Zdrowe posiłki na wynos to dla wielu największy problem. Jak wymyślić coś, co będzie jednocześnie fit i mało problematyczne do zjedzenia w pracy czy szkole? Na co zamienić nudzące się już kanapki czy twarożki?
Jeśli szukacie nowych pomysłów na zdrowe posiłki do pracy czy szkoły – przychodzę na ratunek! Oto 6 przepisów, które koniecznie musicie spróbować!
Jak wiecie, ostatnio oszalałam na punkcie słoików, których używam zamiast lunchboxów. Są specjalnie zaprojektowane do tego, by nosić w nich jedzenie na wynos – są więc wygodne, wytrzymałe i mają szerokie otwory, dzięki temu komfortowo się z nich je.
Przepisy poniżej możecie wykorzystać właśnie w słoikach, ale i nie tylko. Świetnie sprawdzą się także w lunchboxach. Być może będziecie musieli zrezygnować z warstw, ale myślę, że i tak będzie to dobre, smaczne i przede wszystkim – zdrowe!
UWAGA! KAŻDY PRZEPIS JEST NA ZROBIENIE DWÓCH SŁOIKÓW!
6 przepisów na zdrowe posiłki do pracy/szkoły!
UWAGA! KAŻDY PRZEPIS JEST NA DWA SŁOIKI!!!
SYTA SAŁATKA Z KURCZAKIEM I AWOKADO


- ok. 300 g piersi z kurczaka (może być też indyk)
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 0,5 puszki kukurydzy
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 garście rukoli lub roszponki
- 2-3 ząbki czosnku
- 8-10 łyżek jogurtu greckiego
- Czosnek przepuszczamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, dodajemy sól, pieprz i odstawiamy do lodówki.
- Wrzucamy jajka do gotowania.
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła klarowanego (lub innego zdrowego tłuszczu), pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, obtaczamy w ulubionych przyprawach i smażymy na patelni. Mięso można też zgrillować bądź upiec w piekarniku - dowolnie.
- W międzyczasie pomidorki kroimy na ćwiartki.
- Obieramy awokado i kroimy w kostkę.
- Wkładamy składniki do słoika: najpierw sos z jogurtu greckiego, pomidorki,następnie kurczak, kukurydza, awokado, jajko i na koniec rukola bądź roszponka.
- Dzięki ułożeniu sosu na dole, sałatka nie przemoknie. Jeśli przygotowujesz danie w lunchboxie, wymieszaj składniki, a sos weź ze sobą osobno.
SŁODKI, TRUSKAWKOWY DESER Z CHIA


- 4 owsiane ciasteczka (domowej roboty lub z dobrym składem bez cukru i tłuszczy utwardzonych)
- 3 łyżki nasion chia,
- 200 ml mleka (ja wybrałam kokosowe)
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżka miodu
- mrożone maliny i truskawki
- Dzień wcześniej mieszamy chia z mlekiem, wodą, miodem i wstawiamy do lodówki na noc.
- Kruszymy ciastka i układamy na dnie.
- Miksujemy maliny lub truskawki na mus.
- Następnie układamy warstwy: naprzemiennie pudding chia i mus truskawkowy(malinowy). Raz jedno, raz drugie.
- Kończymy warstwę musem.
MANGO DESER Z CHIA


- 3 łyżki nasion chia
- 200 ml mleka (ja wybrałam koksowe)
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżka miodu
- 1 dojrzałe mango
- 6 łyżek płatków jaglanych opiekanych (ja mam z Sonko)
- Dzień wcześniej mieszamy chia z mlekiem, wodą, miodem i wstawiamy do lodówki na noc.
- Miksujemy mango.
- Naprzemiennie pudding chia, płatki jaglane, mus z mango . Raz jedno, raz drugie.
- Kończymy warstwę musem.
BROKUŁ Z FETĄ


- 1 brokuł
- Pół kostki sera feta
- 2-3 łyżki ziaren (pestki dyni, słonecznik itp.)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- Gotujemy brokuł i kroimy na kawałeczki.
- Fetę kroimy w kosteczkę.
- Na samym dnie wylewamy oliwę. Mieszamy brokuł z fetą, posypujemy pestkami.
- Jeśli przygotowujemy danie w pudełku, oliwę nosimy w osobnym pudełeczku.
- Bardzo banalne danie dla tych, którzy nie mają czasu
CYNAMONOWO-JABŁKOWY DESER JOGURTOWY


- 3 jabłka
- 300 ml jogurtu greckiego
- 8 daktyli
- 6 łyżek płatków jaglanych opiekanych (ja mam z Sonko)
- 1 łyżka ksylitolu, erytrolu lub miodu
- 1 łyżka miodu (na koniec do dekoracji)
- 1,5 łyżki cynamonu
- Jabłka ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni razem z cynamonem i ksylitolem.
- W słoiku układamy warstwy: jabłka, jogurt, płatki jaglane, 2 pokrojone daktyle, jabłka, jogurt, płatki jaglane. Kończymy płatkami jaglanymi, polewamy łyżką miodu i na wierzch dajemy pokrojone daktyle.
CAPRESE W SŁOIKU


- Opakowanie kuleczek mozarella
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2-3 garście rukoli
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki bazylii
- Kroimy pomidorki na połówki. Układamy w słoiku na zmianę: najpierw oliwa z bazylią, potem rukola, pomidorki, mozarella, rukola, pomidorki, mozarella.
- Jeśli przygotowujemy danie w pudełku, oliwę nosimy w osobnym pudełeczku.
Zapraszam na mojego FACEBOOKA i INSTAGRAM po dodatkową dawkę motywacji!
UWAGA! Kochani! Biorę udział w konkursie Next Fitness Star. Dziewczyna, która będzie miała największą ilość głosów, wygrywa nagranie płyty DVD ze swoim treningiem. Każdego dnia można oddać głos (raz na 24 godziny). Możecie zagłosować klikając na obrazek: