PrzekąskiPrzepisyZdrowa dieta

Dlaczego powinieneś jeść suszone pomidory? HIT! Przepis na domowe suszone pomidory

Uwielbiam suszone pomidory. Świetnie nadają się jako składnik sałatki, dodając jej zupełnie nowego smaku. Ożywią też każdą „zwykłą” kanapkę czy obiad z makaronem.

Tak jak z awokado, tak i z suszonymi pomidorami nie powinniśmy obawiać się tłuszczu, które zawierają. O ile zazwyczaj obróbka termiczna pozbawia warzywa wartości odżywczych, tak w suszonych pomidorach to działa na odwrót – są źródłem wielu dobrych składników odżywczych, które wprost reperują nasze zdrwie.

Po pierwsze: suszone pomidory mają działanie przeciwnowotworowe – głównie z powodu dużej ilości likopenu. Poza tym, są bogate w witaminę C, witaminę E, witaminę B, K oraz PP. Zawierają też spore ilości potasu, żelaza i wapnia. I teraz uwaga: z powodu tego, że zalewamy pomidory oliwą z oliwek, czyli tłuszczu, witaminy z suszonych pomidorów są świetnie wchłaniane przez nasz organizm. 

Co nam dają suszone pomidory?

  • silnie chronią przed rakiem,
  • wzmacniają układ krwionośny
  • usprawniają pracę serca
  • chronią przed wolnymi rodnikami
  • obniżają ciśnienie krwi
  • według badań mogą POWSTRZYMAĆ raka prostaty (wow)
  • chronią przed miażdżycą
  • sprawiają, że wyglądamy młodziej – mamy mniej widoczne zmarszczki, a skóra starzeje się wolniej

Ponieważ na początku jesieni pomidory możemy dostać za grosze, dobrym pomysłem jest zrobienie własnych słoików z suszonymi pomidorami. Pomyślcie tylko, ile pieniędzy oszczędzicie, a jakie zdrowe będą wasze pomidorki 🙂 Moja mama robiła je ostatnio i wyszło jej to rewelacyjnie, więc dzielę się przepisem i mam nadzieję, że się wam przyda.

Domowe suszone pomidory
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
4 hr 30 min
Total Time
5 hr
Prep Time
30 min
Cook Time
4 hr 30 min
Total Time
5 hr
Ingredients
  1. 2 kilogramy małych pomidorków (ja miałam odmianę limo)
  2. Oliwa z oliwek
  3. 2-3 główki czosnku
  4. Oregano, bazylia, sól, pieprz, tymianek, ocet balsamiczny
Instructions
  1. Najpierw kroimy pomidorki na pół (dlatego jest ważne, żeby były małe).
  2. Następnie układamy je w rzędach na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
  3. Obsypujemy je przyprawami: solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem, oregano i spryskujemy mieszanką octu balsamicznego i oleju rzepakowego lub innego, który sprawdza się w wysokich temperaturach.
  4. Nastawiamy piekarnik na 120 stopni Celsjusza i wkładamy blaszki do środka. PAMIĘTAJ, ŻE POMIDORKI MAJĄ SIĘ SUSZYĆ, NIE PIEC - trzeba tego pilnować.
  5. Nie zamykamy piekarnika, tylko zostawiamy lekko uchylone drzwiczki (moja mama włożyła po prostu między drzwiczki a piekarnik drewnianą łyżkę).
  6. Pieczemy pomidorki przez ok. 40 minut. Powinny trochę się skurczyć i wysuszyć
  7. W międzyczasie kroimy czosnek na cienkie plasterki.
  8. Po 40 minutach na każdy plaster pomidora nakładamy cieniutki plasterek czosnku.
  9. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 70 stopni i suszymy pomidory przy otwartych drzwiczkach przez ok. 4 godziny (warto zaglądać i kontrolować je, bo każdy piekarnik jest inny).
  10. Pod koniec suszenia przygotowujemy oliwę z oliwek - podgrzewamy ją tak, żeby jej nie zagotować, ale też tak, żeby jednak miała dość wysoką temperaturę.
  11. Wsadzamy pomidorki do słoików, zalewamy oliwą z oliwek i odwracamy do góry dnem (od razu nam się powinny zawekować, dzięki czemu dłużej postoją).
  12. Po 2-3 dniach pomidorki są gotowe do spożycia. 🙂
Notes
  1. Można dodać pestki dyni, by urozmaicić smak suszonych pomidorków 🙂
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
 
Smacznego! Dajcie znać, jakie przepisy chcielibyście zobaczyć w kolejne soboty 🙂

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.