Niektórzy sądzą, że najlepiej kolacji nie jeść, żeby utrzymać ładną sylwetkę. To bzdura. Ostatni posiłek jest równie ważny, co pozostałe: przecież dostarczać swojemu ciału jedzenie przed kilkugodzinną przerwą! Co jednak jeść, żeby cieszyć się ładną sylwetką? Czy rzeczywiście trzeba zjadać tylko twarożek i jajka?
Mam dla was kilka zdrowych przepisów na urozmaicenie kolacji.
Przyjęło się, że na kolację powinno się jeść tylko produkty białkowe. To półprawda: owszem, jeśli chcesz dbać o linię albo starasz się schudnąć, to ograniczanie węglowodanów razem z nadejściem końca dnia jest bardzo dobrym pomysłem. Z drugiej strony, jedna kromka żytnego chleba nie sprawi, że twoja dieta pójdzie na marne. Trzeba znaleźć złoty środek 🙂
Pokażę Wam kilka pomysłów na kolację, które stanowią urozmaicenie dla jajek i twarogu.
CYTRYNOWA RYBKA
Bardzo prosty przepis na białkową kolację 🙂
SKŁADNIKI:
– filet z soli, dorsza albo morszczuka
– połowa cytryny
– ulubione przyprawy, którymi lubicie przyprawiać ryby, zioła prowansalskie
Rozmrażamy i obsuszamy filet. Do miski wyciskamy sok z cytryny i namaczamy w nim rybę przez parę minut. Nacieramy rybę ulubionymi ziołami i przyprawami, dodajemy też zioła prowansalskie (dobrze to zrobić dokładnie, żeby ryba była wyrazista).
Filet umieszczamy w rękawie do pieczenia, na jej wierzch dodajemy plasterki cytryny (około dwóch, trzech). Polewamy sokiem z cytryny, który został w miseczce. Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. (trzeba kontrolować, wszystko zależy od wielkości rybki).
Możemy jeść ją z różnymi warzywami, nic się nie stanie, jak dodamy też kromkę chleba, albo zjemy ją z sałatką z grzankami i warzywami. 🙂
SUPER SAŁATKA MARTY
Bardzo dobre danie na kolację – nie zapycha, ale sprawia, że nie jesteś głodny, nie jest ci po niej ciężko i jest oczywiście ekstra, bo moje (żartuję, żartuję.. do Gessler mi daleko).
SKŁADNIKI:
– parę różyczek brokuła
– ok. 150 g piersi z kurczaka (zaledwie kilka kawałków)
– 1 duży pomidor lub 2 średnie
– pół ogórka (podobno nie powinno się łączyć z pomidorem, ale #yolo)
– papryka
– sałata masłowa
na sos:
– 2-3 ząbki czosnku
– 3-4 łyżki jogurtu greckiego
– 2 łyżki keczupu
– szczypta soli, pieprzu i cukru
Przepis jest boleśnie prosty. Składniki na sos mieszamy i wstawiamy do lodówki. W tym czasie smażymy kawałeczki kurczaka bez tłuszczu (można grillować, można dodać ulubione przyprawy). Warzywa kroimy w kosteczkę (oprócz brokułu). Dodajemy kurczaka, mieszamy i nakładamy sobie porcję do miseczki. Przed samym podaniem polewamy 2-3 łyżkami sosu (tylko bezpośredni przed, inaczej wam wszystko brzydko zmięknie).
CUKINIA Z ZAWARTOŚCIĄ
Fajna opcja dla tych, którzy kolację celebrują i lubią ją długo przyrządzać. Taka cukinia starcza zazwyczaj na dwie kolacje, bo z farszem jest syta i szybko zapełnia brzuch:)
SKŁADNIKI:
1 cukinia
ok. 250 g mięsa mielonego z indyka
1 duży pomidor, 1 średnia cebula, ząbek czosnku,
pół szklanki przecieru pomidorowego
50 g sera feta (chudego)
Kroimy cukinię wzdłuż na połowę. Obie połówki wydrążamy łyżką, zostawiając trochę jednak miąższu. Wydrążony miąższ wrzucamy do miseczki. Siekamy drobno cebulę i czosnek i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso z indyka. Kiedy będzie już gotowe, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przecier. Na sam koniec wrzucamy jeszcze miąższ z cukinii, który wcześniej wrzuciliśmy do miseczki.
Dusimy to 15 minut, w trakcie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem (ja dodałam też bazylię i parę ulubionych przypraw). Następnie farsz wykładamy na naszą cukinię, posypujemy fetą i wsadzamy do piekarnika na ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
QUESADILLA (dokładnie!)
JESZCZE WIĘCEJ…
A z takich bardzo prostych pomysłów na kolację: kiedy znudzi ci się twaróg i jajka, jedz ryby! Sałatka z tuńczykiem, śledź, puszkowane rybki( uwaga na skład) – to wszystko też dobrze się sprawdza w roli kolacji. Nie dawałam tu przepisów z łososiem albo czymś równie wymyślnym, bo zazwyczaj robię kolację w biegu i z tego, co akurat mam w domu – wy pewnie też.
Możecie śledzić mnie na bieżąco na FACEBOOKU, BLOGLOVIN albo przez NEWSLETTER