Czy istnieje dietetyczne ciasto, które można pochłaniać bez wyrzutów sumienia? Okazuje się, że tak! Dziś mam dla was mój przepis – bombę: dietetyczne, niskokaloryczne i przepysznie czekoladowe ciasto!
DIETETYCZNE CIASTO CZEKOLADOWE
Ostrzegam sceptycznych: w tym cieście naprawdę nie czuć fasoli. Czuć za to jego czekoladowy smak i słodycz, co sprawia, że to idealny deser dla wszystkich, którzy chcą jeść zdrowo i przy okazji dbać o linię.
Za każdym razem, kiedy wymyślam lub znajduję przepisy mające zastąpić mi „normalne” słodycze, staram się, żeby te zamienniki rzeczywiście smakowały podobnie. Co to za frajda, kiedy masz ochotę na cukierka, a wciągasz jabłko? No właśnie!
Ciasto zniknęło w mgnieniu oka. Było przepysznie słodkie, przepysznie czekoladowe, wilgotne i po prostu idealne. Może się trochę rozwalać, ale co to za wada, skoro i tak wsuniemy połowę? 😀
Nie gadam więcej, tylko wrzucam przepis! A my widzimy się na FACEBOOKU, INSTAGRAMIE I YOUTUBE.
- - 1 puszka białej fasoli lub 400 gram fasoli białej ugotowanej
- - 2 jajka
- - 90 g jogurtu naturalnego - sprawdź skład przed kupieniem! Nie powinien mieć cukru, najlepiej jak ma 2-3 składniki (mleko, bakterie)
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- - 2 łyżki kakao (takiego prawdziwego, nie żadnego z dodatkiem cukru. Zwykłe kakao, ja kupuję takie z wiatrakiem na opakowaniu)
- - 2 łyżki ksylitolu bądź innego zdrowego zamiennika cukru
- - serek homogenizowany (jeśli ma dobry skład) lub twaróg półtłusty zmiksowany (ok. kostka albo mniej)
- - 1,5 łyżki ksylitolu
- - łyżeczka cukru wanilinowego lub esencji waniliowej, ewentualnie prawdziwa wanilia
- Ciasto przygotowuję w małej, okrągłej foremce (tortownicy).
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Fasolę bardzo dokładnie płuczemy. Wrzucamy do miski, dodajemy jajka i blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy resztę składników i dokładnie, starannie miksujemy.
- Wkładamy do piekarnika na 35-40 minut - gotowość ciasta sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, to można wyjmować. Uważajmy, żeby nie przesadzić w drugą stronę, bo ciacho wyjdzie za suche!
- Polewa: miksujemy wszystkie składniki lub jeśli używamy serka - po prostu mieszamy. Po wystygnięciu ciasta rozsmarowujemy polewę. Można posypać na wierzchu kakao.
- Wsadzamy ciasto na 1 h do lodówki. Potem jemy 🙂
- ILE KALORII?
- 977 kcal
- 125,6 g W
- 75 g B
- 20 g T
- Jedna porcja - taki trójkącik stanowiący 1/8 ciasta - ma 122 kcal, 15 g W, 9 g B, 2 g T.