Codziennie Fit

JAJECZNE MUFFINY ZE SZPINAKIEM, POMIDORKAMI I MOZARELLĄ – ZDROWE ŚNIADANIE/KOLACJA [PRZEPIS]

Proszę państwa, oto śniadaniowe – albo kolacyjne – jajeczne muffiny ze szpinakiem i pomidorami. Świetne nie tylko jako posiłek głównie białkowo-tłuszczowy, ale po prostu jako coś dobrego do jedzenia. Niskokaloryczne, zdrowe i proste do wykonania. Nadają się do lunchboxa!

na zdjęciu są gotowe jajeczne muffiny ze szpinakiem, pomidorkami i mozarellą

Jajeczne muffiny ze szpinakiem, mozarellą i pomidorkami

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Porcje: 2 osoby

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.
  2. Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię z jedną łyżeczką masła klarowanego lub innego zdrowego tłuszczu do smażenia.
  3. Dodajemy do niego przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ulubione przyprawy i lekko podsmażamy.
  4. W międzyczasie w misce rozbijamy jajka, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pomidorki, kulki mozarella pokrojone na pół, sól, pieprz, ulubione przyprawy i dokładnie mieszamy.
  5. Szpinak dodajemy do jajek i dokładnie mieszamy.
  6. Masę przelewamy do foremek na muffinki. Wrzucamy do piekarnika na ok. 20 minut (lepiej sprawdzać co jakiś czas, by się nie przypiekły).
  7. W międzyczasie robimy guacamole – awokado rozbijamy widelcem i mieszamy z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku, solą, pieprzem, można dodać trochę soku z cytryny. Dokładnie mieszamy.
  8. Gdy muffiny są gotowe, tuż przed podaniem smarujemy je guacamole na górze.

Inne informacje

Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!

Exit mobile version