PrzekąskiPrzepisy

Zdrowe, dietetyczne przekąski – na imprezę, do filmu, na wieczór

zdrowe przekąski na sylwestra

Wydaje ci się, że na domówce, maratonie filmowym czy spotkaniu ze znajomymi sprawdzą się tylko chipsy, ciastka i słone przekąski? No cóż – błąd. Jest mnóstwo smacznych, dietetycznych przekąsek, które nie tylko w mgnieniu oka znikną z talerza, ale jednocześnie pozwolą ci zachować zdrowie i smukły wygląd. Oto kilka pomysłów na to, jakie przekąski przygotować, by pozostać fit niezależnie od sytuacji.

Robiłam wczoraj imprezę z okazji przekroczenia 10 tysięcy lajków na facebooku (jeśli jeszcze tam ze mną nie jesteś – dołącz, będzie mi miło!) i postanowiłam jeden warunek: musi być zdrowo. Zazwyczaj uginałam się pod presją i kupowałam niezdrowe przekąski i robiłam średnio zdrowe dania, bo przecież tak jedzą moi znajomi. Teraz jednak pomyślałam sobie, że to mój dom i moje zasady, a co za tym idzie, przekąski będą zdrowe, sycące, ale co najważniejsze – smaczne.

IMG_9191

I… udało mi się! Wszystkie dietetyczne przekąski były mega hitem i pierwszy raz nie zostało po imprezie kompletnie NIC. 🙂 Wszystkim smakowało i spodobał im się pomysł jedzenia zdrowo w trakcie imprezowania. Te przekąski smakują równie dobrze, o ile nie lepiej, niż tradycyjne chipsy czy paluszki, ale nie leżą długo na żołądku, nie idą w boczki i sprawiają, że można spędzić szalony wieczór bez wyrzutów sumienia czy złego samopoczucia.

Swoją drogą, zerknijcie na mój poprzedni wpis – radzę, jak wybrać tanio buty do ćwiczeń! Przyda się większości, bo przynajmniej raz dziennie dostaję pytanie, jakie buty do treningu kupić 🙂

Czym prędzej podsuwam wam więc nie tylko fotki z imprezy, ale także przepisy na poszczególne dietetyczne przekąski. Wszystkie są tak samo wspaniałe 🙂

IMG_9196

IMG_9190

Prezent od koleżanki – wino specjalnie dla Codziennie Fit! 🙂

IMG_9193

Mini pizze z papryki i z cukinii

IMG_9188

Szaszłyczki caprese

IMG_9191

IMG_9205

Ciasto czekoladowe z polewą twarogową

PRZEPISY NA DIETETYCZNE PRZEKĄSKI

Warzywa z sosem
Przepyszne do chrupania na każdą okazję
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Ingredients
  1. 2 papryki czerwone
  2. 2 papryki żółte
  3. 2 papryki zielone
  4. 4-5 marchwi
  5. opcjonalnie: por
  6. 400 g jogurtu greckiego
  7. główka czosnku
  8. sól, pieprz, szczypta cukru lub ksylitolu
Instructions
  1. Wszystkie warzywa kroimy na paski. W misce do jogurtu dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru oraz zmiażdżony czosnek (całą główkę). Dokładnie mieszamy i wstawiamy sos do lodówki na 5-10 minut.
  2. W międzyczasie przygotowujemy kolorowe kubeczki. Do każdego wlewamy dwie czubate łyżki sosu, a następnie wbijamy w niego paseczki z warzyw.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Szaszłyczki caprese
Sałatka caprese w uroczej wersji
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Total Time
15 min
Prep Time
15 min
Total Time
15 min
Ingredients
  1. paczka wykałaczek
  2. paczka mozarelli w kuleczkach
  3. ok. 400 g pomidorków koktajlowych
  4. świeża bazylia bądź, jeśli nie jest dostępna, roszponka
  5. oliwa z oliwek
  6. bazylia suszona
Instructions
  1. Nabijamy na wykałaczkę według kolejności: pomidorek, liść bazylii lub parę liści roszponki, kuleczka sera, liść, pomidorek.
  2. Gdy już przełożymy szaszłyczki do miseczki, delikatnie polewamy je oliwą z oliwek wymieszaną z bazylią.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Pizze z papryki
Przepyszne!
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
15 min
Total Time
30 min
Prep Time
15 min
Cook Time
15 min
Total Time
30 min
Ingredients
  1. 3-4 różnokolorowe papryki
  2. opakowanie przecieru pomidorowego
  3. 150 g dobrej jakości szynki drobiowej
  4. kulka sera mozarella
  5. opcjonalnie: kawałek żółtego sera gouda, parmezan
  6. suszona bazylia, oregano, sól, pieprz, szczypta cukru
Instructions
  1. Paprykę kroimy na szerokie plastry, przypominające łódeczki lub łyżeczki.
  2. Szynkę i mozarellę kroimy na małe kawałki.
  3. Nastawiamy piekarnik do 180 stopni.
  4. W międzyczasie w małym garnuszku gotujemy przecier, do którego dodajemy przyprawy oraz szczyptę cukru. Gdy na wierzchu zaczną się pojawiać bąbelki, zdejmujemy z gazu.
  5. Każdą łódkę z papryki polewamy ok. 1-2 łyżkami przecieru, dodajemy szynkę, mozarellę, posypujemy bazylią i oregano.
  6. Jeżeli chcemy, możemy dodatkowo zetrzeć ser na tarce i posypać nim papryki - podnosi to jednak kaloryczność dania.
  7. Papryki układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
 

Mini pizze z cukinii
Niesamowita, mega smaczna przekąska - nawet na wieczór!
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Ingredients
  1. 2 spore cukinie (im grubsze tym lepiej),
  2. 1 kulka sera mozarella,
  3. 0,5 kartonika przecieru pomidorowego,
  4. 2-4 duże plastry szynki (najlepiej drobiowej) lub pepperoni (wg własnego uznania),
  5. bazylia, oregano, sól, pieprz, ulubione przyprawy do pizzy,
  6. opcjonalnie dla osób nie odchudzających się: dodatkowo 1-2 plastry żółtego sera (o dobrym składzie!)
Instructions
  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Kroimy cukinię w dość spore plastry - nie za cienkie, bo mini-pizze nie wyjdą!
  3. W międzyczasie wstawiamy przecier do małego garnka na mały gaz, dodajemy do niego ulubione przyprawy.
  4. Na blachę przykrytą papierem do pieczenia kładziemy obok siebie plastry cukinii. Małą łyżeczką nakładamy sos na każdy plaster - tak, żeby zakrywał cukinię.
  5. Szynkę kroimy na małe kawałeczki.
  6. Na każdy plaster nakładamy 2-3 kawałki szynki i posypujemy poszarpaną mozarellą (małe kawałeczki, ale sporo na każdy plaster).
  7. Dodatkowo przykrywamy każdy plaster małym kawałkiem żółtego sera.
  8. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut (warto pilnować, ser ma być roztopiony).
  9. Czekamy chwilę aż ostygnie, podajemy ciepłe. Mojemu chłopakowi bardzo smakują z keczupem (wybierając keczup warto patrzeć na skład - dobrze, by miał jak najmniej cukru i dziwnych dodatków).
Notes
  1. To idealna przekąska zarówno na imprezę, jak i na wieczór filmowy czy kiedy złapie nas ochota na coś do pochrupania 🙂 Te mini-pizze mają mało węglowodanów, więc mogą być podawane także wieczorem i jedzone przez osoby, które próbują schudnąć.
  2. Jeden krążek ma mniej więcej 25-28 kalorii (w wersji z dodatkowym żółtym serem!), i zawiera 2,2 g białka, 1,4 g węglowodanów i 0,5 g tłuszczu.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/

Zdrowe ciasto czekoladowe
Pyszne, zdrowe i nie napakowane kaloriami ciasto czekoladowe, które rozpływa się w ustach. PYCHOTA!
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
40 min
Total Time
50 min
Prep Time
10 min
Cook Time
40 min
Total Time
50 min
Ingredients
  1. CIASTO
  2. 150 g mąki razowej lub żytniej
  3. 50 g mąki kukurydzianej (jeśli nie ma, to po prostu 200 g mąki razowej lub żytniej)
  4. 4 łyżki stołowej prawdziwego kakao
  5. 3/4 szklanki ksylitolu lub innego zdrowego (!) zamiennika cukru
  6. łyżeczka sody oczyszczonej
  7. pół łyżeczki soli
  8. 1 awokado (dojrzałe i zmiksowane)
  9. 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
  10. łyżka octu - najlepiej winnego
  11. łyżeczka esencji waniliowej
  12. szklanka wody
  13. KREM
  14. 250 g twarogu półtłustego lub chudego
  15. łyżeczka esencji waniliowej
  16. 1/4 do 1/2 szklanki ksylitolu lub innego zdrowego zamiennika (ilość dopasowujemy do naszych upodobań - czy krem ma być bardziej słodki, czy nie)
  17. można dodać 2 łyżki masła
Instructions
  1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
  2. Przesiewamy mąkę, kakao, ksylitol, sodę i sól. Do miski z tymi składnikami dodajemy zmiksowane awokado, rozpuszczone masło klarowane, ocet i wanilię. Mieszamy przez chwilę i dodajemy szklankę wody. Dobrze mieszamy całe ciasto - bardzo dokładnie. Jeżeli konsystencja nie jest taka, jak powinna być (bo np. dodaliśmy za dużo wody) dodajemy mąkę i odwrotnie - jeśli jest za suche, za zbite - dodajemy wody. Ciasto wlewamy do małej formy (okrągłej albo kwadratowej) (20x20cm) i pieczemy w piekarniku od 35-40 minut . Po 35 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  3. W międzyczasie robimy krem na górę: miksujemy wszystkie składniki na idealnie gładką masę.
  4. Po upieczeniu ciasta zostawiamy je jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku, żeby doszło. Masę smarujemy dopiero, jak ciasto wystygnie . Można jeść od razu, ale najlepiej smakuje, gdy włożymy je po wystygnięciu i nałożeniu kremu na 30 minut do lodówki.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Pamiętajcie, że jestem na INSTAGRAMIE  i FACEBOOKU – zapraszam Was tam 🙂

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.