Co jeść zamiast cukru? Zamienniki cukru od których nie przytyjesz

Co jeść zamiast cukru? Zamienniki cukru od których nie przytyjesz

Post navigation

35 komentarzy

  • dobrze ujęty fakt o producentach, podobnie jest z mlekiem.. bo jakby ludzie się dowiedzieli, że od niego wcale nie ma mocniejszych kości a przeciwnie słabną i osoby starsze w szczególności nie mogą go spożywać to też świat by się przewrócił ;p i pewnie o wielu takich faktach jeszcze nie wiemy…

  • Ja używam miodu, ale dlatego, że aktualnie „cukru” używam tylko do dosładzania drugiego śniadania czyli jaglanki czy owsianki, więc nie bardzo mogłabym użyć czegoś nie płynnego (używam jogurtu greckiego a nie mleka na ciepło). Gdybym robiła wypieki, to przydałby się ksylitol, ale cena jest kosmiczna 🙁

  • Kochana wkradł Ci się chochlik, albo nie zjadłaś dobrej kolacji i podjadłaś troszkę tekstu 😉

    (…)
    – znacznie obniża odporność
    – może powodować (co może powodować?)

    – podnosi zły cholesterol i ciśnienie, może być jedną z przyczyn zawału

  • Podpowiedziałaś w końcu, jak je taniej kupować? 🙂 Jestem ciekawa, chciałabym zamienić cukier (okazjonalny, ale zawsze coś) na coś zdrowszego, ale ceny są nie na moją kieszeń niestety…

    • JAK KUPOWAĆ ZAMIENNIKI CUKRU, ŻEBY BYŁO TANIEJ?

      Dwie rzeczy: porównywarki cen i promocje oraz internet. Prawie nigdy nie kupuję zamienników stacjonarnie – są dużo droższe. Zawsze wiec korzystam ze sklepów internetowych. Zawsze też wpisuję nazwę produktu w kilka różnych wyszukiwarek cenowych i szukam najlepszej ceny – to zajmuje 5 minut, a pozwala oszczędzić 10 czy 20 złotych. Czasami taniej też wychodzi zamówienie czegoś po kilka sztuk, niż jednorazowo. Nauczcie się szukać okazji w sieci – często osoby pytają mnie gdzie kupuję ksylitol, w jakim sklepie – nie wiem! Kupuję w różnych, w zależności od tego, który ma teraz go taniej.

      Musiałaś widzieć pierwszą wersję testu, niechcący opublikowałam za wczesnie 😀

  • Stosuję cukier kokosowy i do tej pory najbardziej mi pasuje. Ma fantastyczny smak! 🙂

  • Ja w ogóle rzadko coś słodzę, ale jak już to najczęściej używam syropu daktylowego. Lub też po prostu suszonych daktyli albo bananów 🙂

  • Wszystko fajnie ja jak na przykład zrobić konfitury bez cukru? Bo jest on w tym przypadku hmm konserwantem utrzymującym trwałość produktu. ( No wiadomo że mrożone owoce lepsze ale nie każdy ma tak pojemy zamrażalnik)

  • O proszę, akurat dzisiaj przyszedł mi zamówiony w tamtym tygodniu ksylitol 😀
    Kupiłam pierwszy raz, szukałam dobrej ceny i znalazłam taki za 20zł/1kg. Tylko zastanawia mnie, czy ksylitol z napisem „Kraj pochodzenia: Chiny” faktycznie jest taki zdrowy 😀

    • No niezbyt :< Najlepiej jeśli jest z Finlandii. Wtedy to na pewno 100% ksylitol. Ten z Chin to takie nie wiadomo co.

      • Też tak właśnie myślałam, ale ten z Finlandii jest niestety dwukrotnie droższy od tego z Chin 🙁

  • Nie wiem już co mam robić. Straciłam wszelką ochotę na ćwiczenia i zdrową dietę. Nie mam już na to siły. Jem byle co i o byle jakiej porze. Nie wiem co ugotować i nawet mi się nie chce tego robić. Wiem że marudzę ale to dlatego że jeszcze niedawno miałam taką ochotę i energię by zdrowo się odżywiać.

  • Bardzo fajny jest też syrop z agawy. Czasem da sie go dostać w niezłej cenie. Ma niski indeks glikemiczny. Czesto go używam, np do sosów do sałatek.

  • Ah ten cukier, wszystko przez niego (przynajmniej u mnie). O ile nie słodzę i generalnie nie używam cukru pod postacią białego/brązowego proszku, to ze słodyczami u mnie gorzej – to moja totalna zmora. Od dłuższego czasu do wypieków używam ksylitolu, choć ostatnio piekę bardzo rzadko, i sprawdza się fantastycznie – polecam 🙂

  • Ojjjj, bardzo przydatny post! Staram się jak mogę jednak czasami ciężko jest mi zapanować nad chętką na coś słodkiego 😀

  • najlepiej jest w ogóle zrezygnować ze słodzenia. Do wypieków można użyć namoczone zmiksowane daktyle albo banana

  • Dzięki Tobie jakiś czas temu dowiedziałam się o ksylitolu. Używam go od ok. 3 miesięcy jedynie do słodzenia kawy (1,5 łyżeczki, dziennie 1-2 kawy). Nauczyłam się pić herbatę bez cukru, więc to jedyne do czego zużywam ksylitol. Nie wiem czemu kupiłam dwa razy stacjonarnie (chyba dlatego, że chłopak się uparł, jak znalazłam go w sklepie obok xD), ale teraz zamówię przez internet, bo stacjonarnie kosztował 15 zł za… 250g!!!!! Masakra ._.

  • Może po przeczytaniu o możliwych konswekwencjach wreszcie ograniczę cukier i ogólnie słodycze… Niby wiem, że cukrzyca, że cośtam, ale pokusa zawsze była silniejsza 🙁 I nie zgodziłabym się, że ludzie unikają papierosów, niestety ten nałóg nadal ma się dobrze. Dziękuję za bardzo przydatny wpis i pozdrawiam!

  • Ksylitol ma jeszcze jedną wadę – nie powinny go spożywać dzieci poniżej trzeciego roku życia (ze względu na niedojrzałość układu pokarmowego). Dlatego ja wciąż jeszcze czekam z jego wprowadzeniem (młodszy z moich synów ma niespełna 2,5 roku), a tymczasem po prostu mało słodzimy i nie kupujemy gotowych słodyczy – jak ktoś nie jest przyzwyczajony do słodkiego, to i mu nie brakuje 🙂

  • Słyszałam, że słodziki wcale nie są takie dobre. Kiedy w ustach czujemy słodki smak, mózg spodziewa się dostać energię w postaci kalorii, a kiedy nie dostaje, bo słodziki mają ich mniej niż cukier, odczuwamy większy głód i zjadamy więcej, więc zamiast kalorii w cukrze dostarczamy sobie je w innym pożywieniu i na to samo wychodzi.

  • Ksylitol ma jeszcze jedną wadę, szczególnie ważną dla właścicieli czworonogów, którzy czasem lubią podkarmiać swoich pupili „ludzkim” jedzeniem: jest bardzo silną trucizną dla psa. Zjedzenie niewielkiej ilości tej substancji grozi śmiercią
    naszego czworonoga. Dawka 100mg/kg poważnie uszkodzi narządy
    wewnętrzne psa. Dawka 500mg/kg zabije psa. W przełożeniu – jedna
    drażetka gumy do żucia z ksylitolem może zabić psa o wadze ok 3
    kg. Pierwsze objawy mogą pojawić się w ciągu 30 minut: gwałtowne osłabienie, senność, brak koordynacji ruchowej, wymioty. Wiec mysle, ze jest to kolejny czynnik, który wlaściciele zwierzaków powinni wziąć pod uwagę. Oczywiście, najrozsądniej jest wogole psiaka nie dokarmiać jedzeniem dla ludzi.

Leave a Reply

back to top