Jeśli szukacie czegoś innego niż dotychczas na obiad lub kolację – świetnie trafiliście. Pieczone, aromatyczne bataty z przepysznym farszem skradną wasze serce – jestem tego pewna! 

Kocham bataty. Kilka lat temu kupiłam je „na próbę” i od razu zostałam wielką fanką.  Świetnie sprawdzają się zarówno przy obiadach, jak i kolacjach – są też łatwe do przyrządzenia, więc nawet osoba z zerowymi zdolnościami kulinarnymi wyczaruje z nich coś wspaniałego.

Dzisiaj ma dla was coś super – bataty z farszem, który zasmakuje nie tylko fit maniakom. Zdrowe, proste, tanie i szybkie – czy to nie jest opis najlepszego przepisu pod słońcem? 🙂

Wydruk przepisu
Faszerowane bataty
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 50 minut
Porcje
osoby
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 50 minut
Porcje
osoby
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C.
  2. Przekrawamy bataty na pół, kładziemy na blaszce wypełnionej papierem do pieczenia i wsadzamy do piekarnika na ok. 45-50 minut.
  3. Gotujemy brokuł jak zazwyczaj. Po ugotowaniu przekładamy połowę do miski, rozwalamy widelcem, dodajemy sól, pieprz, paprykę, oregan, suszony czosnek i ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy.
  4. Wyciągamy bataty i wydrążamy w nich dziury na farsz. Nadzienie, które wydrążyliśmy dajemy do miski z brokułem.
  5. Brokuł miksujemy lub mieszamy z częściami batatów *wydrążonymi) i pokruszoną połową kulki mozarelli. Potem dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
  6. Farsz nakładamy do batatów, posypujemy pokruszoną drugą połową mozarelli (czyli zużywamy w trakcie przepisu całą kulkę)
  7. Wsadzamy do piekarnika na 3-5 minut i podajemy na ciepło. Świetne z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Inne informacje

Dołącz do mnie na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE po dodatkową dawkę motywacji! 

  • Monika

    Raz w tygodniu gotuję dla całej rodziny i zawsze staram się podać coś nowego i pełnego wartości odżywczych, ten przepis na pewno wypróbuję! Mam tylko pytanie, co z drugą polową brokuła?

    • Justyna

      Jeśli gotujemy cały brokuł, pozostałą połówkę można użyć do jakiejś sałatki, bądź po prostu zjeść samego jako przekąskę. Witamin nigdy za wiele :))

  • Aleksandra Krzyżanowska

    Możesz poszukać sera żółtego bez laktozy (nie sugeruj się wielkimi napisami „bez laktozy”, tylko przeczytaj skład, po co płacić dodatkowo za naklejkę ;), ale wtedy już będzie trochę mniej fit. Za to z dużą dawką wapnia 😉

    • Martyna Szczęsna

      Jest tez mozzarella bez laktozy 😉

      • Aleksandra Krzyżanowska

        W sumie racja, o tym nie pomyślałam, a takie oczywiste 😉

  • Milena

    Hej Marta super dzięki 🙂 piwiecie mi tylko czy brokuł można zastąpić wg Was kalafiorem? No i czy ktoś wyliczył kaloryczność tego kuszącego dania przypadkiem? Pozdrawiam 🙂

  • Aga

    Fajny przepis.
    Fajnie by było jakbyś podawała wartości odżywcze w przepisach kcal, węglowodany itp.

    • Anita Bar

      tak, ja tez prosilabym chociaz o kalorie, posilki na redukcji jednak trzeba rozplanowac 😉

      • Dziewczyny, liczenie kalorii nie jest trudne. Zważcie swoje bataty i resztę składników i do dzieła 🙂

        • Anita Bar

          masz calkowita racje, mnie jednak zawsze zastanawia jedno: czy liczac kalorie wazne jest to jak jedzenie zostalo ‚przetworzone’? Bo przykladowo kurczak na parze i kurczak grilowany (bez oleju) to chyba w roznica w kaloriach, czy nie? Bylabym wdzieczna za wyjasnienie bo moze sie okazac ze wszystko licze zle 😉

  • O mniami! 🙂 Suuuuuper! Wypróbuję na pewno 🙂

  • Już myślałam, że z batatów w najbliższym czasie nic nie zrobię, a jednak. 🙂

  • Aż zgłodniałam czytając przepis… 😀

  • Kocham gotować i takie bagietki. Sam przepis mi się bardzo podoba 😉 osobiście mniej spieczone pieczywo zrobię; )

  • Natalia Natka

    Jeżeli by ktoś szukał to właśnie dodałam ten przepis na Fitatu

    • honori

      Super 🙂 !

  • Lucja

    O nie jeszcze cały miesiąc czekania na Twoją książkę. A ja zle przeczytałam i tak się cieszyłam, że jutro juz będę miała w domu :'(

  • no i to szanuję <3 pycha obiadek!

  • Lila

    Hejka! Bardzo smaczne danie 🙂 Od siebie dodam, że warto pilnować batatów w piekarniku, dla moich te 45 min to było za długo i trochę się przypaliły. Jeśli chodzi o farsz to albo miałam jakiś mocny czosnek, albo ten sproszkowany dawał dużą moc, trochę zabił smak brokuła, ale dla fanów czosnku to żaden problem. Także przepis przetestowany i dodany do ulubionych, dzięki! 😀

  • Rakshata

    No powiem ,że nie zapowiadało się najlepiej a wyszły pycha! 🙂

  • Weronka

    Ten przepis jest genialny! Korzystałam z niego już kilka razy i zasmakował nie tylko mnie 😀