Czy jest coś lepszego w letnim okresie niż truskawki lub rabarbar? Oczywiście, że nie! Dlatego dzisiaj połączymy te dwa smaki w dwóch świetnych daniach – mam dla was dwa fit przepisy z rabarbarem, które pozwolą Wam poczuć lato… i przy okazji zjeść coś w zdrowszej wersji. Zaczynamy!
Śpieszmy się kochać rabarbar, tak szybko kończy się sezon – czy jakoś tak. Dlatego ostatnim rzutem na taśmę wrzucam Wam dzisiaj dwa świetne przepisy, które ostatnio podbiły moje serce (i żołądek również.
FIT PRZEPISY Z RABARBAREM
FIT OMLET Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI
Pomysł na ten omlet podesłała mi jedna z dziewczyn z drużyny Codziennie Fit – Basia – (instagram Basi), za co bardzo dziękuję, bo omlet jest przepyszny! Trochę go zmodyfikowałam i z dodatkiem aromatu sernikowego i syropu klonowego jest jeszcze lepszy – macie wrażenie, że jecie ciasto, a nie śniadanie 🙂
Składniki:
- 140-160 g rabarbaru (jedna długa łodyga)
- garść truskawek
- 1,5 łyżeczki syropu klonowego
- 0,5 łyżeczki masła klarowanego lub odrobina oliwy z oliwek (0,5-1 łyżeczka)
- 2 jajka
- 25 g mąki pełnoziarnistej (około 2 łyżek)
- 2 łyżki mleka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- aromat sernikowy Women’s Best
Wykonanie:
Rabarbar kroimy na cienkie paseczki, truskawki na plastry. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżeczkę masła klarowanego lub odrobinę oliwy i rozsmarowujemy tłuszcz pędzelkiem. Wrzucamy rabarbar i polewamy syropem klonowym. Dokładnie mieszamy i podsmażamy.
Rozdzielamy żółtka od białek. Do miseczki z żółtkami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę soli (uważamy, żeby nie przesolić!), mleko, aromat sernikowy (jeśli nie mamy, możemy pominąć lub dodać np. odrobinę cukru z wanilią). Dokładnie mieszamy.
W drugiej miseczce trzepaczką ubijamy białka. Delikatnie łączymy zawartość miseczek, dodając białka do masy z żółtkiem i mieszając tylko do połączenia składników. Masą zalewamy rabarbar na patelni.
Smażymy z obu stron. Podajemy ze świeżymi truskawkami, miętą i opcjonalnie dodatkową łyżeczką syropu klonowego.
* aromaty Women’s Best znajdziecie na ich stronie – w zakładce „nutrition” – jako flavour drops.
RABARBAROWO-TRUSKAWKOWE ZDROWE MUFFINY
Muffiny zrobiły furorę na moim Instagramie – pokazałam Wam je na moim stories jako jedno z dań na wynos w podróż i już dawno nie miałam aż tylu pytań o przepis! A receptura powstała u mnie z wymieszania różnych przepisów i dodania czegoś od siebie 😀 Muffiny są przepyszne i zniknęły w sekundę – polecam! Najlepsze są na drugi dzień po upieczeniu są lekko wilgotne i może być problem z wyjęciem ich z papilotek, a drugiego dnia nabierają lepszej struktury.
Składniki:
- 150 -200 g rabarbaru (duża łodyga)
- 2 jajka
- 350 g mąki orkiszowej tortowej
- 320 g gęstego jogurtu, np. greckiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego + 65 ml wody (65 g wody)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 85 g erytrytolu lub ksylitolu
- 2 garście truskawek
- opcjonalnie: herbatnikowy lub sernikowy aromat Women’s Best (ale polecam, bo podkręca smak babeczek)
Przyda się:
- forma na muffiny
- papilotki
Z przepisu wychodzi około 12-15 muffinek.
Wykonanie:
- Truskawki i rabarbar kroimy na drobne plasterki (im mniejsze kawałki, tym lepiej). Odstawiamy.
- Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
- Do dużej miski wrzucamy mąkę i sodę, mieszamy dokładnie.
- Olej z wodą wlewamy do szklanki i mieszamy.
- Do drugiej miski dodajemy jajka w temperaturze pokojowej, jogurt (najlepiej też w temperaturze pokojowej), erytrytol lub ksylitol, aromat i wymieszany olej z wodą. Dokładnie mieszamy.
- Dodajemy masę z drugiej miski do mąki z sodą i mieszamy – nie za długo, ale tak, by masa była dokładnie wymieszana. Zwróccie uwagę na mąkę na dnie naczynia i na bokach – powinna być dokładnie wymieszana z masą.
- Przelewamy masę do formy na muffiny wypełnionej papilotkami. Maksymalnie do 2/3 wielkości papilotki, bo wyrosną za duże 🙂 Następnie do każdej masy wciskamy trochę rabarbaru i truskawek (po kilka plastrów na babeczkę).
- Pieczemy w 175 stopniach przez około 20-25 minut (ja po 20 minutach wyłączyłam piekarnik i trzymałam jeszcze 5 minut, żeby się podpiekły – wszystko zależy od piekarnika, więc kontrolujcie).
- Po upieczeniu koniecznie zostawiamy do ostygnięcia, na początku muffiny mogą być trochę wilgotne. Na drugi dzień były już super i można było je spokojnie wyjąć z papilotek.
To takie prawdziwe letnie fit przepisy z rabarbarem, więc myślę, że umilą Wam te ciepłe dni i długie wieczory 🙂 Smacznego!