Jak wygląda mój jadłospis w ciągu dnia? O tym w dzisiejszym odcinku Food Diary, gdzie pokażę Wam moje całodniowe menu – razem z przepisami!
Food Diary zawsze cieszą się u Was dużym zainteresowaniem 🙂 Dlatego przygotowałam dla Was kolejny odcinek – tym razem z 5 posiłkami w ciągu dnia. Mam nadzieję, że może kogoś ten film zainspiruje i wypróbujecie niektóre z tych potraw – są pyszne i zdrowe 🙂
Wiem, że wiele osób chciałoby, żebym podawała też kaloryczność – postaram się to już następnym razem uwzględnić, ale myślę, że w tym odcinku łatwo też zrobicie to sami i wierzę, że poradzicie sobie z tym tematem 🙂
- 55 g kaszy jaglanej (mierzone na sucho)
- ok. 150 ml mleka migdałowego
- 4-5 plastrów ananasa
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 kiwi
- Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Wrzucamy ugotowaną kaszę do blendera, dodajemy mleko i syrop klonowy, a następnie miksujemy na gładką masę.
- Masę przelewamy do miseczki, dodajemy nasiona chia, pokrojonego ananasa i pokrojone w plasterki kiwi.
- 1,5 garści rukoli
- 1 średni burak
- 40 g sera koziego
- 1 połowa awokado
- 1 łyżeczka pestek słonecznika lub mixu pestek
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Buraka pieczemy w folii przez godzinę w 180 stopniach (z termoobiegiem)
- Po upieczeniu obieramy buraka, kroimy na paseczki, dodajemy do rukoli.
- Kroimy awokado w kostkę i dodajemy do sałatki.
- Dodajemy też serek kozi, posypujemy słonecznikiem, polewamy oliwą z oliwek, dokładnie mieszamy.
- 400 g dorsza
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- połowa cytryny
- sól, pieprz,
- 1 kalafior
- 2 łyżki masła (można użyć Tolonis jogurtowego z Biedronki, ma mniej kalorii)
- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
- SOS JARMUŻOWO-JOGURTOWY
- łyżeczka masła klarowanego
- 2 garście jarmużu
- 150 g jogurtu greckiego
- sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
- Ja użyłam mrożonego dorsza. Rozmroziłam go (pół dnia),
- Nastawić piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem.
- Następnie filety skropić sokiem z cytryny, posolić i dodać trochę pieprzu.
- Dorsza posmarować czosnkiem przeciśniętym przez praskę (2 ząbki) i posypać koperkiem.
- Owinąć szczelnie folią aluminiową, włożyć do naczynia do zapiekania, formy lub naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku ok. 20 minut.
- PUREE Z KALAFIORA
- 1. Kalafior ugotować w osolonej wodzie.
- 2. Przełożyć ugotowany kalafior do miski i rozbić na puree. Dodać odrobinę masła, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi i po raz kolejny wymieszać i rozbić na puree. Można też zmiksować na puree (mi się nie chciało)
- SOS JARMUŻOWO-JOGURTOWY
- Jarmuż opłukać i wrzucić do garnka z wrzątkiem na kilka minut.
- Roztopić masło klarowane na patelni.
- Dodać jarmuż, a następnie jogurt grecki. Dodać sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszać dokładnie.
- Zmniejszyć nieco ogień pod patelnią, przykryć i gotować kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Przepis na kruchą tartę z malinami znajdziecie TUTAJ.
Przepis na pełnoziarniste gofry znajdziecie TUTAJ.
HEJ!
Zapraszam Was do subskrypcji kanału! Dzięki temu będziecie na bieżąco, bo powiadomienia dostajecie od razu po publikacji filmu, ale też mi będzie po prostu, po ludzku, miło.
Dołącz do mnie na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE po dodatkową dawkę motywacji!