Jabłecznik z kaszy jaglanej – zdrowy, słodki deser [PRZEPIS]

Jeżeli szukacie pomysłu na smaczne, pyszne i zdrowe ciasto – dobrze trafiliście. Dzisiaj mam dla was przepis na jabłecznik… z kaszy jaglanej.

Dla mnie ten przepis to nie tylko pomysł na deser, ale też na… szybkie śniadanie. Łapiemy w rękę i mamy co jeść, kiedy nie ma czasu i wszystko robimy w biegu. Nie jest też szczególnie drogie, więc idealne dla studentów.
Składniki:
-opakowanie kaszy jaglanej (400 g)
– 4 średnie jabłka
– 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
– 1-2 łyżeczki cynamonu
– do wyboru jakiś zdrowy słodzik lub dla tych ze słabą wolą – cukier, ok. pół szklanki.
 
Przygotowanie:
 
Gotujemy kaszę wg przepisu na opakowaniu. W trakcie, gdy będzie stygła, kroimy obieramy i kroimy jabłka na talarki lub ścieramy na tarce – wg uznania. Kaszę dodajemy do mąki, cynamonu, słodzika/cukru i dokładnie mieszamy lub jeśli ktoś ma możliwość – miksujemy na dość gładką, zwartą masę (ja tylko mieszałam i też wyszło).
 
jabłecznik z kaszy jaglanej przepis na zdrowy, słodki deser
 
Połowę masy przekładamy do tortownicy lub średniej wielkości formy na ciasto przykrytej papierem do pieczenia, następnie kładziemy jabłka, posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu, przekładamy znowu masą. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
 
Dla tych, którzy wolą bardziej na słodko – można posypać odrobiną cukru pudru już przed podaniem.
 
Smacznego 🙂
 
Cała tortownica w wersji z cukrem ma ok. 2358 kcal, w wersji bez cukru – 1953 kcal. Nie wiem tylko, ile kawałków ciasta mi wyszło, musicie sobie sami podzielić.
 
Przepis znalazłam kiedyś na blogu Ani Lewandowskiej, wypróbowałam i trochę zmodyfikowałam.