Pachnące piernikową przyprawą, chrupkie z wierzchu i mięciutkie w środku – brzmi jak idealne, świąteczne ciasteczka. A jeśli dodacie do tego jeszcze brak cukru, zdrowe składniki i błyskawiczne pieczenie, to… mamy chyba przepis perfekcyjny! Chwytamy za fartuszki i do dzieła – jestem pewna, że zdążycie zrobić te świąteczne, zdrowe ciasteczka nawet w ostatniej chwili.
Lubię świąteczne wypieki – zwłaszcza te piernikowe i korzenne (w sumie za dużo się według mnie nie różnią). Ponieważ mój przepis na pierniki (znajdziecie tu) jest już dopieszczony, musiałam poszukać jakiegoś innego pomysłu na świąteczne słodkości. Trochę pokombinowałam i oto są: świąteczne ciasteczka!
SKŁADNIKI
- 204 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 95 g erytrolu lub ksylitolu
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,5 opakowania przyprawy do piernika lub przyprawy korzennej (wybierz to, co lubisz bardziej)
- 1 łyżka syropu klonowego (można zamienić na miód)
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE
- W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i cukier waniliowy.
- Roztapiamy masło w garneczku.
- W drugiej misce łączymy mokre składniki: jajko, roztopione masło, syrop klonowy. Dokładnie mieszamy.
- Dodajemy mokre składniki do suchych, dokładnie mieszając. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolewamy trochę wody (około 3-4 łyżki).
- Po dokładnym wymieszaniu (ciasto powinno być gęste, ale wilgotne – nie suche!), przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Blachę pokrywamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kuleczki i układamy na blaszce.
- Każdą kulkę rozgniatamy lekko widelcem, żeby przybrała kształt ciasteczka.
- Posypujemy wszystkie ciasteczka 1 łyżeczką cukru (ja użyłam brązowy)
- Pieczemy 15-18 minut. Kontrolujemy ciasteczka!
- Po upieczeniu i wystygnięciu ciasteczka są gotowe do spożycia. Można zrobić lukier lub jeść bez niczego 🙂