Jabłecznik z kaszy jaglanej – zdrowy, słodki deser [PRZEPIS]

Jabłecznik z kaszy jaglanej – zdrowy, słodki deser [PRZEPIS]

Post navigation

12 komentarzy

  • A ja to robię troszkę inaczej 😉
    Gotuję 2 szklanki kaszy w 4 szklankach wody i zostawiam do ostygnięcia. Ubijam trzy jajka z trzema łyżkami cukru i dodaję to do kaszy. Dokładnie mieszam. Połowę masy przekładam do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypuję cynamonem. Ścieram na tarce kilka jabłek (wedle uznania) i przekładam do naczynia. Posypuję cynamonem, dodaję resztę masy i na wierzch również cynamon.
    Piekę ok. 45 minut w 180st. (czas zależy od piekarnika, w starym piekłam dłużej). Jeśli jest mało słodkie, to posypuje na talerzu cukrem pudrem.
    Pozdrawiam,
    Nati

  • Świetny pomysł ,wypróbuję jak najbardziej . Mam tylko pytanie, jakiej wielkości (średnicy ) używałaś ? 🙂

  • Właśnie wyjęłam z piekarnika 😀 Jeszcze ciepła, więc trochę się rozsypuje ale smak – pychota! Od ponad roku nie mogę jeść glutenu, a za szarlotką tęskniłam bardzo – jaglana jest świetnym zamiennikiem. Chyba kupię lody waniliowe, czuję, że w połączeniu z tym jabłecznikiem będzie niebo w gębie 😀

  • Dziękuję Ci pięknie za Twe pomysły. Już któryś raz trafiam na Twoją stroną w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu dla mojej myśli wyjściowej. Cieszę się, że są takie osoby, jak Ty. 😉

  • Nie mam mąki kokosowej myślicie ze jak bym zastąpiła ja zwykla żytnia mąka zdało by to egzamin ?

Zostaw odpowiedź

back to top