Uwielbiam suszone pomidory. Świetnie nadają się jako składnik sałatki, dodając jej zupełnie nowego smaku. Ożywią też każdą „zwykłą” kanapkę czy obiad z makaronem.
Tak jak z awokado, tak i z suszonymi pomidorami nie powinniśmy obawiać się tłuszczu, które zawierają. O ile zazwyczaj obróbka termiczna pozbawia warzywa wartości odżywczych, tak w suszonych pomidorach to działa na odwrót – są źródłem wielu dobrych składników odżywczych, które wprost reperują nasze zdrwie.
Po pierwsze: suszone pomidory mają działanie przeciwnowotworowe – głównie z powodu dużej ilości likopenu. Poza tym, są bogate w witaminę C, witaminę E, witaminę B, K oraz PP. Zawierają też spore ilości potasu, żelaza i wapnia. I teraz uwaga: z powodu tego, że zalewamy pomidory oliwą z oliwek, czyli tłuszczu, witaminy z suszonych pomidorów są świetnie wchłaniane przez nasz organizm.
Co nam dają suszone pomidory?
- silnie chronią przed rakiem,
- wzmacniają układ krwionośny
- usprawniają pracę serca
- chronią przed wolnymi rodnikami
- obniżają ciśnienie krwi
- według badań mogą POWSTRZYMAĆ raka prostaty (wow)
- chronią przed miażdżycą
- sprawiają, że wyglądamy młodziej – mamy mniej widoczne zmarszczki, a skóra starzeje się wolniej
Ponieważ na początku jesieni pomidory możemy dostać za grosze, dobrym pomysłem jest zrobienie własnych słoików z suszonymi pomidorami. Pomyślcie tylko, ile pieniędzy oszczędzicie, a jakie zdrowe będą wasze pomidorki 🙂 Moja mama robiła je ostatnio i wyszło jej to rewelacyjnie, więc dzielę się przepisem i mam nadzieję, że się wam przyda.
[yumprint-recipe id=’21’]
Smacznego! Dajcie znać, jakie przepisy chcielibyście zobaczyć w kolejne soboty 🙂
Kocham suszone pomidory. Dodaję je prawie do wszystkiego (dzisiaj do omleta). Od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia swoich, więc przepis jest dla mnie ogromną motywacją.
Dzięki za ten przepis. Aktualnie zaopatrzyłam się w tygodniu włoskim w biedronce w pomidory, ale kolejnym razem już skorzystam z Twojego przepisu. Rewelacja!
Może przepis na jakieś domowe ciastka zdrowe? Chcę co tydzień robić ciastka czy batoniki muesli na przekąskę przedtreningową. Batoniki już trochę mi się przejadły 🙂
O super, uwielbiam suszone pomidory! (nie wiem jak kiedyś mogłam ich nie lubić). Zgadzam się, że są jedyne jeśli chodzi o urozmaicenie najprostszego dania! 🙂
Czy przed użyciem pomidorów (np. do sałatki) odsączasz je za pomocą papierowego ręcznika z nadmiaru tłuszczu?
Tak, ale też bez przesady 🙂
Hah. W moim przypadku jest tak, że piekarnik nie pozwala działać gdy jest otwarty. Myślisz że wtedy wystarczy termoobieg na przykład?
czy mogę prosić jakieś fajne przepisy z tymi pomidorkami?
Muszę wypróbować. Dodaję suszone pomidory do wielu sałatek i past. Myślę, że wersja z żurawiną też będzie super.