Nie lubię myślenia, że jeśli jem zdrowo, to już na zawsze muszę odstawić smaczne, ale „puste” rzeczy – takie, jak na przykład tosty. Nie. Ja po prostu zrobię ich zdrowszą, jeszcze smaczniejszą wersję (i taką, która nie idzie w boczki)!
Kocham tosty. Zawsze kochałam. To tak naprawdę śniadanie, które robi się samo – wrzucam kromki z czymś do opiekacza i za chwilę mam już gotowy posiłek. Nie da się jednak ukryć, że tosty, które kiedyś jadłam (pszenny chleb, dużo sera, pieczarki, cebula i majonez) na pewno nie zaliczają się do zdrowego śniadania. Ani trochę.
Zaczęłam więc kombinować i wyszły mi z tego cztery smakowite przepisy na zdrowe tosty, które można jeść bez wyrzutów sumienia, a co więcej, z pożytkiem dla naszego zdrówka.
- 2 kromki chleba (najlepiej razowy, pełnoziarnisty, żytni - sprawdzaj etykiety)
- 1 średni banan (najlepiej ten mało dojrzały, żółty lub żółto-zielony)
- 1 łyżka masła orzechowego (90 % orzechów lub więcej)
- Podłączamy opiekacz do prądu. Smarujemy kromki masłem orzechowym. Kroimy banana na plasterki i tyle, ile możemy, układamy na kanapkach. Łączymy kromki chleba i wrzucamy do opiekacza.
- To śniadanie potrafi być kaloryczne, ale na pewno nie zaszkodzi 🙂
- 2 kromki chleba (razowego, żytniego, pełnoziarnistego)
- Garść świeżego szpinaku
- Pół awokado
- Kilka pomidorków koktajlowych
- Plaster żółtego sera
- Podłącz opiekacz do prądu. Kroimy awokado w plastry, a pomidorki albo w małe plasterki, albo w ćwiartki. Układamy według kolejności: awokado, potem szpinak, pomidorki i na końcu starty żółty ser. Pieczemy w opiekaczu.
- 2 kromki chleba (razowy, żytni, pełnoziarnisty)
- Filiżanka ugotowanego kalafiora
- Pieprz
- 1-2 łyżeczki musztardy
- Trochę dowolnych kiełków (polecam brokuła)
- 4 plasterki pomidora
- Plasterek sera żółtego
- Szczypiorek do posypania
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka keczupu
- Szczypta cukru, soli i pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- (mieszamy i na chwilę odstawiamy)
- Do małej miski wsypujemy kiełki, pokrojony na kawałeczki kalafior, pokrojony w kosteczkę pomidor, dodajemy musztardę i pieprz i mieszamy, aż będzie w miarę gładka masa. Przygotowujemy dwie kromki chleba, smarujemy je masą i dodajemy ser. Zamykamy kanapkę drugą kromką i wsadzamy do opiekacza.
- Tosty można też zapiekać w piekarniku (około 3-5 minut, zgaduję, że standardowo w 180 st.).
- Jak tosty się zrobią, polewamy je sosem i dosypujemy jeszcze kiełków. Posypujemy szczypiorkiem.
- 2 kromki chleba (żytniego, pełnoziarnistego, razowego)
- Spora garść malin
- Serek śmietankowy/twarożek
- Podłączamy opiekacz. Smarujemy tosty grubą warstwą serka/twarożka. Maliny kroimy na pół i układamy na serku. Łączymy kromki i wrzucamy do opiekacza.
- UWAGA: opiekamy krócej, niż zwykłe tosty, by wszystko nie rozmiękło. Można też wrzucić same kromki do tostera, podpiec i dopiero potem posmarować serkiem, wrzucić maliny i od razu jeść 🙂
- 2 kromki chleba (żytni, razowy, pełnoziarnisty)
- Pół awokado
- 1 pomidor
- 1/4 kulki mozarelli
- Bazylia
- Podłączamy opiekacz. Składniki nakładamy według kolejności: pokrojona mozarella, pokrojone w plastry pomidory, pokrojone w plastry awokado, posypujemy bazylią (lub po upieczeniu tostów dodajemy świeże listki). Łączymy kromki i wrzucamy do opiekacza.