Pomysły na zdrowe i tanie drugie śniadania

Nadchodzi taki moment, kiedy kanapki i owsianki się w końcu nudzą – bo ileż można jeść to samo na pierwsze i drugie śniadanie? Dlatego dzisiaj mam dla was kilka moich ulubionych pomysłów na zdrowe i tanie w wykonaniu drugie (a może i pierwsze też) smaczne śniadanie. Wszystkie te propozycje możliwe są do zabrania do szkoły i pracy – wystarczy plastikowy pojemnik i gotowe!

PROPOZYCJE ZDROWYCH ŚNIADAŃ DO SZKOŁY I PRACY
 

Tortille na zimno (dwa warianty)
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
SKŁADNIKI: TORTILLA Z SZYNKĄ, AWOKADO I SUSZONYMI POMIDORAMI
  1. - 1 tortilla (najlepiej zrobić samemu w domu bazując na mące żytniej lub razowej. Ja nie potrafię ich robić - próbowałam kilkanaście razy, zawsze wychodzi mi albo rozwalające się, albo twarde ciasto. Kupuję więc, ale pamiętajcie, że tortille sklepowe mają okropny skład i pełno niepotrzebnych dodatków - nie polecam!)
  2. - kilka plastrów chudej z szynki, np. z kurczaka lub z indyka,
  3. - 1 awokado
  4. - kilka ząbków czosnku
  5. - opcjonalne: krem z suszonych pomidorów/suszone pomidory (ok. 5 zł w Biedrze, starczają na dłużej, niż raz)
SKŁADNIKI: TORTILLA Z ŁOSOSIEM, KIEŁKAMI I TWAROŻKIEM
  1. - kilka kawałków wędzonego łososia (w Biedronce można kupić za 4 złote całą paczkę, która spokojnie starczy na tortille)
  2. - garść kiełków (polecam z brokuła, obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na raka!)
  3. - twarożek (czytajcie składy, taki z najprostszym)
TORTILLA Z SZYNKĄ, AWOKADO I SUSZONYMI POMIDORAMI
  1. Awokado obieramy i wkładamy do miski. Rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy sól, pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy. Smarujemy tortille powstałym kremem.
  2. Kroimy placek na cztery równe części (raz kroimy na pół i te połowy też na pół).
  3. Na każdą połowę kładziemy dwa plastry szynki, z jednego brzegu kładziemy 2 suszone pomidory. Zawijamy tak, jak na obrazku. Jeżeli zdecydowaliśmy się na pastę z suszonych pomidorów, to teraz dopiero ją nakładamy na tortillę.
TORTILLA Z ŁOSOSIEM, KIEŁKAMI I TWAROŻKIEM
  1. Smarujemy tortillę twarożkiem. Kroimy na cztery równe części. Na brzegu każdej z nich układamy łososia i kiełki. Powoli i ostrożnie zawijamy. Gotowe!
  2. Tortille można spokojnie spakować do pojemnika i zjeść w pracy lub szkole. W takim wypadku przygotowując tortille z suszonymi pomidorami nakładaj je możliwe bez oleju, żeby nie przemoczyły placka.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Kasza jaglana z jabłkiem i śliwkami
Dla osób z problemami z wzdęciami, zatwardzeniami, brzuchem.
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
10 min
Total Time
15 min
Prep Time
5 min
Cook Time
10 min
Total Time
15 min
Ingredients
  1. - pół szklanki kaszy jaglanej
  2. - 4 śliwki
  3. - 1 małe jabłko
  4. - 1,5 łyżeczki cynamonu
  5. - według uznania: 2 łyżki jogurtu greckiego
Instructions
  1. Gotujemy kaszę jaglaną: do garnka wsypujemy kaszę i tyle samo wody, co kaszy (w tym przypadku pół szklanki). Gotujemy przez 10 minut, cały czas pilnując, by się nie przypaliła i co jakiś czas mieszając. W międzyczasie kroimy śliwki i jabłko w małą kostkę. Czekamy, aż kasza lekko ostygnie, przesypujemy do miski, dodajemy śliwki, jabłko, cynamon i dokładnie mieszamy. Jeśli lubimy, dekorujemy jogurtem greckim.
  2. Takie danie spokojnie można schować do pojemnika i zjeść na zimno w pracy lub szkole.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Kasza jaglana z borówkami, malinami i winogronem
Dla wielbicieli słodkich śniadań.
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
10 min
Total Time
15 min
Prep Time
5 min
Cook Time
10 min
Total Time
15 min
Ingredients
  1. - pół szklanki kaszy jaglanej
  2. - garść borówek
  3. - garść malin
  4. - garść winogron
  5. - 2-3 łyżki jogurtu greckiego
Instructions
  1. Gotujemy kaszę: wsypujemy do garnka, dodajemy połowę szklanki wody i gotujemy 10 minut, często mieszając. Po wystygnięciu kaszy dodajemy borówki, maliny i winogrona. Jeśli lubimy, dodajemy jogurt grecki.
  2. Takie danie spokojnie można schować do pojemnika i zjeść na zimno w pracy lub szkole.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Zdrowe pancakes / naleśniki
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
8 min
Total Time
3 hr 8 min
Prep Time
10 min
Cook Time
8 min
Total Time
3 hr 8 min
Ingredients
  1. – 1 duże jajko
  2. – pół szklanki mleka
  3. – pół szklanki płatków owsianych
  4. – pół szklanki mąki kukurydzianej
  5. – pół łyżeczki sody
  6. – łyżeczka cynamonu
Instructions
  1. Mieszamy wszystkie składniki i smażymy z obu stron na zdrowym tłuszczu (np. połowie łyżki masła klarowanego). Po usmażeniu dekorujemy owocami (truskawki, borówki, maliny) lub smarujemy masłem orzechowym + dodajemy banana.
  2. Najlepiej smakują na ciepło, ale mogą być także zjedzone na zimno, przetrzymywać w pojemniku.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
 

Placuszki owsiane z jabłkiem
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
10 min
Total Time
15 min
Prep Time
5 min
Cook Time
10 min
Total Time
15 min
Ingredients
  1. - 1 duże jabłko
  2. - 3 łyżki otrębów żytnich
  3. - 2 łyżki otrębów owsianych
  4. - 1 łyżeczka cynamonu
  5. - 1,5 łyżki jogurtu greckiego
  6. - 1 jajko
Instructions
  1. Trzemy jabłko na tarce, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni, po ok. 3-4 minuty z każdej strony (kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki, można spokojnie przełożyć na drugą stronę). Posypujemy startym jabłkiem i łyżeczką ksylitolu lub cynamonem lub łyżeczką cukru pudru (dla osób, które lubią bardzo słodkie smaki).
  2. Najlepiej smakują na ciepło, ale spokojnie można je zjeść także na zimno - a więc w pracy czy szkole.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/

Mam nadzieję, że przepisy Wam się przydadzą! Dajcie znać w komentarzu, czy Wam się podoba 🙂