Czy jest coś lepszego niż słodki, czekoladowy i przepyszny baton, który dodatkowo jest zdrowy i nie ma w sobie ani grama chemii? Chyba nie! Oto przepis na idealne, zdrowe batony, które będą świetną przekąską dla wszystkich, którzy uwielbiają słodkie, ale chcą być fit.
Kocham przygotowywać zdrowe alternatywy. O ile w życiu zawsze kieruję się zasadą złotego środka, o tyle uważam też, że warto szukać nowych, zdrowych rozwiązań, żeby umilić sobie życie.
Produkty, z których zrezygnowałam w swojej diecie całkowicie, to batony – nie do końca za nimi przepadam, są za słodkie, za ciężkie, a ich skład pozostawia wiele do życzenia. Co innego jednak ich zdrowe wersje – no jak tu ich nie spróbować? 🙂
Korzystając z amarantusa ekspandowanego, syropu z agawy, daktyli i zdrowej nutelli, kupionych na Zdrowej Półce w sklepie Carrefour, wykombinowałam niesamowity przepis na zdrowe, mocno czekoladowe i słodkie batony, które z pewnością podbiją wasze serca (mogę się o to założyć!).
PRZEPIS NA ZDROWE BATONY
- 1 łyżka roztopionego masła klarowanego (lub innego zdrowego tłuszczu)
- 70 g suszonych daktyli
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 5 łyżek masła orzechowego
- 2 łyżki zdrowej nutelli (jeżeli nie możemy dostać kupnej, robimy zamiennik - jedno rozgniecione awokado mieszamy z 2-3 łyżkami kakao)
- 3 łyżki drobno pokrojonych migdałów
- szczypta soli
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 3-4 łyżki zdrowej nutelli lub zamiennika z awokado lub pół tabliczki dobrej czekolady (przynajmniej 70 proc. kakao)
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżka syropu z agawy lub 1 łyżka miodu (słodzidło musi być w formie płynu - dzięki temu jest bardziej płynne jako polewa)
- 1 łyżka wiórek kokosowych (do posypania polewy)
- Pokrój daktyle i rozgnieć je widelcem.Jeżeli nie są wystarczająco miękkie, należy zmoczyć je w ciepłej wodzie na dwie minuty i dopiero potem rozgnieść.
- Do daktyli dodajemy łyżkę roztopionego masła klarowanego i 5 łyżek masła orzechowego., nutellę, sól, imbir i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Pokrój migdały i dodaj do masy.
- Dodaj amarantus i bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki - a najlepiej je zmiksuj.
- Wylej masę na blachę przykrytą papierem do pieczenia i za pomocą dłoni wyrównaj powierzchnię.
- Wszystkie składniki na polewę wrzuć do małego garnuszka, a następnie garnuszek włożyć do większego garnka, wypełnionego do 1/4 wodą.
- Wstawić na ogień, roztopić tak, by polewa była na tyle płynna, by spokojnie dała się rozsmarować na naszych batonach.
- Wylewamy polewę na batony. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Wsadź wszystko do lodówki na 3 godziny (a najlepiej na noc).
- Następnie wyciągnij batony z lodówki, pokrój na odpowiednie kawałki. Przechowywane w lodówce mogą wytrzymać bardzo długo 🙂
Te batony świetnie nadają się jako przekąska przed/po treningu, zależnie od waszych potrzeb i diety.
Mam nadzieję, że batony będą wam smakować – dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis!
Wpis powstał we współpracy z marką Carrefour Polska.