zdrowe batony

Obłędne, zdrowe batony z amarantusa [PRZEPIS]

Czy jest coś lepszego niż słodki, czekoladowy i przepyszny baton, który dodatkowo jest zdrowy i nie ma w sobie ani grama chemii? Chyba nie! Oto przepis na idealne, zdrowe batony, które będą świetną przekąską dla wszystkich, którzy uwielbiają słodkie, ale chcą być fit.

Kocham przygotowywać zdrowe alternatywy. O ile w życiu zawsze kieruję się zasadą złotego środka, o tyle uważam też, że warto szukać nowych, zdrowych rozwiązań, żeby umilić sobie życie. IMG_1616

Produkty, z których zrezygnowałam w swojej diecie całkowicie, to batony – nie do końca za nimi przepadam, są za słodkie, za ciężkie, a ich skład pozostawia wiele do życzenia. Co innego jednak ich zdrowe wersje – no jak tu ich nie spróbować? 🙂IMG_1569 IMG_1576

Korzystając z amarantusa ekspandowanego, syropu z agawy, daktyli i zdrowej nutelli, kupionych na Zdrowej Półce w sklepie Carrefour, wykombinowałam niesamowity przepis na zdrowe, mocno czekoladowe i słodkie batony, które z pewnością podbiją wasze serca (mogę się o to założyć!).IMG_1587

PRZEPIS NA ZDROWE BATONY

Zdrowe batony z amarantusa
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Total Time
30 min
Prep Time
30 min
Total Time
30 min
Składniki na batony
  1. 1 łyżka roztopionego masła klarowanego (lub innego zdrowego tłuszczu)
  2. 70 g suszonych daktyli
  3. 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  4. 1 łyżeczka startego imbiru
  5. 5 łyżek masła orzechowego
  6. 2 łyżki zdrowej nutelli (jeżeli nie możemy dostać kupnej, robimy zamiennik - jedno rozgniecione awokado mieszamy z 2-3 łyżkami kakao)
  7. 3 łyżki drobno pokrojonych migdałów
  8. szczypta soli
  9. 2 łyżki wiórek kokosowych
Czekoladowa polewa
  1. 3-4 łyżki zdrowej nutelli lub zamiennika z awokado lub pół tabliczki dobrej czekolady (przynajmniej 70 proc. kakao)
  2. 1 łyżeczka masła klarowanego
  3. 1 łyżka syropu z agawy lub 1 łyżka miodu (słodzidło musi być w formie płynu - dzięki temu jest bardziej płynne jako polewa)
  4. 1 łyżka wiórek kokosowych (do posypania polewy)
Instructions
  1. Pokrój daktyle i rozgnieć je widelcem.Jeżeli nie są wystarczająco miękkie, należy zmoczyć je w ciepłej wodzie na dwie minuty i dopiero potem rozgnieść.
  2. Do daktyli dodajemy łyżkę roztopionego masła klarowanego i 5 łyżek masła orzechowego., nutellę, sól, imbir i dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Pokrój migdały i dodaj do masy.
  4. Dodaj amarantus i bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki - a najlepiej je zmiksuj.
  5. Wylej masę na blachę przykrytą papierem do pieczenia i za pomocą dłoni wyrównaj powierzchnię.
  6. Wszystkie składniki na polewę wrzuć do małego garnuszka, a następnie garnuszek włożyć do większego garnka, wypełnionego do 1/4 wodą.
  7. Wstawić na ogień, roztopić tak, by polewa była na tyle płynna, by spokojnie dała się rozsmarować na naszych batonach.
  8. Wylewamy polewę na batony. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
  9. Wsadź wszystko do lodówki na 3 godziny (a najlepiej na noc).
  10. Następnie wyciągnij batony z lodówki, pokrój na odpowiednie kawałki. Przechowywane w lodówce mogą wytrzymać bardzo długo 🙂
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
W dziale, w którym znajduje się zdrowa żywność w Carrefour– na Zdrowej Półce – znajdziecie zarówno amarantusa, jak i fit nutellę, która była podstawą tego przepisu, w dobrej cenie. Jest tam też szereg innych fit produktów – o tych, które szczególnie zwróciły moją uwagę, przeczytacie we wpisie: Zdrowa żywność: co wybrać? Moje zakupy fit produktów.IMG_1587
Te batony świetnie nadają się jako przekąska przed/po treningu, zależnie od waszych potrzeb i diety.

Mam nadzieję, że batony będą wam smakować – dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis!

Wpis powstał we współpracy z marką Carrefour Polska.