PrzepisyŚniadaniaZdrowe desery

FIT PRZEPISY Z RABARBAREM: omlet z rabarbarem i zdrowe muffiny rabarbarowo-truskawkowe

fit przepisy z rabarbarem

Czy jest coś lepszego w letnim okresie niż truskawki lub rabarbar? Oczywiście, że nie! Dlatego dzisiaj połączymy te dwa smaki w dwóch świetnych daniach – mam dla was dwa fit przepisy z rabarbarem, które pozwolą Wam poczuć lato… i przy okazji zjeść coś w zdrowszej wersji. Zaczynamy!

Śpieszmy się kochać rabarbar, tak szybko kończy się sezon – czy jakoś tak. Dlatego ostatnim rzutem na taśmę wrzucam Wam dzisiaj dwa świetne przepisy, które ostatnio podbiły moje serce (i żołądek również.

FIT PRZEPISY Z RABARBAREM

FIT OMLET Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

Pomysł na ten omlet podesłała mi jedna z dziewczyn z drużyny Codziennie Fit – Basia – (instagram Basi), za co bardzo dziękuję, bo omlet jest przepyszny! Trochę go zmodyfikowałam i z dodatkiem aromatu sernikowego i syropu klonowego jest jeszcze lepszy – macie wrażenie, że jecie ciasto, a nie śniadanie 🙂

fit przepisy z rabarbarem
Składniki:
  • 140-160 g rabarbaru (jedna długa łodyga)
  • garść truskawek
  • 1,5 łyżeczki syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki masła klarowanego lub odrobina oliwy z oliwek (0,5-1 łyżeczka)
  • 2 jajka
  • 25 g mąki pełnoziarnistej (około 2 łyżek)
  • 2 łyżki mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat sernikowy Women’s Best
Wykonanie:

Rabarbar kroimy na cienkie paseczki, truskawki na plastry. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżeczkę masła klarowanego lub odrobinę oliwy i rozsmarowujemy tłuszcz pędzelkiem. Wrzucamy rabarbar i polewamy syropem klonowym. Dokładnie mieszamy i podsmażamy.

Rozdzielamy żółtka od białek. Do miseczki z żółtkami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę soli (uważamy, żeby nie przesolić!), mleko, aromat sernikowy (jeśli nie mamy, możemy pominąć lub dodać np. odrobinę cukru z wanilią). Dokładnie mieszamy.

W drugiej miseczce trzepaczką ubijamy białka. Delikatnie łączymy zawartość miseczek, dodając białka do masy z żółtkiem i mieszając tylko do połączenia składników. Masą zalewamy rabarbar na patelni.

Smażymy z obu stron. Podajemy ze świeżymi truskawkami, miętą i opcjonalnie dodatkową łyżeczką syropu klonowego.

fit przepisy z rabarbarem


* aromaty Women’s Best znajdziecie na ich stronie – w zakładce „nutrition” – jako flavour drops.

KALORYCZNOŚĆ: omlet ma 396 kcal, 18,7 g białka, 17,9 g tłuszczy i 45,2 g węglowodanów

RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE ZDROWE MUFFINY

Muffiny zrobiły furorę na moim Instagramie – pokazałam Wam je na moim stories jako jedno z dań na wynos w podróż i już dawno nie miałam aż tylu pytań o przepis! A receptura powstała u mnie z wymieszania różnych przepisów i dodania czegoś od siebie 😀 Muffiny są przepyszne i zniknęły w sekundę – polecam! Najlepsze są na drugi dzień po upieczeniu są lekko wilgotne i może być problem z wyjęciem ich z papilotek, a drugiego dnia nabierają lepszej struktury.

fit przepisy z rabarbarem
Składniki:
  • 150 -200 g rabarbaru (duża łodyga)
  • 2 jajka
  • 350 g mąki orkiszowej tortowej
  • 320 g gęstego jogurtu, np. greckiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + 65 ml wody (65 g wody)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 85 g erytrytolu lub ksylitolu
  • 2 garście truskawek
  • opcjonalnie: herbatnikowy lub sernikowy aromat Women’s Best (ale polecam, bo podkręca smak babeczek)

Przyda się:

  • forma na muffiny
  • papilotki

    Z przepisu wychodzi około 12-15 muffinek.
Wykonanie:
  1. Truskawki i rabarbar kroimy na drobne plasterki (im mniejsze kawałki, tym lepiej). Odstawiamy.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
  3. Do dużej miski wrzucamy mąkę i sodę, mieszamy dokładnie.
  4. Olej z wodą wlewamy do szklanki i mieszamy.
  5. Do drugiej miski dodajemy jajka w temperaturze pokojowej, jogurt (najlepiej też w temperaturze pokojowej), erytrytol lub ksylitol, aromat i wymieszany olej z wodą. Dokładnie mieszamy.
  6. Dodajemy masę z drugiej miski do mąki z sodą i mieszamy – nie za długo, ale tak, by masa była dokładnie wymieszana. Zwróccie uwagę na mąkę na dnie naczynia i na bokach – powinna być dokładnie wymieszana z masą.
  7. Przelewamy masę do formy na muffiny wypełnionej papilotkami. Maksymalnie do 2/3 wielkości papilotki, bo wyrosną za duże 🙂 Następnie do każdej masy wciskamy trochę rabarbaru i truskawek (po kilka plastrów na babeczkę).
  8. Pieczemy w 175 stopniach przez około 20-25 minut (ja po 20 minutach wyłączyłam piekarnik i trzymałam jeszcze 5 minut, żeby się podpiekły – wszystko zależy od piekarnika, więc kontrolujcie).
  9. Po upieczeniu koniecznie zostawiamy do ostygnięcia, na początku muffiny mogą być trochę wilgotne. Na drugi dzień były już super i można było je spokojnie wyjąć z papilotek.
fit przepisy z rabarbarem

KALORYCZNOŚĆ: Z przepisu wyszło mi 13 muffinek, co oznacza, że jedna muffinka ma około:
wersja z ksylitolem: 157 kcal, 5,9 g białka, 3,5 g tłuszczu, 27,9 g węglowodanów
wersja z erytrytolem: 141 kcal, 5,9 g białka, 3,5 g tłuszczu, 27,3 g węglowodanów

To takie prawdziwe letnie fit przepisy z rabarbarem, więc myślę, że umilą Wam te ciepłe dni i długie wieczory 🙂 Smacznego!

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.