PrzepisyŚwiąteczneZdrowe desery

Świąteczne zdrowe ciasteczka [PRZEPIS]

Pachnące piernikową przyprawą, chrupkie z wierzchu i mięciutkie w środku – brzmi jak idealne, świąteczne ciasteczka. A jeśli dodacie do tego jeszcze brak cukru, zdrowe składniki i błyskawiczne pieczenie, to… mamy chyba przepis perfekcyjny! Chwytamy za fartuszki i do dzieła – jestem pewna, że zdążycie zrobić te świąteczne, zdrowe ciasteczka nawet w ostatniej chwili.

Lubię świąteczne wypieki – zwłaszcza te piernikowe i korzenne (w sumie za dużo się według mnie nie różnią). Ponieważ mój przepis na pierniki (znajdziecie tu) jest już dopieszczony, musiałam poszukać jakiegoś innego pomysłu na świąteczne słodkości. Trochę pokombinowałam i oto są: świąteczne ciasteczka!

świąteczne ciasteczka przepis

SKŁADNIKI

  • 204 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 95 g erytrolu lub ksylitolu
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 opakowania przyprawy do piernika lub przyprawy korzennej (wybierz to, co lubisz bardziej)
  • 1 łyżka syropu klonowego (można zamienić na miód)
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
świąteczne ciasteczka przepis

PRZYGOTOWANIE

  1. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i cukier waniliowy.
  2. Roztapiamy masło w garneczku.
  3. W drugiej misce łączymy mokre składniki: jajko, roztopione masło, syrop klonowy. Dokładnie mieszamy.
  4. Dodajemy mokre składniki do suchych, dokładnie mieszając. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolewamy trochę wody (około 3-4 łyżki).
  5. Po dokładnym wymieszaniu (ciasto powinno być gęste, ale wilgotne – nie suche!), przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  7. Blachę pokrywamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kuleczki i układamy na blaszce.
  8. Każdą kulkę rozgniatamy lekko widelcem, żeby przybrała kształt ciasteczka.
  9. Posypujemy wszystkie ciasteczka 1 łyżeczką cukru (ja użyłam brązowy)
  10. Pieczemy 15-18 minut. Kontrolujemy ciasteczka!
  11. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasteczka są gotowe do spożycia. Można zrobić lukier lub jeść bez niczego 🙂
świąteczne ciasteczka przepis
About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.