Jeśli znudziły wam się kasze, kurczaki, makarony i inne tego typu dania, to mam dobrą wiadomość – przed wami przepis na najpyszniejszy, najlepszy obiad, jaki jadłam od dawna.
Faszerowane papryki – czy istnieje na świecie coś lepszego? Nie dość, że już jedna sztuka dobrze syci, to na dodatek cały ten obiad jest niesamowicie zdrowy i nada się jako danie dla wszystkich – nawet osób na redukcji. To co – zaczynamy? 🙂
Faszerowane papryki
2015-08-01 15:56:23
Niesamowicie zdrowy, sycący fit obiad
Prep Time
20 min
Cook Time
40 min
Total Time
1 hr
Ingredients
- 6 dużych papryk (różne kolory)
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- Szklanka kaszy jaglanej
- 1 cebula
- Pół puszki kukurydzy
- 1 kulka sera mozarella
- Ulubione zioła (u mnie bazylia, tymianek, kminek, słodka papryka)
Instructions
- Na patelnię,na której jest mała ilość tłuszczu (ja używam masła klarowanego), wrzucamy posiekaną cebulę i mięso mielone. Dodajemy zioła i podsmażamy, aż mięso będzie gotowe. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną. Wykrawamy papryki: ucinamy je tuż obok góry, tak, żeby została nam wielka część papryki i jej "czapka". Wydrążamy środek. Kroimy mozarellę. Wkładamy farsz do papryk: trochę mięsa, następnie trochę kaszy, kukurydza, plaster mozarelli i znów mięso, kasza, plaster. Mieszamy. Przykrywamy plastrem mozarelli i zakładamy papryce "czapeczkę" Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/