Wege domowe tortille [PRZEPIS]

Domowe tortille – sycące, pełne warzyw i bardzo proste do przygotowania!

Ostatnio na wspólnym LIVE na moim Instagramie gotowaliśmy wege tortille. Wyszło pysznie! Przepis jest banalny, ale mimo to sporo osób prosiło o wrzucenie, wiec proszę bardzo! Własnoręcznie robione placki z warzywnym farszem i „bezmięsnym mięsem” – to świetny sposób na szybki obiad albo sycącą kolację. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało!

SKŁADNIKI

Uwaga, z tego przepisu wyszło mi około 10 placków.

Na placki:

  • Przepis na placki miałam z Kwestii Smaku – klik. Zamieniłam tylko mąki: u mnie było to 180 g mąki orkiszowej i 160 g mąki pszennej, a masło roztopiłam przed połączeniem w garnku.

Na farsz:

  • 1 opakowanie bezmięsnego kebaba (kupiłam w Auchan; można też użyć doprawionego tofu, np. w przyprawie gyros)
  • 2 awokado
  • 2 garście roszponki
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 pomidory
  • 2 papryki (żółta, czerwona)
  • kilka ostrych papryczek ze słoika (np. jalapeno)
  • opcjonalnie: ser, np. starty na tarce gouda lub pokruszona mozarella
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego (albo greckiego)
  • przyprawa tzatziki

Tak wyglądał kupiony przeze mnie bezmięsny kebab:

PRZEPIS

Zaczynamy od przygotowania placków. Kiedy te się smażą, zabieramy się za farsz:

  1. Na 1,5 łyżce oleju rzepakowego podsmażamy „kebab”. Jeśli nie mamy, możemy użyć doprawionego wcześniej tofu (też podsmażamy). Albo w wersji mięsnej – pierś z kurczaka pokrojona w kosteczkę i przyprawiona przyprawą gyros.
  2. Cebulę, ostre papryczki oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę.
  3. Pomidory kroimy na plastry.
  4. Awokado rozgniatamy w miseczce, dodajemy sól i pieprz.
  5. Każdy placek smarujemy rozgniecionym awokado. Następnie posypujemy cebulą, dodajemy „kebab”, pomidor, paprykę, odrobinę ostrych papryczek oraz roszponkę. Posypujemy serem, jeśli mamy ochotę.
  6. Tortille zawijamy i podsmażamy, np. na patelni grillowej bez tłuszczu.
  7. Sos: ja połączyłam jogurt gęsty (200 g) z przyprawą tzatziki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 10 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy i już – sos gotowy!

Niezjedzone tortille warto owinąć w ściereczkę 🙂 Dzięki temu nie wyschną.

Nie na wszystkie tortille starczyło mi „kebaba” – pozostałe zrobiłam bez niego, tylko z warzywami.

Jeśli jesteście zainteresowani uczestniczeniem w naszych LIVE ze zdrowym gotowaniem, koniecznie zasubskrybujcie mój kanał na YouTube – to tam będzie odbywał się kolejny live już w tym tygodniu! Możecie zrobić to tutaj: KLIK.