamy ze sobą.
- Przygotowany smalec można już jeść. Można też trzymać kilka dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku lub słoiku.
Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!