• Szukaj

3 przepisy na owsiankę, dzięki którym wreszcie ją polubisz [PRZEPISY]

Owsianka to jedno z najprostszych, najszybszych i najłatwiejszych sposobów na zdrowy posiłek. Mimo tego, wiele osób jej unika, bo źle im się kojarzy, nie trafiła w ich gusta lub nie wygląda zachęcająco. Wcale się nie dziwię! W wydaniu niektórych owsianka to szara breja. Ja też tak myślałam – do czasu, aż nie odkryłam, że to nie sama owsianka jest zła, a jej sposób przyrządzenia.

Dlatego dzisiaj mam dla Was moje 3 sprawdzone przepisy, które być może sprawią, że wreszcie spojrzycie na owsiankę zupełnie inaczej… i nawet ją polubicie!
Tak jak mówię – moim zdaniem to, czy owsianka będzie nam smakować, zależy tylko i wyłącznie od tego, jak ją ugotujemy i co do niej dodamy. Sama nie lubię strasznie ani brei, ani zbyt płynnej formy, która strasznie mnie odpycha. Żadnych tonących w mleku czy jogurcie płatków owsianych – to nie dla mnie! 

To, że danie ma być zdrowe, nie znaczy, że ma być niesmaczne! Nie wyobrażam sobie zmuszać się do jedzenia czegokolwiek tylko dlatego, że jest to zdrowe. Staram się tak przyrządzać wszystkie posiłki, żeby mi smakowały. Przepisy, które znajdziecie poniżej, to moje sprawdzone pewniaki, które smakują nie tylko mi, ale także moim najbliższym. 

MOJE ZASADY OWSIANKOWE

Zanim przejdę do przepisów – jeszcze kilka moich zasad, które pozwalają mi zrobić smaczną owsiankę:

  • tak jak mówiłam, dla mnie najsmaczniejsza owsianka to ta, która jest zwarta i nie ma w sobie dużo płynów. W związku z tym zawsze zalewam płatki wodą tylko tyle, żeby je zakryć. Dzięki temu woda praktycznie całkowicie się wchłania podczas gotowania;
  • no właśnie – ja gotuję owsiankę na wodzie. Jeśli czytacie bloga długo to wiecie, że nie lubię mleka. Nie jestem w stanie zjeść owsianki na mleku – zarówno krowim, jak i roślinnym. W związku z tym nigdy nie gotuję na mleku;
  • jeśli boicie się kwasu fitynowego, warto skroplić płatki sokiem z cytryny lub namoczyć je przez całą noc;
  • do owsianek często dodaję mleko kokosowe, dzięki czemu owsianka jest bardziej kremowa;
  • można, ale nie trzeba dodać do moich przepisów źródło białka – np. odżywkę białkową. Ja często osobno jem jeszcze coś białkowego, ale nie zawsze – (moja dieta jest wysoko węglowodanowa)

3 PRZEPISY NA OWSIANKĘ (SPRAWDZONE I SMACZNE)

Z przepisów wychodzi jedna porcja owsianki. Pamiętajcie, że owsianki to raczej posiłek mocno węglowodanowy – warto dodać jakieś źródło tłuszczu (np. siemię lniane czy nasiona chia) i białka.  Ponieważ ja nie spożywam mleka, nie mogę go dodać. Zazwyczaj jem osobno jeszcze coś białkowego (ale nie zawsze).

EGZOTYCZNA OWSIANKA Z MANGO

  • 55 g płatków owsianych górskich
  • 100 g mango
  • 25-30 g mleka kokosowego (zależnie od naszego gustu)
  • opcjonalnie: sok z pomarańczy
  • do ozdoby: borówki, maliny, truskawki

Płatki gotujemy na wodzie (lub na mleku, jeśli wolimy). W międzyczasie miksujemy mango w blenderze na gładką masę. Owsiankę przekładamy do miseczki, dodajemy połowę masy z mango, mieszamy. Resztę masy kładziemy łyżką na wierzchu. Delikatnie dodajemy (łyżeczką) mleczko kokosowe (najlepsza jest ta stała część). Jeśli chcemy, skraplamy sokiem z pomarańczy i ozdabiamy sezonowymi owocami (najlepsze są borówki). 

CYNAMONOWA OWSIANKA Z JABŁKIEM

Owsianka minimalna – idealna, kiedy nie mamy nic w lodówce 🙂

  • 55 g płatków owsianych górskich
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego mielonego
  • 1 duże jabłko lub 2 średnie jabłka
  • łyżeczka cynamonu

Płatki gotujemy na wodzie (lub na mleku) razem z siemieniem lnianym. W międzyczasie trzemy jabłko na tarce. Owsiankę przekładamy do miseczki, dodajemy połowę startego jabłka i cynamon, dokładnie mieszamy. Na wierzch dodajemy resztę jabłka, posypujemy cynamonem. Można dodać mleko kokosowe jeśli chcemy bardziej kremowej formy.

ZWARTA OWSIANKA Z KIWI I TRUSKAWKAMI

  • 55 g płatków owsianych górskich
  • 2 kiwi
  • garść truskawek
  • 1-2 łyżeczki miksu ziaren lub ziaren słonecznika

Płatki gotujemy na wodzie lub mleku. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone na kawałeczki 1,5 kiwi i dokładnie mieszamy. Pozostałą połowę kiwi oraz truskawki kroimy na plasterki i dekorujemy nimi owsiankę. Posypujemy ją ziarnami. Spożywamy od razu. 🙂 Można dodać mleko kokosowe jeśli chcemy bardziej kremowej formy.

NIE BÓJ SIĘ KOMBINOWAĆ

Trochę mi zajęło, zanim odkryłam owsiankę, która rzeczywiście będzie mi smakować. Miałam kilka podejść i na początku albo mi nic nie wychodziło, albo po prostu bardzo mi nie smakowało. Dopiero po jakimś czasie metodą prób i błędów udało mi się przetestować kilka przepisów, które naprawdę polubiłam i stosuję praktycznie w każdym tygodniu. Zachęcam Was do testowania różnych wersji i przede wszystkim – nie bania się próbowania nowych rzeczy i kombinowania przy tradycyjnych recepturach. A jeśli chcecie znać mojego faworyta, to ja uwielbiam najbardziej owsiankę z mango – jem ją raz w tygodniu (a czasami jak mam fazę to nawet częściej). 🙂

Mam nadzieję, że przepisy się przydadzą. A może Wy macie jakieś pewniaki na owsiankę? Jeśli tak, to też się nimi podzielcie – chętnie je przetestuję, pewnie inni czytelnicy także!

Napisane przez
Marta Hennig

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.

Zobacz wszystkie artykuły
Napisane przez Marta Hennig

Chcesz być fit?

MAM COŚ DLA CIEBIE!


Na moim kanale youtube znajdziesz treningi, zestawy ćwiczeń na konkretne partie ciała, zdrowe przepisy, pomysły na jadłospis na cały dzień, porady dotyczące bycia fit oraz wiele, wiele więcej!
I to wszystko za darmo!