Do pracy i szkołyPrzepisy

3 przepisy na zdrowe lunchboxy – do pracy, do szkoły [+ WIDEO]

Chcesz jeść zdrowo, ale nie masz pomysłów na zdrowe posiłki do pracy czy szkoły? Przychodzę z pomocą – oto 3 inspiracje na dania do zdrowego lunchboxa, którego możesz zabrać ze sobą… praktycznie wszędzie 🙂 

Coś Wam wyznam: uwielbiam lunchboxy! Nie raz i nie dwa i ratowaly mi życie (no dobra, może nie życie, ale dietę i żołądek na pewno). 

Na początku ich przygotowywanie wymaga trochę samodyscypliny – ale z czasem nabiera się wprawy.

Żeby Wam to ułatwić, przygotowałam dzisiaj dla Was trzy mega proste i mega szybkie propozycje na posiłki do pudełek – sprawdzą się wszędzie i nie wymagają od Was nie wiadomo jakiego siedzenia  w kuchni.
Powyżej możecie obejrzeć filmik, a poniżej znajdziecie dokładne przepisy:

PLACUSZKI Z CUKINII

Placuszki z cukinii z łososiem
Serves 1
Świetne jako każdy, dowolny posiłek w ciągu dnia.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
5 min
Total Time
15 min
Prep Time
10 min
Cook Time
5 min
Total Time
15 min
Ingredients
  1. PLACUSZKI
  2. 1 duża cukinia,
  3. 1 jajko,
  4. 3 łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnista, ja najczęściej używam Lubella Pełne Ziarno),
  5. 4 łyżki mleka (lub jogurtu greckiego),
  6. sól, pieprz do smaku,
NA GÓRĘ
  1. jogurt grecki lub naturalny,
  2. łosoś wędzony,
  3. kiełki brokuła
Instructions
  1. Cukinię ścieramy na tarce, wrzucamy do miski, możemy delikatnie ręcznikiem papierowym ścisnąć i odsączyć wodę. Dodajemy mleko, mąkę, jajko, przyprawy i dokładnie mieszamy.
  2. W międzyczasie nagrzewamy patelnię i rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła klarowanego lub innego zdrowego tłuszczu.
  3. Nakładamy na patelnię po 1-2 łyżki masy (stworzą jeden placek). Smażymy ok. 1-2 minuty i przewracamy na drugą stronę. Placuszki są dobre, kiedy mają złoty kolor.
  4. Wrzucamy na talerz. Dekorujemy jogurtem greckim, dodajemy sporo poszarpanych kawałków wędzonego łososia i szczodrze przysypujemy kiełkami brokuła.
  5. Jemy same, lub z sałatką.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/

SAŁATKA Z JARMUŻEM, BATATEM I FETĄ

Sałatka z jarmużem, batatem i fetą
Serves 2
Write a review
Print
Ingredients
  1. 100 g miksu kasz - u mnie Sonko Multigrano Express Lunch (bo gotuje się 2 minuty)
  2. 1 średni batat
  3. 3 garście jarmużu
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 1 czerwona cebula
  6. 1 czerwona papryka
  7. ser feta (ilość zależna od upodobań)
  8. 1,5 łyżki oliwy
  9. sól, pieprz, ulubione przyprawy
Instructions
  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W międzyczasie kroimy cebulę, batata i paprykę w kosteczkę.
  2. Na łyżce oliwy czy oleju rzepakowego w garnku smażymy przez 2-3 minuty warzywa (oprócz jarmużu). Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do smażonych warzyw.
  3. Dodajemy jarmuż, zalewamy 1,5 szklanką wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Solimy, pieprzymy i przyprawiamy wg uznania.
  4. Kaszę dzielimy na dwie porcje, układamy na dnie słoiczków, następnie dajemy warstwę z warzyw (którą też oczywiście dzielimy na dwie porcje) fetę i na końcu całość polewamy oliwą.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/

MIX KASZ Z PIECZONĄ CIECIORKĄ I HUMMUSEM

Mix kasz z dynią, pieczoną cieciorką i hummusem
Serves 2
Write a review
Print
Ingredients
  1. 100 g miksu kasz
  2. 1 awokado
  3. 1 żółta papryka
  4. 300-400 g dyni
  5. 5-7 łyżek cieciorki gotowanej (w Lidlu są już takie w słoiku)
  6. 1 łyżka oleju
  7. sól, pieprz
  8. 1 łyżeczka kurkumy
  9. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  10. opcjonalnie: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka kurkumy, odrobina startego imbiru - do przyprawienia dyni
Instructions
  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cieciorkę wrzucamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15 minut w 200 stopniach.
  3. W międzyczasie dynię i paprykę kroimy drobno.
  4. Awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Możemy skropić cytryną, żeby nie ściemniało.
  5. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju.
  6. Wrzucamy dynię, solimy, pieprzymy, możemy dodać trochę kurkumy, imbiru i czosnku. Zalewamy 1,5 szklanki wody i dusimy około 15-20 minut aż dynia zmięknie.
  7. Cieciorkę wyjmujemy na blaszce z piekarnika, posypujemy solą, kurkumą, papryką słodką i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
  8. Kaszę wykładamy do dwóch pojemników (przepis jest na 2 porcje). Dodajemy pieczoną cieciorkę, połówkę awokado, ugotowaną dynię (ja dodałam z resztką jarmużu, która mi została) i żółtą paprykę.
  9. Hummus mieszamy z 0,5-1 łyżeczką oliwy z oliwek, oliwy z awokado lub innego oleju (żeby trochę zmienić konsystencję).
  10. W osobnym pojemniku lub przegródce wrzucamy hummus, dekorujemy cieciorką i dodajemy jeszcze trochę żółtej papryki.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Nowa kuchnia bardzo mnie inspiruje do gotowania i możecie liczyć na wiele nowych materiałów ze zdrowym jedzeniem w roli głównej. 🙂

Jak Wam się podoba taka forma przedstawiania inspiracji? Pierwszy raz robiłam taki filmik i jeszcze chciałabym to dopracować, pokazać np. jak gotuję, smażę, jak się piecze – ale to pewnie będzie ulepszane w kolejnych filmikach. 🙂 Dajcie proszę znać, co sądzicie 🙂