Nie ma nic lepszego niż porcja świeżego, dopiero co wyciśniętego soku. Już w jednej szklance dostarczamy sobie bomby witamin i węglowodanów, która spokojnie może zastąpić przekąskę. Co nam daje regularne picie świeżych soków? Wiadomo – przede wszystkim zdrowie, ale także piękną cerę, szczupłą sylwetkę, a nawet zwiększoną ochronę przed nowotworami. Dlatego mam dzisiaj dla was 3 proste i smaczne przepisy na domowe soki, których po prostu musicie spróbować.
Od kiedy mam wyciskarkę, sok to moja ulubiona przekąska między dużymi posiłkami. Jak wiecie, nie jestem osobą, która je duże porcje, więc jest to dla mnie idealne rozwiązanie w momencie, w którym wcale nie jestem głodna, ale muszę pilnować regularności posiłków.
DLACZEGO WARTO PIĆ DOMOWE SOKI?
Domowe soki mają wiele zalet. Dzięki temu, że są robione na świeżo, zawierają dużo większą dawkę witamin i składników odżywczych niż soki w butelkach – nawet te jednodniowe. Poza tym, bardzo szybko się przyswajają, dzięki czemu wszystkie wartościowe składniki w ekspresowym tempie są wykorzystywane przez nasz organizm. Przypisuje się im działanie oczyszczające, poprawiają też odporność i pozwalają lepiej zadbać o figurę.
Dobra wiadomość dla ludzi, którzy chcą być fit, ale nie do końca przepadają za warzywami lub owocami, albo po prostu nie potrafią jeść tych 5-7 porcji warzyw i owoców dziennie – 1 sok uzupełnia nawet 2-3 porcje dziennego zapotrzebowania (zależy, ile owoców i warzyw tam wpakujemy).
Istnieje też przekonanie, że robienie samemu soków jest drogie. Nieprawda. Po prostu należy wybierać owoce i warzywa, które są w sezonie! W takim wypadku nigdy nie płacimy dużo za materiały.
W zimie korzystamy z jabłek, dyni, pora, a także z mrożonych owoców, z których można robić smoothie i sorbety (ja mam w swojej wyciskarce specjalną część do sorbetów i do smoothie – dzięki niej zrobiłam m.in sorbet z truskawek czy smoothie bowl (przepis na smoothie bowl, czyli mus do zjedzenia w misce, będzie na blogu w najbliższych dniach).
CZYM WYCISKAM SOKI?
Kiedy decydujemy się na zakup wyciskarki, zazwyczaj kierujemy się ceną – i nic w tym dziwnego. Warto jednak wziąć pod uwagę, jak dany sprzęt wyciska sok i z których części owoców czy warzyw korzysta. Prawda jest taka, że często w skórkach (np. jabłka) znajduje się więcej składników odżywczych, niż w samym owocu. Dobrze jest więc znaleźć model, który będzie potrafił wyciskać sok z całego owocu, ewentualnie odsuwając odpady.
Ja od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą właścicielką wyciskarki Kuvings C9500. Czy ją polecam? Tak. Chodzi baardzo cicho i bardzo szybko się ją czyści – co jest dla mnie ważne, bo z moją mikrokuchnią każde dodatkowe zmywanie i suszenie części jest jakimś tam problemem.
Wyciskarki tej firmy mają opatentowaną metodę wyciskania, która pozwala wyciskać ok. 2 razy więcej soku, niż inne sprzęty. Jedyne, co ląduje w odpadach to włókna i nasiona.
Widać to po pierwszym użyciu, wrzuciłam dwa jabłka i kiwi z myślą o tym, że sama wypiję sok, a mogłabym napoić pół wojska 😀 Wyciskarki do soków nie są tanią opcją, ale wydaje mi się, że jest to inwestycja na lata, która się opłaci – m.in stanem naszego zdrowia. Soki sprawdzają się nie tylko przy odchudzaniu – odpowiednie dobranie składników sprawia, że możemy zrobić sok “leczniczy” – wiecie, taki, który pomaga np. przy schorzeniach z układem krążenia czy problemami z innymi narządami wewnętrznymi.
ZNIŻKA NA WYCISKARKI
Mam też dla Was niespodziankę – udało mi się uzyskać zniżkę dla czytelników bloga na wszystkie modele wyciskarek Kuvings. Na stronie sklepu po wybraniu produktu w koszyku należy wpisać kod FIT – dzięki czemu cena wyciskarki się obniży 🙂
KIEDY PIĆ SOK?
Zależy jaki. Soki warzywne mają mniejszą ilość węglowodanów i nie zawierają zbyt dużo cukru, można więc je pić praktycznie do każdego posiłku. Soki owocowe uważam za osobny posiłek (drugie śniadanie, przekąskę, podwieczorek) ponieważ mają dużo większą kaloryczność i zawartość cukru.
SOKI OWOCOWE VS. SOKI WARZYWNE
Starajmy się pić przede wszystkim soki warzywne. Nie znaczy to, że mamy zrezygnować z soków owocowych, ale np. picie ich trzy razy dziennie u osób odchudzających się może trochę zniweczyć efekty. Soki owocowe mają sporo fruktozy (cukru zawartego w owocach) i kalorii. Nie polecam ich cukrzykom.
Nie znaczy to, że mamy rezygnować z soków owocowych! Po prostu pić je z głową 🙂
PRZEPISY NA SOKI
Słoneczny sok – zapobiega zaparciom, uleastycznia skórę (odmładza), oczyszcza z toksyn, pomocny przy nadciśnieniu tętniczym
- 1 duże jabłko
- 2 pomarańcze
- garść świeżej mięty
Buraczana siła – sok mający właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne, wzmacniający serce, regenerujący wątrobę
- 2 średnie buraki
- 3 marchewki
- 1 jabłko
Sok kop energii – słodki i smaczny, na pewno przypadnie do gustu też dzieciom, albo osobom, które nie lubią warzyw i owoców. Dostarcza witamin i jest źródłem energii.
- 1 mango
- 2 jabłka
- pół granatu
Na pewno będę odkrywać kolejne przepisy i co jakiś czas wrzucę je właśnie w formie kilku przepisów na raz na bloga – żeby Wam też się przydało 🙂
Spotykamy się na facebooku i instagramie. Jestem też na snapie (codzienniefit).
Ach – no i jeśli Wy macie już jakieś sprawdzone przepisy na domowe soki – dawajcie znać w komentarzu! Chętnie je wypróbuję, bo na razie jestem na fazie testowania wszystkiego („wrzucę i zobaczę co z tego wyjdzie”). 🙂
Wpis powstał we współpracy z marką Kuvings.