Miałam ostatnio ochotę na jakieś niestandardowe czekoladowe fit ciasto – inne niż wszystkie. I udało mi się takie wykonać! Zielona polewa wygląda bardzo ciekawie, a całe ciasto jest słodkie i smaczne – a w dodatku zrobione z samych zdrowych składników!

Do przepisu możecie użyć nie tylko mąki pełnoziarnistej, ale np. mąki owsianej – spokojnie powinno wyjść. To samo z mlekiem: roślinne sprawdzi się tu równie dobrze, co krowie. Ja wybrałam mleko migdałowe.

Jedynym „egzotycznym” składnikiem jest tu spirulina – dodałam ją, żeby polewa uzyskała zielony kolor. Jeśli nie macie jej w domu, spokojnie obędzie się bez niej – po prostu polewa będzie biała. Nie wpływa to jednak na smak dania.

Ciasto wychodzi troszkę wilgotne, ale nie bardzo. Jest mocno czekoladowe i zwarte.  Zachęcam Was do kombinowania z różnymi składnikami, testowania – ja właśnie w ten sposób wymyślam/przerabiam przepisy. Najgorsze, co może się stać – ciasto się nie uda. I co z tego? Zdarza się 🙂 

Wiele osób pod niektórymi przepisami na ciasta oburza się, że są kaloryczne – przypominam:

a) kalorie to nie wszystko – liczy się jakość składników!

b) kaloryczność zależy od wielkości kawałka ciasta – wystarczy dodać wszystkie składniki i podzielić przez ilość kawałków.

C) to nie jest blog o odchudzaniu czy restrykcjach, ale blog o tym, żyć zdrowo bez spiny. Zresztą przy zdrowo zbilansowanej diecie nie widzę problemu, żeby gdzieś wcisnąć ciasto, nawet z większą ilością kalorii 🙂 To ciasto może nie jest tak kaloryczne jak te karmelowe, które właśnie zebrało krytykę za kaloryczność (nie rozumiem tego, ale w porządku).

Mam nadzieję, że przepis wam się spodoba 🙂

CZEKOLADOWE FIT CIASTO Z MIĘTĄ – PRZEPIS

czekoladowe fit ciasto czekoladowe fit ciasto

Wydruk przepisu
Czekoladowo-miętowe fit ciasto [PRZEPIS]
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Przygotuj sobie małą, prostokątną lub okrągłą foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Włóż daktyle do miski i zalej gorącą wodą. Zostaw na 15 minut. Po tym czasie odlej wodę.
  4. Wrzuć daktyle do blendera, dodaj masło orzechowe, dżem/konfiturę i mleko. Dokładnie zblenduj na gładką masę.
  5. Dodaj mąkę, kakao, miętę (1,5 łyżeczki), sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy lub olejek waniliowy i sól i dokładnie wszystko wymieszaj.
  6. Pokrój czekoladę na małe kawałeczki i wrzuć do masy. Wymieszaj.
  7. Wylej ciasto na blachę, ładnie ugładź i włóż do piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu, czekamy aż wystygnie i wstawiamy ciasto do lodówki.
Polewa
  1. Gęste mleko kokosowe powoli nakładamy łyżką do miski. Ubijamy mikserem, żeby zrobiło się bardziej gęste.
  2. Dodaj ulubione zdrowe słodzidlo (u mnie - cukier kokosowy), spirulinę i miętę (0,5 łyżeczki) i znów ubij całość mikserem/blenderem.
  3. Delikatnie rozsmaruj polewę po cieście. Można wstawić do lodówki.
  1. Ja posypałam jeszcze ciasto ekspandowaną gryką.
  • Ekstra to wygląda! 🙂 mniaaaaaaaaam! 🙂

  • Aleksandra Suchorowiec

    Dałabyś radę napisać post o budowaniu kondycji dla początkujących? Szukałam już na blogu, polecasz interwały, ale piszesz też że dla początkujących się nie nadają. Może jakiś przykładowy plan treningowy na budowanie kondycji ? 🙂

  • anaruk87

    Nie mogę się doczekać, kiedy je zrobię <3 Dałaś świeżą miętę posiekaną drobno, czy może suszoną?

  • December

    Zapisuję, mój ukochany jest fanem połączenia czekolada i mięta, więc na pewno bardzo się ucieszy, jak mu takie zrobię 🙂 mam pytanie jakiej mięty użyć-czy może być taka z rozprutej torebki herbaty? Nie używam mięty w ogóle więc totalnie nie potrafię sobie wyobrazić produktu :p

    • Kochana, ja kupiłam suszoną, normalnie przyprawę na dziale z przyprawami 😀

  • pinkelephant

    wygląda pysznie <3

  • maag

    O nie! przyczytalam przed snem i teraz mam ochote na cos dobrego 🙂

  • Natalia

    Hej, takie głupie pytanie – o jaką mięte chodzi? Taką świeżą…? Trochę nie rozumiem porcji „łyżeczka mięty” ; < Chodzi o łyżeczki świeżej mięty (listków)?

    • nie, o suszoną, na dziale z przyprawami do kupienia 🙂

  • suszona!

  • e.

    Zamiast spiruliny do koloru proponuję suszoną miętę zastąpić rozdrobnioną/zblendowaną świeżą miętą – powinno wyjść ładnie zielone, a świeża mięta jest nieporównywalnie smaczniejsza. Można bardzo łatwo hodować na parapecie, pięknie rośnie i jeszcze lepiej pachnie.

  • Ania

    To wychodzi tylko takie malutkie jak na zdjęciu 4 porcje? I jakich mniejwiecej wymiarów ma być ta forma? 🙂

  • Super połączenie! …i na pewno jest bardzo smaczne 🙂 Może kiedyś wypróbuję 😉

  • Super ciacho! Również uważam, że liczy się skład, a nie kalorie 🙂

  • welli3

    Jaka jest średnia kaloryczność 1 porcji?

    • musisz sama obliczyć, bo to zależy, ile porcji Ci wyjdzie 🙂

      • welli3

        Dziękuję 😉

  • Ela

    Miało być chyba 1,5 ŁYŻECZKI sody, a nie łyżki… Bo zrobiłam wszystko dokładnie wg przepisu i wyszło słone jak cholera 🙁

    • Mary

      Soda nie jest słona 😉 Sprawdź czy przyczyna nie leży gdzie indziej