Zdrowa dieta

Jak jeść zdrowo w upalne dni? Co jeść w upał?

 W taki skwar jedyne, o czym myśli normalny człowiek to dwie rzeczy – zimne napoje i lody.
Trudno jest jeść – zwłaszcza zdrowo – kiedy z nieba leje się żar i nie chce ci się wstać z krzesła, a co dopiero ruszyć się do lodówki i posiedzieć w kuchni. Jak tu jeść zdrowo w upał?

Nie ma co ukrywać – w czasie lata apetyt mocno spada. Kiedy jest taki upał, często omijamy posiłki albo zastępujemy je wyłącznie lodami i chłodnymi napojami – błąd. Mimo tego, że nam się nie chce, to coś powinniśmy chociaż trochę jeść. Warto więc połączyć przyjemne z pożytecznym i robić posiłki tak, by nie były ciężkie, ale zdrowe i nie napychały niepotrzebnie naszych żołądków.

Oto kilka moich propozycji jedzenia na gorące lato:

MUS TO MUS

Idealna recepta na upał – mus! Z tego co wiem, można go zrobić z różnych owoców, ja jednak wybieram tylko i wyłącznie truskawki: innych jeszcze nie miałam okazji próbować. Mus jest trochę jak lody – słodki, zimny, orzeźwiający… ale też pełen witamin, bo praktycznie jesz same truskawki, tylko w o wiele fajniejszej – jak na lato – formie.
 
Pro tip: obecnie w Biedronce dostępne są dwie gotowe mieszanki mrożonych owoców, z których można szybko zrobić smoothie.
 
Mus truskawkowy
Write a review
Print
Składniki
  1. - kilkanaście truskawek (myślę, że tak z 200 - 250 gram). Możecie wykorzystać te dojrzalsze, które już niedługo "tracą ważność" - tutaj się nadadzą idealnie
  2. - łyżeczka soku z cytryny
  3. - 2 - 3 kostki lodu
  4. - łyżeczka cukru lub ksylitolu
Instructions
  1. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i ... miksujemy aż do uzyskania musu. I tyle. Żadna filozofia.
  2. Można też zrobić wersję z arbuzem (dodajemy około 100 g arbuza i dopiero miksujemy).
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
 

CZAS NA SAŁATKĘ

Sałatki – lekkie, więc idealne na upalne dni. Można je zrobić ze wszystkiego, najlepiej jednak dodać ogórki lub pomidory, bo te mają dużo wody. Jeśli w takie upały nie jecie żadnego mięsa czy nabiału, to do sałatki warto dodać fasolę – ma sporo białka.
 
A tak poza tym: jak powinna wyglądać perfekcyjna, zdrowa sałatka?

Po kolei: wybieramy bazę, czyli sałatę – może być mix, może być rukola, może być masłowa – co sobie tam zażyczycie. Odradzam lodową, bo ma bardzo mało składników odżywczych w porównaniu z innymi sałatami.

Potem dodajemy coś zielonego: ogórka, brokuł, awokado, kiełki, szpinak…

Następnie dodajemy trochę innych warzyw: cebulę, pomidory, pomidorki koktajlowe, marchewkę, paprykę…

Warto dodać też orzechy – sporo wartości odżywczych, sprawiają też, że sałatka robi się chrupiąca 🙂

I na koniec białko: fasola, pierś z kurczaka lub indyka, łosoś, ser mozarella
Taka sałatka to pełnoprawny, wartościowy posiłek, który spokojnie może Wam zastąpić obiad.

PS A  jeśli nie chcemy żadnego z tych składników, warto zrobić dressing w oparciu o jogurt grecki – zawiera sporo białka (nie jest tak samo wartościowe jak to roślinne i zwierzęce, ale lepszy rydz, niż nic)

JOGURTOWE SZALEŃSTWO

Dla tych, którzy lubią wszystko na słodko – jogurt grecki z różnymi owocami. Możecie go „przekładać” owocami, możecie ozdobić na szczycie, możecie jednymi owocami przełożyć, a z drugich zrobić sok i go tym oblać – cokolwiek. W sam raz na takie letnie dni. Możecie jogurt trochę zmrozić.

Uwaga, nie polecałabym takich jogurtów z restauracji i tak dalej – one w większości są bardzo mocno słodzone. Lepiej kupić zwykły jogurt grecki (w Biedronce jest bardzo tani, nie więcej niż 2 złote) i dodać owoce. To opcja jest najzdrowsza. 🙂

A tutaj o tym, jak ćwiczyć w trakcie upałów.

ZAWIJAJ

Letni, lekki obiad to na przykład tortille razowe z warzywami i piersią z kurczaka/indyka, szpinakiem i serem feta albo warzywami i np. masą z awokado. Masę robi się łatwo: rozgniatamy awokado widelcem, dodajemy soli, pieprzu, łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju (tak, nie jest taki zły w małych ilościach) i po prostu smarujemy tym tortillę, a potem dokładamy innych warzyw.
 
Drugim fajnym pomysłem są spring rollsy – kupujemy papier ryżowy, moczymy go chwilkę i owijamy w niego pokrojone w paseczki warzywka. Do tego robimy jakiś dip i gotowe 🙂

I GRILLUJ

 
Nie oszukujcie – przecież wiem, że chodzicie na grille. Ja też. Warto sobie upiec warzywka (cukinia, papryka, szparagi) i pierś z kurczaka/indyka. 🙂 Zdrowo, chudo… w sam raz na takie upały 🙂
 
Cukinię przetnijcie na cztery części i każdą lekko natnijcie nożem. W miseczce wyciśnijcie 3-4 ząbki czosnku, dodajcie 1-2 łyżkę oliwy z oliwek i ulubione przyprawy, a potem natrzyjcie tym dokładnie cukinię (możecie trochę wlać do tej szpary, którą zrobiliście nożem).  Niech odpocznie przez godzinę (przecież cukinie mają takie ciężkie życie) i potem możecie spokojnie ją wrzucać na grilla, grilluje się dosłownie kilka minut. 🙂
 
Te propozycje są bardzo proste, bardzo.. oczywiste, ale z ankiety wynika, że lubicie tą prostotę w moich przepisach 🙂 Cieszy mnie to bardzo, bo ja uważam, że spokojnie można kupić wiele zdrowych rzeczy za małe pieniądze i wcale nie trzeba codziennie jadać drogich rzeczy.
 
Pamiętajcie o zakrywaniu głowy w trakcie upałów i piciu wystarczającej ilości wody!
About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.