Czy da się zrobić zdrowszą wersję tortu? Oczywiście, że tak! Przed Wami orkiszowy torcik z białym kremem na bazie skyra i mascarpone, z borówkami i bez cukru. I co najważniejsze: jest tak prosty do zrobienia, że poradzą sobie nawet ludzie, którzy pieką ciasta raz do roku!
Ten zdrowy tort był dla mnie niewiadomą – wyjdzie, czy nie wyjdzie? Okazało się, że rzeczywistość przekroczyła moje oczekiwania, bo tort nie dość, że wyszedł, to też jest naprawdę pyszny. Z pewnością będę go powtarzać na różne okazje i próbować modyfikować ten przepis.
Torcik jest leciutki i pyszny – nie ma nic wspólnego z ciężkimi ciastami. Sprawdzi się zarówno na urodziny, imieniny, jak i po prostu do sobotniej kawy. Krem można zrobić także z ubitego mleczka kokosowego (tak na przykład przygotowywałam inny tort – KLIK).
Fit tort orkiszowy z białym kremem i borówkami
Biszkopt
- 4 jajka
- 90 g mąki orkiszowej
- 30 g mąki ziemniaczanej (skrobii ziemniaczanej)
- 80 g erytrolu lub ksylitolu
- 0,5 cytryny (do wyciśnięcia soku, oraz starcia skórki do kremu)
- 1 łyżka wody
Krem
- 200 g jogurtu skyr naturalnego (musi być dobrze schłodzony – przynajmniej 1 noc w lodówce)
- 250 g mascarpone (musi być dobrze schłodzony – przynajmniej 1 noc w lodówce)
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 5 kropel aromatu herbatnikowego Women’s Best
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 250 g borówek lub truskawek czy malin
- 50 g konfitury malinowej (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
- Jajka ocieplić do temperatury pokojowej.
- Jajka z ksylitolem (lub innym słodzidłem) ubić na gęsty krem – około 10 minut. To bardzo ważne, żeby biszkopt dobrze wyrósł.
- Mąkę orkiszową wymieszać z ziemniaczaną.
- Mąki stopniowo dodawać do ubitej masy jajecznej (najlepiej rozbić to na 3-5 etapów) i po każdym dodaniu delikatnie wymieszać aż do połączenia składników (jak najkrócej i jak najdelikatniej, by nie zepsuć naszej piany).
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni (konwencjonalne grzanie, zwykłe – nie termoobieg)
- Tortownicę pokryć papierem do pieczenia. Piec około 35-40 minut (do suchego patyczka)
Krem
- Do miski dodać wszystkie części kremu – skyr, mascarpone, cukier puder, aromat, startą skórkę z cytryny.
- Krótko ale mocno zmiksować na ubitą masę (nie miksować zbyt długo, żeby krem nie zrobił się płynny).
- Od razu po zmiksowaniu włożyć do lodówki.
Finisz
- Gdy biszkopt wystygnie, przekrajamy ciasto na dwie części.
- Do miseczki wyciskamy sok z cytryny i mieszamy z łyżką wody.
- Pędzelkiem rozsmarowujemy sok z cytryny na biszkopcie, żeby go nasączyć.
- Biszkopt możemy posmarować konfiturą, a następnie naszym kremem. Nałożyć jedną część ciasta na drugą.
- Smarujemy górę oraz boki biszkoptu kremem. Dekorujemy borówkami. Odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Do tortu użyłam aromatu herbatnikowego z Women’s Best – znajdziecie go TUTAJ. Polecam też wersję sernikową 🙂