Nie bez przyczyny dietetycy przyznają, że śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To od tego, co zjesz rano, często zależy jak głodny będziesz później, czy będziesz miał wystarczającą energię do pracy i jak będziesz się czuł w ciągu dnia.
Dzisiaj mam dla was niezwykły przepis – na śniadanie, które da wam niesamowitego kopa energii i jednocześnie przyda się tym, którzy nie mają czasu na jedzenie w ciągu dnia.
Nie da się ukryć, że wiele osób dalej bagatelizuje znaczenie śniadania. Zazwyczaj wymówka jest ta sama: nie mam rano czasu na przyrządzenie i zjedzenie czegokolwiek.
Brak porannego posiłku nie jest dobry dla naszego organizmu:
- brak śniadania powoduje większy apetyt w ciągu dnia. Istnieją też badania, które potwierdzają, że osoby nie jedzące śniadania częściej sięgają w późniejszej części dnia po słodkie i kaloryczne przekąski
- niejedzenie śniadania może u niektórych osób zwalniać metabolizm,
- śniadanie pomaga też zwalczyć ospałość i dodaje energii – przydatne, zwłaszcza, jeśli wstajecie wcześnie rano,
- brak porannego posiłku może przyczynić się do układu pokarmowego (wydzielamy kwas żołądkowy, który przy pustym żołądku przez kilka godzin może podrażniać ściany żołądka i prowadzić do wrzodów),
Mój przepis przyda się po pierwsze tym, którzy ciągle narzekają na brak czasu na poranne jedzenie – tą „potrawę” można wziąć w dłoń i zjeść w drodze do pracy, jeśli tak bardzo walczycie z czasem. Po drugie, skorzystają też z niego osoby, które mają przed sobą ciężki dzień, muszą mieć sporo energii, są bardzo aktywne albo wiedzą, że nie będą miały zbyt wiele czasu na to, aby jeść w ciągu dnia.
Rozwiązanie na te problemy? Domowe batoniki, które zjedzone w towarzystwie jogurtu greckiego czy jakiegoś innego źródła białka stanowią pełnowartościowy posiłek pełen węglowodanów, które dadzą kopa energetycznego i pobudzą do działania. Poza tym – te batoniki smakują nieziemsko, i jak nie przekonują was argumenty zdrowotne, to chociaż dla smaku warto je spróbować 🙂
Głównym składnikiem batoników są płatki Nestle Fitness z nową recepturą – teraz mają o 30 procent mniej cukrów.
W każdym razie, łącząc płatki Nestle Fitness jako źródło węglowodanów z owocami + białkiem tworzymy dobry, pełnowartościowy posiłek. Duża ilość węglowodanów doda wigoru, pomoże się obudzić i sprawi, że łatwiej będzie wam przeżyć cięższy dzień. Te batony polecałabym też osobom, które dużo ćwiczą – to świetne źródło energii! Najlepiej zrobić je wieczorem i rano zjeść już gotowe.
DOMOWE, ENERGETYCZNE BATONIKI ŚNIADANIOWE
BATONIKI Z BANANAMI I MASŁEM ORZECHOWYM
Składniki:
- 180 g płatków Nestle Fitness
- 2 średnie, dojrzałe banany
- 2-3 łyżki masła orzechowego (jak najwięcej % orzechów w składzie!)
- Garść różnego rodzaju ziaren i pestek, np. dyni, słonecznika (może być na przykład z mieszanki sałatkowej)
Ustawiamy piekarnik na 170 stopni. Odmierzamy odpowiednią ilość płatków. Przesypujemy je do miski i miażdżymy na mniejsze kawałki, dodajemy ziarna/pestki/orzechy. W drugiej miseczce rozgniatamy dwa banany i dodajemy do płatków. Na końcu dodajemy masło orzechowe i teraz następuje najważniejsza część – mieszamy bardzo dokładnie tak, by większość płatków była zlepiona.
Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Powoli całą masę wrzucamy na blachę i rozsmarowujemy równo i dokładnie. Uwaga: pamiętajcie, żeby warstwa płatków nie była zbyt cienka, bo tylko się przypalą. Najlepiej, by masa miała przynajmniej 2,5 cm wysokości.
Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Warto obserwować, co się dzieje, bo z mojego doświadczenia wynika, że raz mogą się przypiec, a raz nie 🙂 Ogólnie masa ma być bardziej zwarta.
Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygięcia. Kroimy na kawałki. Licząc, ile mamy kawałków i krojąc je na równe części, będziemy w stanie w łatwy sposób wyliczyć wartość kaloryczną i skład btw. Wystarczy dodać do siebie kalorie ze składników i podzielić przez ilość batonów.
Gdy batony ostygną, wkładamy je do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Dzięki temu jeszcze bardziej się zlepią i nie będą się kruszyć. Batony wkładamy potem do pojemnika lub pakujemy w folię – zależnie od naszych upodobań.
BATONIKI Z BORÓWKAMI/MALINAMI I GORZKĄ CZEKOLADĄ
Składniki:
- 180 g płatków Nestle Fitness
- Dwie garście malin lub borówek
- 2-3 łyżki miodu
- 2 paski gorzkiej czekolady (im więcej % tym lepiej)
- Garść różnego rodzaju ziaren i pestek, np. dyni, słonecznika (może być na przykład z mieszanki sałatkowej)
Ustawiamy piekarnik na 170 stopni. Odmierzamy odpowiednią ilość płatków. Przesypujemy je do miski i miażdżymy na mniejsze kawałki, dodajemy ziarna/pestki/orzechy. Dodajemy miód i mieszamy bardzo dokładnie tak, by większość płatków była zlepiona.
Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Powoli całą masę wrzucamy na blachę i rozsmarowujemy równo i dokładnie. Uwaga: pamiętajcie, żeby warstwa płatków nie była zbyt cienka, bo tylko się przypalą. Najlepiej, by masa miała przynajmniej 2,5 cm wysokości. Na samym wierzchu masy układamy maliny.
Wkładamy do piekarnika na 10-18 minut. Warto obserwować, co się dzieje, bo z mojego doświadczenia wynika, że raz mogą się przypiec, a raz nie 🙂 Ogólnie masa ma być bardziej zwarta.
W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w garnku. Wyciągamy batony z piekarnika i oblewamy polewą z czekolady, a następnie zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy na kawałki. Licząc, ile mamy kawałków i krojąc je na równe części, będziemy w stanie w łatwy sposób wyliczyć wartość kaloryczną i skład btw. Wystarczy dodać do siebie kalorie ze składników i podzielić przez ilość batonów.
Gdy batony ostygną, wkładamy je do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Dzięki temu jeszcze bardziej się zlepią i nie będą się kruszyć. Batony wkładamy potem do pojemnika lub pakujemy w folię – zależnie od naszych upodobań.
Takie batoniki mogą leżeć nawet tydzień w lodówce, trzymane w pojemniku i nie tracić na smaku. 🙂 Smacznego!
Post powstał w ramach współpracy z marką Nestle Fitness.