OBŁĘDNE, zdrowe ciasto czekoladowe – lekka przyjemność!

Czy istnieje prawdziwe ciasto czekoladowe – mokre, ciężkie, rozpływające się w ustach – które jednocześnie jest fit? Wydaje się, że te dwie rzeczy się wykluczają: albo mamy prawdziwe ciasto czekoladowe, albo jemy zdrowo. Błąd! Po kilku eksperymentach i próbach udało mi się stworzyć ciasto, które łączy wszystko: zdrowie, smak i czekoladowy aromat, przez który chce się pochłonąć całą blachę.

Ostatnio chodziły za mną słodycze. Te dni, brzydka pogoda, jakiś zimowy smutek i kolorowe opakowania pełne słodyczy za szybami sklepów – bardzo ciężko jest sobie odmawiać słodkości w grudniu. Chciałam jednak wytrwać w swoim postanowieniu niejedzenia sklepowych słodkości i wymyśliłam, że upiekę ciasto czekoladowe.

No i pojawił się problem.
Bo jak to – ciasto czekoladowe, które nie ma tony cukru? To nie ciasto, tylko tani zamiennik, który nie smakuje tak, jak powinien. Ja w przypadku zamienników mam twarde zdanie – jeśli mam ochotę na chipsy, to nie zjem surowej marchewki, bo nie o to w zamiennikach chodzi. Dlatego jeśli miałam ochotę na ciasto czekoladowe, to muszę zrobić takie ciasto, które rzeczywiście będzie smakowało czekoladą i słodyczą, a nie „zdrowiem”.

W internecie nie znalazłam nic, co by mi odpowiadało, więc przerobiłam mój sprawdzony przepis na miękkie, mokre i ciężkie ciasto czekoladowe, które zawsze jest hitem.

Zamieniłam odpowiednie składniki – masło na awokado, mąkę na mąkę razową i kukurydzianą, cukier na ksylitol – i tadadam! Wyszło ciasto idealne w smaku, i jednocześnie dużo zdrowsze, niż zwykłe ciacho czekoladowe. Dzięki zamiennikom ma też mniej kalorii – idealnie się sprawdzi jako rozpusta w sobotni, deszczowy poranek. Jeżeli dbacie o linię, radzę Wam jeść to ciasto w godzinach porannych lub do 15, najlepiej przed treningiem – ma mimo wszystko sporo węglowodanów i tłuszczy, więc łatwo je wtedy spalimy. 🙂

Całe ciasto ma około 2300 kalorii, 484 g węglowodanów, 65,7 g tłuszczu, 88,8 g białka – i w zależności od tego, ile kawałków wyjdzie, tak kaloryczny jest jeden kawałek naszego ciasta. Mi wyszło ok. 12 sporych kawałków, jeden DUŻY kawałek wynosi u mnie niecałe 200 kcal, 40 węgli, tylko 5 g tłuszczu i 7 g białka. Super sprawa!

Smacznego! Jeżeli będziecie je robić, dodajcie zdjęcie i oznaczcie hasztagiem #codzienniefit, a na pewno je znajdę 🙂 Odwiedźcie mnie też na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE.

Zdrowe ciasto czekoladowe
Pyszne, zdrowe i nie napakowane kaloriami ciasto czekoladowe, które rozpływa się w ustach. PYCHOTA!
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
40 min
Total Time
50 min
Prep Time
10 min
Cook Time
40 min
Total Time
50 min
Ingredients
  1. CIASTO
  2. 150 g mąki razowej lub żytniej
  3. 50 g mąki kukurydzianej (jeśli nie ma, to po prostu 200 g mąki razowej lub żytniej)
  4. 4 łyżki stołowej prawdziwego kakao
  5. 3/4 szklanki ksylitolu lub innego zdrowego (!) zamiennika cukru
  6. łyżeczka sody oczyszczonej
  7. pół łyżeczki soli
  8. 1 awokado (dojrzałe i zmiksowane)
  9. 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
  10. łyżka octu - najlepiej winnego
  11. łyżeczka esencji waniliowej
  12. szklanka wody
  13. KREM
  14. 250 g twarogu półtłustego lub chudego
  15. łyżeczka esencji waniliowej
  16. 1/4 do 1/2 szklanki ksylitolu lub innego zdrowego zamiennika (ilość dopasowujemy do naszych upodobań - czy krem ma być bardziej słodki, czy nie)
  17. można dodać 2 łyżki masła
Instructions
  1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
  2. Przesiewamy mąkę, kakao, ksylitol, sodę i sól. Do miski z tymi składnikami dodajemy zmiksowane awokado, rozpuszczone masło klarowane, ocet i wanilię. Mieszamy przez chwilę i dodajemy szklankę wody. Dobrze mieszamy całe ciasto - bardzo dokładnie. Jeżeli konsystencja nie jest taka, jak powinna być (bo np. dodaliśmy za dużo wody) dodajemy mąkę i odwrotnie - jeśli jest za suche, za zbite - dodajemy wody. Ciasto wlewamy do małej formy (okrągłej albo kwadratowej) (20x20cm) i pieczemy w piekarniku od 35-40 minut . Po 35 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  3. W międzyczasie robimy krem na górę: miksujemy wszystkie składniki na idealnie gładką masę.
  4. Po upieczeniu ciasta zostawiamy je jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku, żeby doszło. Masę smarujemy dopiero, jak ciasto wystygnie . Można jeść od razu, ale najlepiej smakuje, gdy włożymy je po wystygnięciu i nałożeniu kremu na 30 minut do lodówki.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/