PrzepisyZdrowe desery

DIETETYCZNY JABŁECZNIK – PYSZNE, ZDROWE CIASTO [PRZEPIS]

Kocham ciasta z jabłkami – zwłaszcza na jesień! Ciepłe, pachnące cynamonem razem z kubkiem gorącej herbaty to idealny pomysł na deszczowe popołudnie. Nie brzmi fit? To was zaskoczę – oto przepis na klasyczne ciasto jabłkowe z kruszonką w zdrowej wersji – dietetyczny jabłecznik!

Co to za życie bez prawdziwego jabłecznika? Niektórych smaków nie da się zastąpić. Dlatego odchudziłam klasyczny przepis na jabłecznik i wyszło mi cudo, a nie ciasto. Cała okrągła blaszka poszła w dwa dni, zjedzona z zapałem przeze mnie i Patryka. Trzeba uważać, bo to ciasto uzależnia.

ZDROWY, DIETETYCZNY JABŁECZNIK [PRZEPIS]

na zdjęciu jest dietetyczny jabłecznik z cynamonem

Składniki

  • 200 gram mąki pełnoziarnistej żytniej (można spróbować pomieszać różne zdrowe mąki)
  • 500 gram jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 200 gram masła (jeżeli chcesz wersję bardziej fit – użyj 100 g masła oraz 120 g dojrzałego awokado. Ciasto jednak nie będzie aż tak kruche).
  • 0,5 szklanki ksylitolu lub erytrolu (albo innego zdrowego słodzika)
  • 50 gram płatków migdałów (możemy to ominąć)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1,5 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy dużą miskę. Masło bądź masło + awokado kroimy na małe kosteczki i wrzucamy do miski.
  2. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  3. Dodajemy mąkę, ksylitol, migdały, proszek do pieczenia, 1 łyżkę cynamonu. Dokładnie mieszamy.
  4. Po wymieszaniu zagniatamy ciasto, aż będzie tworzyło całość.
  5. 3/4 ciasta układamy w okrągłej blaszce wypełnionej papierem do pieczenia (tortownicy) o średnicy ok. 25 cm. Posypujemy mąką ziemniaczaną.
  6. Jabłka kroimy na małe kosteczki, ścieramy na tarce bądź kroimy w cienkie plasterki – jak nam wygodnie. Układamy je na cieście. Posypujemy 1 łyżką cynamonu.
  7. Pozostałe 1/4 ciasta rozsypujemy w formie kruszonki na jabłkach.
  8. Pieczemy przez 50 minut.

Inne informacje

Całe ciasto w wersji z masłem 200 gram ma  2137 kcal, 309 g węglowodanów, 103,7 g tłuszczu i 36,8 g białka. Z przepisu wychodzi przynajmniej 10 porcji, więc jeden kawałek ma 212 kcal, 30,9 g węglowodanów, 10,3 g tłuszczu i 3,6 g białka. Przeciętne, zwykłe ciasto z jabłkami ma zazwyczaj min. 300 kcal. Im więcej porcji, tym mniej kalorii ma kawałek.

Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.