Kocham ciasta z jabłkami – zwłaszcza na jesień! Ciepłe, pachnące cynamonem razem z kubkiem gorącej herbaty to idealny pomysł na deszczowe popołudnie. Nie brzmi fit? To was zaskoczę – oto przepis na klasyczne ciasto jabłkowe z kruszonką w zdrowej wersji – dietetyczny jabłecznik!
Co to za życie bez prawdziwego jabłecznika? Niektórych smaków nie da się zastąpić. Dlatego odchudziłam klasyczny przepis na jabłecznik i wyszło mi cudo, a nie ciasto. Cała okrągła blaszka poszła w dwa dni, zjedzona z zapałem przeze mnie i Patryka. Trzeba uważać, bo to ciasto uzależnia.
ZDROWY, DIETETYCZNY JABŁECZNIK [PRZEPIS]
Składniki
- 200 gram mąki pełnoziarnistej żytniej (można spróbować pomieszać różne zdrowe mąki)
- 500 gram jabłek (najlepiej kwaśnych)
- 200 gram masła (jeżeli chcesz wersję bardziej fit – użyj 100 g masła oraz 120 g dojrzałego awokado. Ciasto jednak nie będzie aż tak kruche).
- 0,5 szklanki ksylitolu lub erytrolu (albo innego zdrowego słodzika)
- 50 gram płatków migdałów (możemy to ominąć)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- 1,5 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy dużą miskę. Masło bądź masło + awokado kroimy na małe kosteczki i wrzucamy do miski.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Dodajemy mąkę, ksylitol, migdały, proszek do pieczenia, 1 łyżkę cynamonu. Dokładnie mieszamy.
- Po wymieszaniu zagniatamy ciasto, aż będzie tworzyło całość.
- 3/4 ciasta układamy w okrągłej blaszce wypełnionej papierem do pieczenia (tortownicy) o średnicy ok. 25 cm. Posypujemy mąką ziemniaczaną.
- Jabłka kroimy na małe kosteczki, ścieramy na tarce bądź kroimy w cienkie plasterki – jak nam wygodnie. Układamy je na cieście. Posypujemy 1 łyżką cynamonu.
- Pozostałe 1/4 ciasta rozsypujemy w formie kruszonki na jabłkach.
- Pieczemy przez 50 minut.
Inne informacje
Całe ciasto w wersji z masłem 200 gram ma 2137 kcal, 309 g węglowodanów, 103,7 g tłuszczu i 36,8 g białka. Z przepisu wychodzi przynajmniej 10 porcji, więc jeden kawałek ma 212 kcal, 30,9 g węglowodanów, 10,3 g tłuszczu i 3,6 g białka. Przeciętne, zwykłe ciasto z jabłkami ma zazwyczaj min. 300 kcal. Im więcej porcji, tym mniej kalorii ma kawałek.
Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!