#1 SZPINAKOWE HAMBURGERY
reszta składników:
– bułki razowe lub żytnie, ewentualnie grahamki
– pomidor pokrojony w plasterki
– ew. żółty ser (dla tych, co nie są na diecie 🙂 )
#2 PLACKI Z CUKINII Z SOSEM JOGURTOWO-CZOSNKOWYM
Składniki:
Na placki:
– jedna średnia lub duża cukinia
– 3 łyżki mąki
– 1 jajko
– 2 łyżki mleka
Na sos:
– 4 łyżki jogurtu greckiego
– 3 wyciśnięte ząbki czosnku
– łyżka keczupu
– sól, pieprz i – uwaga – szczypta cukru
#3 KURCZAK NA OSTRO Z RYŻEM I BROKUŁAMI
#4 MAKARON ZE SZPINAKIEM, POMIDORAMI I KURCZAKIEM
Zauważyłam, że dużo osób unika makaronu jak ognia, myśląc, że to właśnie on sprawia, że tyjemy. Moi drodzy, nie – to to, że jemy za dużo sprawia, że tyjemy.
Składniki:
– makaron razowy lub żytni – ok. 250 g
– opakowanie szpinaku – 450 g
– 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
– 2 pomidory
– opcjonalnie jedna pierś z kurczaka (pojedyncza)
Gotujemy makaron. W międzyczasie wrzucamy szpinak na rozgrzaną patelnię, przykrywamy i czekamy, aż się rozmrozi. Gdy to się stanie, dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz i mieszamy. Kroimy pierś z kurczaka na małe kawałki i smażymy na jednej łyżce oleju lub bez na patelni grillowej. Do szpinaku (będącego na małym ogniu) dodajemy usmażonego kurczaka i mieszamy, a następnie wrzucamy ugotowany makaron. Gdy przełożymy porcję na talerz, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora na wierzch.
A czy Wy możecie podzielić się ze mną ciekawymi, zdrowymi przepisami na studencką kieszeń?