10 fenomenalnych, zdrowych przekąsek na Sylwestra!

Zanim otworzysz szampana, wypijesz wino (zdrowszy wybór!), zatańczysz makarenę i zaśpiewasz razem z Beatą Kozidrak, przydałoby się coś zjeść. Skoro jednak chcesz być fit w 2016, zapomnij o chipsach – mam coś dużo smaczniejszego, a przy okazji zdrowszego.
Nie mówiąc już o tym, że nie idzie w boczki!

Mam dla Was kilka przekąsek, które sprawdzą się w sylwestrową noc. Niektóre były już publikowane na blogu, inne – jeszcze nie. Mam nadzieję, że takie podsumowanie Wam się przyda i że skorzystacie – te przekąski są dużo smaczniejsze niż ciężkie jaja z majonezem, gwarantuję. Poza tym plotka głosi, że kac też jest po nich mniejszy – a na pewno nie boli tak żołądek! Dajcie im szansę 🙂

PLACUSZKI OTRĘBOWE Z ŁOSOSIEM NA WYTRAWNIEwytrawne placuszki otrębowe z łososiem

Ponieważ placuszki przygotowuje się w kilka minut, radziłabym podawać je na ciepło. Smakują jednak dobrze także na zimno, więc ewentualnie dla zapracowanych gospodyń – możecie podać je od razu, a gościom nic się nie stanie, jak wystygną.

Placuszki otrębowe na wytrawnie
Serves 2
Najlepiej smakują podane od razu z patelni. Jeden przepis to ok. 2-3 placuszki, jeżeli chcecie ich więcej, pomnóżcie składniki tyle razy, ile placków potrzebujecie.
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Ingredients
  1. 2 łyżki otrębów owsianych
  2. 3 łyżki otrębów żytnich
  3. 1-2 łyżki jogurtu greckiego lub serka homogenizowanego (zalecam jogurt)
  4. 1 jajko
  5. 1-2 łyżki mąki kukurydzianej lub innej
  6. ok. 30 g łososia wędzonego (na 2-4 placki)
  7. kiełki brokuła
  8. szczypiorek
  9. opcjonalnie suszone pomidory
Instructions
  1. Całość mieszamy - masa powinna być dość gęsta, ale nie za gęsta. Rozgrzewamy patelnię, smażymy na łyżeczce masła klarowanego. Zazwyczaj przekładam na drugą stronę, kiedy na wierzchu pojawiają się "bąbelki" (pęcherzyki).
  2. W międzyczasie kroimy łososia na kawałeczki, siekamy szczypiorek, szykujemy kiełki. Możemy pokroić także suszone pomidory. Każdy placuszek smarujemy szczodrze serkiem śmietankowym o wybranym smaku (sprawdzamy składy, serek nie powinien mieć więcej niż max. 5 składników, zazwyczaj jest to śmietanka, sól, i np. cebulka. Żadnych E i innych takich. Taki serek dostaniecie w każdym sklepie). Nakładamy łososia, kiełki, suszone pomidory i posypujemy szczypiorkiem.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/

SAŁATKA OWOCOWA zdrowa sałatka owocowa

Sałatka owocowa
Mam dla was dwie wersje smacznej i orzeźwiającej sałatki. Witaminy, które pomogą mniej odczuć kaca w noworoczny poranek 🙂
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Ingredients
  1. WERSJA 1 - moja ulubiona (porcja na 4 osoby)
  2. 3 duże banany
  3. 2 grejpfruty
  4. 1 duży granat lub 1,5 średniego granatu
  5. Nasiona dyni, słonecznika, itp.
  6. WERSJA NR 2 - zimowa
  7. 3 duże banany
  8. 2 grejpfruty
  9. 1 grejpfrut zielony
  10. 2-3 pomarańcze
Instructions
  1. WERSJA NR 1
  2. banan i grejpfrut kroimy na małe kawałeczki - banan najlepiej na cienkie plasterki, grejpfrut na małe kawałki. Wrzucamy do miski. Dodajemy nasiona granatu (bez białych skórek, które są gorzkie!). Możemy skropić delikatnie sokiem z limonki (nie za dużo) i posypujemy nasionami. Sałatkę wykonujemy tuż przed przyjściem gości, żeby owoce "nie zwiędły". 🙂
  3. WERSJA NR 2
  4. Wszystkie owoce kroimy na małe kawałeczki i dokładnie mieszamy. Do słodkości możemy dodać mandarynki.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/

MINI-PIZZE Z CUKINII

To jest zdecydowany hit wszystkich moich domówek. Pizze są smakowite i rozchodzą się w mgnieniu oka – smakują nawet tym, którzy „nie lubią warzyw” i „wolą maca”. Są pyszne!
mini pizze z cukinii

Mini pizze z cukinii
Niesamowita, mega smaczna przekąska - nawet na wieczór!
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Ingredients
  1. 2 spore cukinie (im grubsze tym lepiej),
  2. 1 kulka sera mozarella,
  3. 0,5 kartonika przecieru pomidorowego,
  4. 2-4 duże plastry szynki (najlepiej drobiowej) lub pepperoni (wg własnego uznania),
  5. bazylia, oregano, sól, pieprz, ulubione przyprawy do pizzy,
  6. opcjonalnie dla osób nie odchudzających się: dodatkowo 1-2 plastry żółtego sera (o dobrym składzie!)
Instructions
  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Kroimy cukinię w dość spore plastry - nie za cienkie, bo mini-pizze nie wyjdą!
  3. W międzyczasie wstawiamy przecier do małego garnka na mały gaz, dodajemy do niego ulubione przyprawy.
  4. Na blachę przykrytą papierem do pieczenia kładziemy obok siebie plastry cukinii. Małą łyżeczką nakładamy sos na każdy plaster - tak, żeby zakrywał cukinię.
  5. Szynkę kroimy na małe kawałeczki.
  6. Na każdy plaster nakładamy 2-3 kawałki szynki i posypujemy poszarpaną mozarellą (małe kawałeczki, ale sporo na każdy plaster).
  7. Dodatkowo przykrywamy każdy plaster małym kawałkiem żółtego sera.
  8. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut (warto pilnować, ser ma być roztopiony).
  9. Czekamy chwilę aż ostygnie, podajemy ciepłe. Mojemu chłopakowi bardzo smakują z keczupem (wybierając keczup warto patrzeć na skład - dobrze, by miał jak najmniej cukru i dziwnych dodatków).
Notes
  1. To idealna przekąska zarówno na imprezę, jak i na wieczór filmowy czy kiedy złapie nas ochota na coś do pochrupania 🙂 Te mini-pizze mają mało węglowodanów, więc mogą być podawane także wieczorem i jedzone przez osoby, które próbują schudnąć.
  2. Jeden krążek ma mniej więcej 25-28 kalorii (w wersji z dodatkowym żółtym serem!), i zawiera 2,2 g białka, 1,4 g węglowodanów i 0,5 g tłuszczu.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/

FIT CIASTO CZEKOLADOWEciasto czekoladowe fit

To ciasto smakuje jak zwykłe ciasto czekoladowe, a jest wykonane z samych zdrowych składników 🙂 Mniaaam!

Zdrowe ciasto czekoladowe
Pyszne, zdrowe i nie napakowane kaloriami ciasto czekoladowe, które rozpływa się w ustach. PYCHOTA!
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
40 min
Total Time
50 min
Prep Time
10 min
Cook Time
40 min
Total Time
50 min
Ingredients
  1. CIASTO
  2. 150 g mąki razowej lub żytniej
  3. 50 g mąki kukurydzianej (jeśli nie ma, to po prostu 200 g mąki razowej lub żytniej)
  4. 4 łyżki stołowej prawdziwego kakao
  5. 3/4 szklanki ksylitolu lub innego zdrowego (!) zamiennika cukru
  6. łyżeczka sody oczyszczonej
  7. pół łyżeczki soli
  8. 1 awokado (dojrzałe i zmiksowane)
  9. 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
  10. łyżka octu - najlepiej winnego
  11. łyżeczka esencji waniliowej
  12. szklanka wody
  13. KREM
  14. 250 g twarogu półtłustego lub chudego
  15. łyżeczka esencji waniliowej
  16. 1/4 do 1/2 szklanki ksylitolu lub innego zdrowego zamiennika (ilość dopasowujemy do naszych upodobań - czy krem ma być bardziej słodki, czy nie)
  17. można dodać 2 łyżki masła
Instructions
  1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
  2. Przesiewamy mąkę, kakao, ksylitol, sodę i sól. Do miski z tymi składnikami dodajemy zmiksowane awokado, rozpuszczone masło klarowane, ocet i wanilię. Mieszamy przez chwilę i dodajemy szklankę wody. Dobrze mieszamy całe ciasto - bardzo dokładnie. Jeżeli konsystencja nie jest taka, jak powinna być (bo np. dodaliśmy za dużo wody) dodajemy mąkę i odwrotnie - jeśli jest za suche, za zbite - dodajemy wody. Ciasto wlewamy do małej formy (okrągłej albo kwadratowej) (20x20cm) i pieczemy w piekarniku od 35-40 minut . Po 35 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  3. W międzyczasie robimy krem na górę: miksujemy wszystkie składniki na idealnie gładką masę.
  4. Po upieczeniu ciasta zostawiamy je jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku, żeby doszło. Masę smarujemy dopiero, jak ciasto wystygnie . Można jeść od razu, ale najlepiej smakuje, gdy włożymy je po wystygnięciu i nałożeniu kremu na 30 minut do lodówki.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/

NA CIEPŁO – FASZEROWANE PAPRYKI

faszerowane-papryki-700x400

Papryki mają tą zaletę, że smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealne jako „mocniejsza” przekąska, która po prostu nas nasyci.

Faszerowane papryki
Niesamowicie zdrowy, sycący fit obiad
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
40 min
Total Time
1 hr
Prep Time
20 min
Cook Time
40 min
Total Time
1 hr
Ingredients
  1. 6 dużych papryk (różne kolory)
  2. 500 g mielonego mięsa z indyka
  3. Szklanka kaszy jaglanej
  4. 1 cebula
  5. Pół puszki kukurydzy
  6. 1 kulka sera mozarella
  7. Ulubione zioła (u mnie bazylia, tymianek, kminek, słodka papryka)
Instructions
  1. Na patelnię,na której jest mała ilość tłuszczu (ja używam masła klarowanego), wrzucamy posiekaną cebulę i mięso mielone. Dodajemy zioła i podsmażamy, aż mięso będzie gotowe. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną. Wykrawamy papryki: ucinamy je tuż obok góry, tak, żeby została nam wielka część papryki i jej "czapka". Wydrążamy środek. Kroimy mozarellę. Wkładamy farsz do papryk: trochę mięsa, następnie trochę kaszy, kukurydza, plaster mozarelli i znów mięso, kasza, plaster. Mieszamy. Przykrywamy plastrem mozarelli i zakładamy papryce "czapeczkę" Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/

TORTILLE NA ZIMNO

tortille na zimno

Tortille na zimno (dwa warianty)
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
SKŁADNIKI: TORTILLA Z SZYNKĄ, AWOKADO I SUSZONYMI POMIDORAMI
  1. - 1 tortilla (najlepiej zrobić samemu w domu bazując na mące żytniej lub razowej. Ja nie potrafię ich robić - próbowałam kilkanaście razy, zawsze wychodzi mi albo rozwalające się, albo twarde ciasto. Kupuję więc, ale pamiętajcie, że tortille sklepowe mają okropny skład i pełno niepotrzebnych dodatków - nie polecam!)
  2. - kilka plastrów chudej z szynki, np. z kurczaka lub z indyka,
  3. - 1 awokado
  4. - kilka ząbków czosnku
  5. - opcjonalne: krem z suszonych pomidorów/suszone pomidory (ok. 5 zł w Biedrze, starczają na dłużej, niż raz)
SKŁADNIKI: TORTILLA Z ŁOSOSIEM, KIEŁKAMI I TWAROŻKIEM
  1. - kilka kawałków wędzonego łososia (w Biedronce można kupić za 4 złote całą paczkę, która spokojnie starczy na tortille)
  2. - garść kiełków (polecam z brokuła, obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na raka!)
  3. - twarożek (czytajcie składy, taki z najprostszym)
TORTILLA Z SZYNKĄ, AWOKADO I SUSZONYMI POMIDORAMI
  1. Awokado obieramy i wkładamy do miski. Rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy sól, pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy. Smarujemy tortille powstałym kremem.
  2. Kroimy placek na cztery równe części (raz kroimy na pół i te połowy też na pół).
  3. Na każdą połowę kładziemy dwa plastry szynki, z jednego brzegu kładziemy 2 suszone pomidory. Zawijamy tak, jak na obrazku. Jeżeli zdecydowaliśmy się na pastę z suszonych pomidorów, to teraz dopiero ją nakładamy na tortillę.
TORTILLA Z ŁOSOSIEM, KIEŁKAMI I TWAROŻKIEM
  1. Smarujemy tortillę twarożkiem. Kroimy na cztery równe części. Na brzegu każdej z nich układamy łososia i kiełki. Powoli i ostrożnie zawijamy. Gotowe!
  2. Tortille można spokojnie spakować do pojemnika i zjeść w pracy lub szkole. W takim wypadku przygotowując tortille z suszonymi pomidorami nakładaj je możliwe bez oleju, żeby nie przemoczyły placka.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/

PRZECZYTAJ TAKŻE: Teraz ci się uda: kompletny poradnik jak być fit w 2016 roku!
10 najlepszych tekstów o zdrowym życiu, które musisz przeczytać przed nowym rokiem.
Znajdziesz mnie na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE, a potrenujesz ze mną na YOUTUBE.