Czy istnieje dietetyczne ciasto, które można pochłaniać bez wyrzutów sumienia? Okazuje się, że tak! Dziś mam dla was mój przepis – bombę: dietetyczne, niskokaloryczne i przepysznie czekoladowe ciasto!
DIETETYCZNE CIASTO CZEKOLADOWE
Ostrzegam sceptycznych: w tym cieście naprawdę nie czuć fasoli. Czuć za to jego czekoladowy smak i słodycz, co sprawia, że to idealny deser dla wszystkich, którzy chcą jeść zdrowo i przy okazji dbać o linię.
Za każdym razem, kiedy wymyślam lub znajduję przepisy mające zastąpić mi „normalne” słodycze, staram się, żeby te zamienniki rzeczywiście smakowały podobnie. Co to za frajda, kiedy masz ochotę na cukierka, a wciągasz jabłko? No właśnie!
Ciasto zniknęło w mgnieniu oka. Było przepysznie słodkie, przepysznie czekoladowe, wilgotne i po prostu idealne. Może się trochę rozwalać, ale co to za wada, skoro i tak wsuniemy połowę? 😀
Nie gadam więcej, tylko wrzucam przepis! A my widzimy się na FACEBOOKU, INSTAGRAMIE I YOUTUBE.
[yumprint-recipe id=’33’]
doprecyzuj co masz na mysli pisząc:
– 1 puszka białej fasoli -> puszki są o różnej pojemności
– serek homogenizowany (jeśli ma dobry skład) lub twaróg półtłusty zmiksowany (ok. kostka albo mniej)-> jaka pojemność tego serka? lub jaka waga kostki?
z tego co wiem, większość puszek z fasoli ma 400 g i nie widziałam nigdy innej pojemności. Tak samo z serkiem – chodzi o bardzo standardowe opakowanie 150 gram.
Swietny pomysł. Słyszałam o tym cieście- przekonałaś mnie do zrobienia:)
Upiecz i mnie zaproś *_*
Zapisuję do przetestowania 🙂 choć pewnie minie trochę czasu 😉 Mam przy okazji pytanie niekulinarne: czy można sobie zaszkodzić ćwicząc boso w domu? Pomijając już fakt, że to niewygodne. Jeśli nie mam jeszcze butów sportowych, które by nadawały się do ćwiczenia, to lepiej robić to boso czy w jakichkolwiek zwykłych trampkach?
Superowo! Unikam słodyczy jak mogę a to ciasto będzie idealne na kryzysowe momenty 😉
Ciasto zrobione, jedzone – pyszne! Co prawda trochę przekombinowałam (dałam więcej kakao i ksylitolu, było za gęste, dodałam mleka – za dużo, to było za rzadkie. uratowałam sytuacje mąką)
W KAŻDYM RAZIE – pyszne! <3
Przepis zapisany! Wypróbuję! Dzięki 🙂
Uwielbiam takie zdrowe ciacha domowej roboty 🙂
Marta, czy mogę użyć czerwonej fasoli zamiast białej?
Od kilku miesięcy nie jem słodyczy i przez chwilę zastanawiałam się, czy sobie nie zrobić tego ciasta w ramach nagrody, tak na weekend, ale chyba zrezygnuję. Samo ciasto wygląda super i skład jest mega fajny, ale wolę się nie kusić, nawet zamiennikami. Boję się, że jak spróbuję trochę ciasta, to potem przyjdzie mi straszna ochota na takie prawdziwe 🙂
nie znam Cię i nie wiem, jak się ma Twoja dieta, ale myślę, że czasami każdy musi sobie odpuścić. Jeżeli nie jesz słodyczy cały czas i Ci ich brakuje, to trochę się katujesz, a dieta nie powinna być katorgą 🙂 może odpuść raz na jakiś czas ?
Tzw. cheat days są bardzo fajne i wielu osobom pomagają, ale ja mam za sobą kilkanaście lat kompulsywnego jedzenia słodyczy i nie chcę ryzykować. Jestem dumna, że od kilku miesięcy nie sięgnęłam po nic słodkiego, nawet po zamienniki 🙂 Ale dziękuję za komentarz i wsparcie 🙂
Kilka dni temu trafiłam na ten przepis na facebooku i od razu go sobie zapisałam. Lubię takie zdrowe desery, którymi można się zajadać bez wyrzutów sumienia.
Zrobiłam, wyszło pysznie 🙂
PS w tesco jest dużo różnych pojemności serka homogenizowanego, wiem, że podajesz tu standardowe produkty, ale ktoś kto na co dzień ich nie kupuje może być zmieszany dlatego fajnie jakbyś mimo wszystko podawała gramatury użyte w przepisie 🙂
Marta! Powiedz mi, jakiej konsystencji ma być ciasto po upieczeniu? Moje jest wilgotne i ma masę jak brownie i nie wiem teraz czy nie jest dopieczone czy takie ma być? 🙂
Powinno być wilgotne, na pewno nie suche. Ja zawsze sprawdzam patyczkiem, wbijam do środka, powinien być w miarę suchy po wyjęciu
Właśnie zrobiłam to ciasto i jest po prostu boooskie, zjadłam połowę na raz 😀 Mniam 😉
A czy ktoś słodził to ciasto stewią? Bo ksylitolu akurat nie mam w domu…
Niestety jak dla mnie kompletna porażka. Fasolę czuć (mimo, że kupiłam taką bez dodatków i płukałam ją chyba z 6 razy). Całe poszło do kosza. No nic, bywa. Zjadłam zwykłego batona.
czytałam o tym kiedys, sama kombinowałam na 100 sposobów z ciastami fit. Fasola, buraki cud na kiju. zasadniczo spoko da sie zjeśc ale poźniej poszłam do specjalisty. Mój psychodietetyk nauczył mnie jak i co robić żeby chudnąć. Polecam serdecznie ja akurat skorzystałam z poradni CEL w Gdyni.
Czym zastąpić fasolę? 400g startej marchwi – może być? Przepis wydaje się świetny, ale nie powinnam jeść fasoli przy chorej tarczycy.
Hej! Mogłabyś podać wymiary foremki, w której robisz to ciasto? Mam okrągłą foremkę ok. 24 cm. Nada się? 🙂