KolacjaPrzepisyŚniadania

3 przepisy na dania z dużą ilością białka – idealne na śniadanie czy kolację [PRZEPISY]

Jednym z najczęstszych pytań, które słyszę od osób zaczynających dbać o dietę, to: jak wcisnąć tam więcej białka? Wszyscy przecież już wiemy, że proteiny są bardzo ważne w diecie osoby aktywnej, ale nie zawsze mamy pomysł na to, jak rzeczywiście przygotować wysokobiałkowy posiłek. Mam więc dobrą wiadomość: mam dla Was 3 pomysły na pyszne i bardzo proste dania, które jednocześnie mają dużą ilość białka!

Białko bierze udział w procesach budulcowych naszego organizmu, będąc materiałem biorącym udział m.in. w regeneracji tkanek, ale także w ich wzroście (np. przyrost masy mięśniowej), bierze także udział w produkcji przeciwciał czy regulacji gospodarki hormonalnej. 

przepisy z dużą ilością białka

Słowem: nie może go zabraknąć w naszej diecie, a u osób aktywnych zapotrzebowanie na białko jest nieco większe, chociaż wszystko to zależy od rodzaju aktywności, którą trenujemy. Dla przykładu, jeśli ćwiczymy głównie wytrzymałościowo, to potrzebujemy około 1,2-1,4 g białka na kilogram masy ciała. Siłowo – od 1,2-1,8 g na kilogram masy ciała.

Ogólnie przyjmuje się, że zakres zapotrzebowania na białko dla osoby aktywnej waha się pomiędzy 1,2 – 2,0 g na kilogram masy ciała.

Przepisy przygotowałam dla Was na bazie serka wiejskiego wysokobiałkowego Piątnica. Może być on po prostu osobną, szybką przekąską (w opakowaniu ma aż 28 gramów białka) – ale dzisiaj chciałam Wam pokazać użycie serka w trochę inny sposób. 

PRZEPISY Z DUŻĄ ILOŚCIĄ BIAŁKA

Muffiny jajeczne z serkiem wiejskim

przepisy z dużą ilością białka

Składniki:

  • serek wiejski Piątnica wysokobiałkowy
  • 4 jajka
  • 0,5 cebuli
  • 4-5 pieczarek
  • 0,5 papryki
  • 80 gramów mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jedna ostra papryczka
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik na 190 stopni.
  2. Jajka dokładnie roztrzepujemy w miseczce. Odstawiamy na chwilę na bok.
  3. Cebulę, paprykę, pieczarki, ostrą papryczkę kroimy drobno. Szczypiorek siekamy.
  4. Serek wiejski wlewamy na sitko i odsączamy. Wrzucamy do jajek.
  5. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone warzywa, sól, pieprz i dokładnie mieszamy przez kilka minut, aż masa będzie dobrze złączona.
  6. Masę rozlewamy do muffinek i pieczemy przez 25 minut.

Kaloryczność:

1 porcja (3 muffiny) – 217 kcal, 18 g białka, 7,7 g tłuszczu 18,3 g węglowodanów

Placuszki z serkiem wiejskim

przepisy z dużą ilością białka

Składniki:

  • 100 g serka wiejskiego Piątnica wysokobiałkowego
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 
  • 1 jajko 
  • 1 białko jajka 
  • 1 łyżeczka erytrolu 
  • 25 g serka naturalnego 
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie:

  • W jednej miseczce dodajemy serek wiejski, mąkę, jedno jajko, erytrol i serek. Dokładnie mieszamy aż do momentu, kiedy otrzymamy gładką masę.
  • W drugiej miseczce oddzielamy z drugiego jajka białko od żółtka. Białko przelewamy do miseczki, żółtko nie będzie nam potrzebne w tym przepisie.
  • Białko ubijamy na lekką pianę trzepaczką.
  • W międzyczasie wstawiamy patelnię na ogień. Jeśli możemy, będziemy smażyć na suchej, jeśli to niemożliwe – dodaj łyżeczkę masła klarowanego.
  • Do masy delikatnie dodajemy ubite białko i dokładnie, ale delikatnie mieszamy, żeby „nie zniszczyć” piany.
  • Masę łyżeczką wykładamy na patelnię, tworząc małej i średniej wielkości placuszki – uwaga, nie robimy dużych placków, bo ciężko będzie je przerzucić na drugą stronę!
  • Smażymy placuszki z obu stron. Zdejmujemy z ognia, polewamy syropem klonowym i dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!

Kaloryczność: 377 kcal, 30,5 g białka, 14,9 g tłuszczy, 28,4 g węglowodanów
(można podzielić na 2 porcje).

Miseczka twarogowa

przepisy z dużą ilością białka

Składniki:

  • 100 g serka wiejskiego Piątnica wysokobiałkowego
  • 25 g łososia wędzonego
  • 0,5 awokado
  • rukola
  • szczypiorek
  • 2 kromki chleba (np. żytni lub razowy)

Przygotowanie:

  • Do miseczki wlewamy serek wiejski.
  • Dodajemy rukolę, łososia, awokado i szczypiorek.
  • Przyprawiamy solą i pieprzem, dekorujemy kiełkami.
  • Podajemy z chlebem pełnoziarnistym, razowym, żytnim – dowolnie.

Kaloryczność: (z chlebem) 386 kcal, 23,4 g białka, 18,1 g tłuszczu, 33,9 g węglowodanów

Mam nadzieję, że przepisy Wam się spodobają. Na zdrowie! 🙂 Więcej przepisów znajdziecie w mojej zakładce PRZEPISY.

Partnerem wpisu jest marka Piątnica.

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.