Trudno jest jeść – zwłaszcza zdrowo – kiedy z nieba leje się żar i nie chce ci się wstać z krzesła, a co dopiero ruszyć się do lodówki i posiedzieć w kuchni. Jak tu jeść zdrowo w upał?
Nie ma co ukrywać – w czasie lata apetyt mocno spada. Kiedy jest taki upał, często omijamy posiłki albo zastępujemy je wyłącznie lodami i chłodnymi napojami – błąd. Mimo tego, że nam się nie chce, to coś powinniśmy chociaż trochę jeść. Warto więc połączyć przyjemne z pożytecznym i robić posiłki tak, by nie były ciężkie, ale zdrowe i nie napychały niepotrzebnie naszych żołądków.
Oto kilka moich propozycji jedzenia na gorące lato:
MUS TO MUS
Pro tip: obecnie w Biedronce dostępne są dwie gotowe mieszanki mrożonych owoców, z których można szybko zrobić smoothie.
- - kilkanaście truskawek (myślę, że tak z 200 - 250 gram). Możecie wykorzystać te dojrzalsze, które już niedługo "tracą ważność" - tutaj się nadadzą idealnie
- - łyżeczka soku z cytryny
- - 2 - 3 kostki lodu
- - łyżeczka cukru lub ksylitolu
- Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i ... miksujemy aż do uzyskania musu. I tyle. Żadna filozofia.
- Można też zrobić wersję z arbuzem (dodajemy około 100 g arbuza i dopiero miksujemy).
CZAS NA SAŁATKĘ
Po kolei: wybieramy bazę, czyli sałatę – może być mix, może być rukola, może być masłowa – co sobie tam zażyczycie. Odradzam lodową, bo ma bardzo mało składników odżywczych w porównaniu z innymi sałatami.
Potem dodajemy coś zielonego: ogórka, brokuł, awokado, kiełki, szpinak…
Następnie dodajemy trochę innych warzyw: cebulę, pomidory, pomidorki koktajlowe, marchewkę, paprykę…
Warto dodać też orzechy – sporo wartości odżywczych, sprawiają też, że sałatka robi się chrupiąca 🙂
I na koniec białko: fasola, pierś z kurczaka lub indyka, łosoś, ser mozarella
Taka sałatka to pełnoprawny, wartościowy posiłek, który spokojnie może Wam zastąpić obiad.
PS A jeśli nie chcemy żadnego z tych składników, warto zrobić dressing w oparciu o jogurt grecki – zawiera sporo białka (nie jest tak samo wartościowe jak to roślinne i zwierzęce, ale lepszy rydz, niż nic)
JOGURTOWE SZALEŃSTWO
Dla tych, którzy lubią wszystko na słodko – jogurt grecki z różnymi owocami. Możecie go „przekładać” owocami, możecie ozdobić na szczycie, możecie jednymi owocami przełożyć, a z drugich zrobić sok i go tym oblać – cokolwiek. W sam raz na takie letnie dni. Możecie jogurt trochę zmrozić.
Uwaga, nie polecałabym takich jogurtów z restauracji i tak dalej – one w większości są bardzo mocno słodzone. Lepiej kupić zwykły jogurt grecki (w Biedronce jest bardzo tani, nie więcej niż 2 złote) i dodać owoce. To opcja jest najzdrowsza. 🙂
A tutaj o tym, jak ćwiczyć w trakcie upałów.