Brownie. Mocno czekoladowe, ciężkie, wilgotne – przepyszne! A gdyby było brownie z cukinii? Te tradycyjne często przepełnione jest niepotrzebnymi składnikami i toną cukru, która sprawia, że ten rodzaj ciasta nie należy do najchudszych. Na szczęście przychodzę z przepisem, który – jestem pewna! – podbije wasze serca i sprawi, że już nigdy nie będziecie musieli sobie odmawiać brownie.

Brownie z cukinii. Co najlepsze, smakuje jak oryginalna wersja. Nie czuć, że jest to ciasto „fit”. Dałam na spróbowanie znajomym, nie mówiąc im, że to zdrowe ciasto  – smakowało niesamowicie, nasłuchałam się pochwał. Sama wsunęłam kilka kawałków w ciągu ostatnich dwóch dni.

Myślę, że nie da się zrobić lepszego ciasta kosztem kalorii, tzn. pewnie, możemy zrobić jeszcze chudszą wersję tego deseru, ale… czy na pewno będzie smakowało jak brownie? Szczerze wątpię. To brownie z cukinii smakuje jak oryginał i to jest jego największa zaleta. 🙂
brownie z cukinii

Jak zauważyliście, mam teraz nową wtyczkę do przepisów. Kiedy zaktualizuję poprzednie przepisy, będzie można kliknąć w dany składnik (np. cukinia) i wyskoczą Wam wszystkie przepisy z tym składnikiem, jakie są dostępne na blogu 🙂 Ale to chwilę potrwa, bo przepisów nie jest tak mało. 🙂

Poza tym, jeśli chcecie zrobić mniejszą porcję, to przesuńcie sobie na dole liczbę porcji – będzie można proporcjonalnie zmniejszyć przepis 😀

Dajcie znać, czy podobał Wam się pomysł na to brownie z cukinii 🙂 

BROWNIE Z CUKINII

Wydruk przepisu
Brownie z cukinii
brownie z cukinii
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
kawałków
Składniki
Ciasto
Polewa
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
kawałków
Składniki
Ciasto
Polewa
brownie z cukinii
Sposób przygotowania
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Obieramy cukinię i ścieramy na najmniejszych oczkach do dużej miski. Dodajemy roztopione masło, jajko, słodzidło, aromat wanilii i dokładnie mieszamy.
  2. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję - jak standardowe ciasto czekoladowe. Jeżeli jest za suche, można dodać trochę wody.
  3. Blaszkę prostokątną (tą mniejszą, która ma rozmiar ok. połowy dużej blachy) pokrywamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy patyczkiem - ma być suchy.
  4. Polewa: Gdy ciasto wystygnie, zabieramy się do robienia polewy. Nastawiamy garnek z wodą. Gdy woda zacznie się gotować, kładziemy na nią miseczkę (ja mam taką lekką, metalową) i wrzucamy tam czekoladę, pokruszoną już na kostki. Gotująca się woda wytworzy ciepło na miseczce i ładnie roztopi nam czekoladę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody. Rozsmarowujemy po cieście.
Inne informacje

Wartość kaloryczna całej blachy to ok. 1850 kcal.
Węglowodany: 228,7 g Białko: 45 g Tłuszcz: 130 g.

Jedna blacha to przynajmniej 10 kawałków. 1 kawałek to ok. 185 kcal, Węglowodany: 22,8 g Białko: 4,5 g Tłuszcz: 13 g.
Dla porównania, jeden kawałek standardowego brownie to 300-500 kcal.

*. Pamiętaj, że każde zdrowe słodzidło ma inne natężenie słodkości, niektóre są słodsze od cukru, inne są mniej słodkie - to trzeba uwzględnić.