PrzepisyZdrowe desery

FIT TORT ORKISZOWY Z BIAŁYM KREMEM I BORÓWKAMI

Czy da się zrobić zdrowszą wersję tortu? Oczywiście, że tak! Przed Wami orkiszowy torcik z białym kremem na bazie skyra i mascarpone, z borówkami i bez cukru. I co najważniejsze: jest tak prosty do zrobienia, że poradzą sobie nawet ludzie, którzy pieką ciasta raz do roku!

Ten zdrowy tort był dla mnie niewiadomą – wyjdzie, czy nie wyjdzie?  Okazało się, że rzeczywistość przekroczyła moje oczekiwania, bo tort nie dość, że wyszedł, to też jest naprawdę pyszny. Z pewnością będę go powtarzać na różne okazje i próbować modyfikować ten przepis.

FIT TORT ORKISZOWY Z BIAŁYM KREMEM I BORÓWKAMI

Torcik jest leciutki i pyszny – nie ma nic wspólnego z ciężkimi ciastami. Sprawdzi się zarówno na urodziny, imieniny, jak i po prostu do sobotniej kawy. Krem można zrobić także z ubitego mleczka kokosowego (tak na przykład przygotowywałam inny tort – KLIK).

FIT TORT ORKISZOWY Z BIAŁYM KREMEM I BORÓWKAMI

Fit tort orkiszowy z białym kremem i borówkami

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 90 g mąki orkiszowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej (skrobii ziemniaczanej)
  • 80 g erytrolu lub ksylitolu
  • 0,5 cytryny (do wyciśnięcia soku, oraz starcia skórki do kremu)
  • 1 łyżka wody

Krem

  • 200 g jogurtu skyr naturalnego (musi być dobrze schłodzony – przynajmniej 1 noc w lodówce)
  • 250 g mascarpone (musi być dobrze schłodzony – przynajmniej 1 noc w lodówce)
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 5 kropel aromatu herbatnikowego Women’s Best
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 250 g borówek lub truskawek czy malin
  • 50 g konfitury malinowej (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Biszkopt

  1. Jajka ocieplić do temperatury pokojowej.
  2. Jajka z ksylitolem (lub innym słodzidłem) ubić na gęsty krem – około 10 minut. To bardzo ważne, żeby biszkopt dobrze wyrósł.
  3. Mąkę orkiszową wymieszać z ziemniaczaną.
  4. Mąki stopniowo dodawać do ubitej masy jajecznej (najlepiej rozbić to na 3-5 etapów) i po każdym dodaniu delikatnie wymieszać aż do połączenia składników (jak najkrócej i jak najdelikatniej, by nie zepsuć naszej piany).
  5. Piekarnik nagrzać do 170 stopni (konwencjonalne grzanie, zwykłe – nie termoobieg)
  6. Tortownicę pokryć papierem do pieczenia. Piec około 35-40 minut (do suchego patyczka)

Krem

  1. Do miski dodać wszystkie części kremu – skyr, mascarpone, cukier puder, aromat, startą skórkę z cytryny.
  2. Krótko ale mocno zmiksować na ubitą masę (nie miksować zbyt długo, żeby krem nie zrobił się płynny).
  3. Od razu po zmiksowaniu włożyć do lodówki.

Finisz

  1. Gdy biszkopt wystygnie, przekrajamy ciasto na dwie części.
  2. Do miseczki wyciskamy sok z cytryny i mieszamy z łyżką wody.
  3. Pędzelkiem rozsmarowujemy sok z cytryny na biszkopcie, żeby go nasączyć.
  4. Biszkopt możemy posmarować konfiturą, a następnie naszym kremem. Nałożyć jedną część ciasta na drugą.
  5. Smarujemy górę oraz boki biszkoptu kremem. Dekorujemy borówkami. Odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Do tortu użyłam aromatu herbatnikowego z Women’s Best – znajdziecie go TUTAJ. Polecam też wersję sernikową 🙂

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.