Jesz te rzeczy na kolację? Nic dziwnego, że tyjesz. Czego nie jeść na kolację?

Jesz te rzeczy na kolację? Nic dziwnego, że tyjesz. Czego nie jeść na kolację?

Post navigation

32 komentarze

  • Ja na kolację zazwyczaj jadam tosty ze szpinakiem i chudym serem/kanapki z chleba żytniego na zakwasie z serkiem i warzywami, ewentualnie kaszkę mannę z jabłkiem. Chociaż nie są to książkowe zestawy, nie dzieje mi się po takiej kolacji nic złego, waga się nie wacha i wszystko jest pod kontrolą 🙂

  • A np. do sałatki z: sałaty lodowej, pomidorów, ogórka, cebuli, oliwy z oliwek i przypraw jak dodac białko?
    Jajko średnio pasuje, mięsa nie jem, a nie mam aktualnie żadnej fety bądź mozzarelli by dodac do sałatki.
    Może dressing na podstawie jogurtu naturalnego?

    • Tak, jak najbardziej. Ale nie na podstawie jogurtu naturalnego, a jogurtu greckiego – ma większą zawartość białka. Nie jest to tak wartościowe białko jak te z jajek czy mięsa, ale dalej białko 🙂 W takim przypadku nie musisz dodawać oliwy z oliwek – grecki ma też trochę tłuszczu 🙂

  • jak słyszę mojego tatę na diecie który krzyczy na mnie że o 20 jem kanapke a ’ można jeść do 18 !! ’ to mnie szlak trafia. a jak otwarcie protestuje to mówi ’ spytaj się mojej dietetyczki ’ i wyobraź sobie że DIETETYK tak uważa i taką wiedzę mu przekazano….. też mam ochotę złapać się za głowę 😀 taka anegdotka, bo do wpisu za wiele dodać nie mogę gdyż właśnie zjadłam paste z fasoli a wcześniej kilka suszonych śliwek co robie często a jednak szczupła pozostaję 😉 a z 'zalecanych’ rzeczy mięsa nie jem, nabiału nie mogę więc nie wiele opcji mi zostaję 😀 ale każdy tam ma swoje upodobania. tylko błagam nie przeżywajmy tak z węglowodanami !! ja będe zawsze ich bronić całym sercem a zwłaszcza owocków

    • Lola, tutaj wyraźnie w tym wpisie podkreślam, że warzywa strączkowe mogą powodować niestrawność lub wzdęcie brzucha, a nie tycie 🙂 Co do owoców – przy odpowiednim odżywianiu w ciągu dnia i nie podjadaniu po spadku cukru we krwi, nie widzę większego zagrożenia, więc nic dziwnego, że jesteś szczuplutka 🙂 Jajka jesz? Mają bardzo dobre białko, najlepsze możliwe.

    • Ma sporo węglowodanów, gdybyś była moją podopieczną, odradziłabym na kolację jeśli jesteś na diecie odchudzającej. Jeśli po prostu dbasz o sylwetkę, 1-3 razy w tygodniu nie widzę przeciwskazań

  • A co z płatkami owsianymi gotowanymi na wodzie i jedzonymi z jogurtem naturalnym?
    (Stwierdziłam, że jak już mnie zmotywowałaś do ćwiczeń to wezmę się też za zdrowsze jedzenie ;))

    • Tak, to to samo, czekałam na ten komentarz 🙂 Chciałam podkreślić, że najgorsze połączenie to węglowodany z dużą zawartością cukru, ale też cukier sam w sobie. Staram się, aby ten blog był przystępny dla każdego, a z komentarzy często wynika, że ludzie nie do końca zdają sobie sprawę, co to białko, co to węgle i tak dalej. Pisząc węgle + cukry nawet osoba wchodząca tu z Google zakoduje sobie w głowie, że tego typu rzeczy nie je się na kolację i skojarzy węgle i cukry z chlebem z dżemem czy nutellą. Wydaje mi się, że tak jest po prostu łatwiej to zrozumieć

  • Bardzo rozsądne podejście. Zawsze miałam wyrzuty sumienia, gdy zdarzyło mi się zjeść coś w nocy. Teraz czuję się rozgrzeszona 🙂 Nie wiem, kto wymyślił tę magiczną granicę godziny 18-tej, chyba jakiś kat 🙂

  • Jeśli kończę trening o 22:30, jestem w domu o 23:00 myję się i idę spać…To mam coś zjeść czy nie. Jeśli przed treningiem około 19:30 jadłam posiłek. Zawsze mam z tym problem.

    • Po treningu zawsze należy zjeść posiłek cukrowo-białkowy. Zabierz ze sobą koktajl z maślanki i truskawek i łyknij jeszcze na siłowni. Zapobiegniesz tym spalaniu mięśni po wysiłku czyli utracie masy mięśniowej. Osïoby trenujące późno często nie jedzą nic po, co jest ogromnym błędem.

  • Może piszę ten kom pod nieodpowiednim postem, ale trudno… Niedawno trafiłam na Twojego bloga i uważam, że jest świetny 😉 takiego mądrego podejścia mi brakowało wśród wielu stron www o katowaniu siebie. Już wiem, skąd brała się moja frustracja, kiedy chciałam zacząć odżywiać się zdrowiej, ale bardziej czułam, że muszę niż chcę. Piszę tutaj, ponieważ chcę trochę schudnąć i ujędrnić ciało oraz nieco zdrowiej się odżywiać. Przeczytałam dziś kilka-kilkanaście Twoich postów i to chyba nie był dobry pomysł, bo zrobiła mi się mieszanka w głowie 😉 Już sama nie wiem o jakiej porze dnia chcę ćwiczyć i nie wiem jak prowadzić dziennik posiłków i ćwiczeń. Mam to robić na zasadzie planu i odhaczania tego, co mi się udało? Wiem, że powinnam to zrobić tak, aby mi było wygodnie i było to czytelne dla mnie, ale już zgłupiałam i właśnie siedzę przed pustym zeszytem i mam pustkę w głowie 😉 Pomoooocy!

  • Doszły mnie słuchy, że jajek nie powinno się jeść na noc, bo są ciężkostrawne. Z drugiej strony – jak u Ciebie – jajo obecne na kolację. To jak to właściwie jest? 😀

  • Marta!

    Jestem dietetykiem i z dużym zainteresowaniem czytam obydwa Twoje blogi.
    Od czasu do czasu wyłapuję jednak pewne błędy w dziedzinie żywieniowej i chciałabym o nich napisać nie po to, aby komukolwiek cokolwiek wytykać, ale aby było to z pożytkiem dla wszystkich.

    1. Wyjaśnijmy raz na zawsze kwestię węglowodanów prostych i złożonych. Pierwszy z brzegu podręcznik do chemii powie nam, że cukry proste to np. glukoza, fruktoza a cukry złożone to np. skrobia, glikogen, celuloza. A co mamy w makaronach i jasnym pieczywie? Przede wszystkim skrobię. Skrobia należy do węglowodanów złożonych! Różnica między produktami zbożowymi z wysokiego i płaskiego przemiału (czyli potocznie między jasnymi i ciemnymi) nie polega na tym, że w jednych są węglowodany proste, a w drugich złożone, ale na stopniu oczyszczenia zboża. Jeśli jest mniej oczyszczone, to wygrywamy błonnik pokarmowy oraz większą zawartość witamin i składników mineralnych.

    2. Dlaczego uważasz, że jogurt grecki ma więcej białka (dwukrotnie pojawiło się to w komentarzach)? Zrobiłam mały research, żeby się upewnić, i tak:

    Przykładowa zawartość białka (w g/100 g produktu) w jogurtach naturalnych „zwykłych”:
    Danone 4,6
    Krasnystaw Calpro 4,5
    Zott 4,9
    Bakoma „Gęsty” 3,6
    Bakoma „Łagodny smak” 5,1
    Tesco 4,1

    Przykładowa zawartość białka (w g/100 g produktu) w jogurtach naturalnych greckich:
    Bakoma typ grecki 3,7
    Tesco typ grecki 3,6
    Tolonis typu greckiego (z Biedronki) 3,8

    Jak widać, zawartość białka w jogurtach naturalnych typu greckiego jest zazwyczaj niższa niż w „zwykłych” jogurtach naturalnych, nie wiem więc, skąd pomysł, że jogurt grecki jest bogatszym źródłem białka niż tradycyjny.
    W zestawieniu nie uwzględniłam produktów typu light, ponieważ to jest w ogóle osobna kwestia, ale napisałaś, że jogurt grecki jest też źródłem tłuszczu, więc rozumiem, że rozmawiamy o pełnotłustych.

    Tyle ode mnie, jeśli ktoś ma coś do dodania to chętnie podyskutuję. 🙂
    Marta, życzę powodzenia, wytrwałości i pozdrawiam ciepło!

    • Cześć Agata,
      masz rację 🙂 Post powstał rok temu, rzeczywiście jest w nim dużo niespójności, tak jak w pierwszych moich postach na blogu. Cały czas się uczę i od tamtego czasu moja wiedza już ma lepszy poziom. Mam cel jzredagować stare wpisy w wolnym czasie 🙂

      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wartościowy komentarz!

  • Cukry + węglowodany?:) Błąd logiczny, bo węglowodany to cukry, tylko że złożone. Świetnie prowadzisz bloga, ale po zrobieniu researchu zauważyłam, że popełniasz trochę błędów odnośnie przede wszystkim żywienia. Jakby nie patrzeć, nikt nie jest nieomylny, więc nie poddawaj się i dalej prowadź bloga, tylko z większą uwagą na to, co piszesz;) Pozdrawiam;)

    • Tak, masz rację, Urszulo. Ciągle się uczę, post powstał rok temu, bardzo długi czas popełniałam takie właśnie błędy logiczne. Dziękuję za komentarz, w wolnym czasie przejrzę stare posty i je zredaguję 🙂

  • A co, gdy kolacja to także posiłek potreningowy? Wiem, że po treningu powinno się zjeść węglowodany, ale to jednak kolacja

  • Na początek chciałam powiedzieć, że jestem Tobą i Twoim blogiem zachwycona! Marta Inspirujesz:) Ruszyłam się, zaczęłam ćwiczyć – na razie pokracznie, ale nie wymiękam:) Wracając do tematu – ja kocham płatki żytnie (lubella) z ciepłym mlekiem (używam głównie 2%), nie jadam ich rano tylko właśnie na kolacje. Czy to grzech? Pozdrawiam ciepło

  • A czy budyń bez cukru był by dobrym pomysłem na kolacje raz na jakiś czas ?

  • A ja ostatnio słyszę ,że właśnie na kolacje to tylko węgle bo białko na noc to zły pomysł gdyż wątroba bardziej się męczy żeby je strawić a przecież podczas snu organizm ma się skupiać na regeneracji a nie trawieniu. Przykładem takiej kolacji może być np ryż/płatki owsiane bądź inne zboża + jakieś warzywa bądź owoce :)dodać do tego rodzynki i pyszna kolacyjka zwłaszcza potreningowa.

Leave a Reply

back to top