Brownie. Mocno czekoladowe, ciężkie, wilgotne – przepyszne! A gdyby było brownie z cukinii? Te tradycyjne często przepełnione jest niepotrzebnymi składnikami i toną cukru, która sprawia, że ten rodzaj ciasta nie należy do najchudszych. Na szczęście przychodzę z przepisem, który – jestem pewna! – podbije wasze serca i sprawi, że już nigdy nie będziecie musieli sobie odmawiać brownie.

Brownie z cukinii. Co najlepsze, smakuje jak oryginalna wersja. Nie czuć, że jest to ciasto „fit”. Dałam na spróbowanie znajomym, nie mówiąc im, że to zdrowe ciasto  – smakowało niesamowicie, nasłuchałam się pochwał. Sama wsunęłam kilka kawałków w ciągu ostatnich dwóch dni.

Myślę, że nie da się zrobić lepszego ciasta kosztem kalorii, tzn. pewnie, możemy zrobić jeszcze chudszą wersję tego deseru, ale… czy na pewno będzie smakowało jak brownie? Szczerze wątpię. To brownie z cukinii smakuje jak oryginał i to jest jego największa zaleta. 🙂
brownie z cukinii

Jak zauważyliście, mam teraz nową wtyczkę do przepisów. Kiedy zaktualizuję poprzednie przepisy, będzie można kliknąć w dany składnik (np. cukinia) i wyskoczą Wam wszystkie przepisy z tym składnikiem, jakie są dostępne na blogu 🙂 Ale to chwilę potrwa, bo przepisów nie jest tak mało. 🙂

Poza tym, jeśli chcecie zrobić mniejszą porcję, to przesuńcie sobie na dole liczbę porcji – będzie można proporcjonalnie zmniejszyć przepis 😀

Dajcie znać, czy podobał Wam się pomysł na to brownie z cukinii 🙂 

BROWNIE Z CUKINII

Wydruk przepisu
Brownie z cukinii
brownie z cukinii
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
kawałków
Składniki
Ciasto
Polewa
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
kawałków
Składniki
Ciasto
Polewa
brownie z cukinii
Sposób przygotowania
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Obieramy cukinię i ścieramy na najmniejszych oczkach do dużej miski. Dodajemy roztopione masło, jajko, słodzidło, aromat wanilii i dokładnie mieszamy.
  2. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję - jak standardowe ciasto czekoladowe. Jeżeli jest za suche, można dodać trochę wody.
  3. Blaszkę prostokątną (tą mniejszą, która ma rozmiar ok. połowy dużej blachy) pokrywamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy patyczkiem - ma być suchy.
  4. Polewa: Gdy ciasto wystygnie, zabieramy się do robienia polewy. Nastawiamy garnek z wodą. Gdy woda zacznie się gotować, kładziemy na nią miseczkę (ja mam taką lekką, metalową) i wrzucamy tam czekoladę, pokruszoną już na kostki. Gotująca się woda wytworzy ciepło na miseczce i ładnie roztopi nam czekoladę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody. Rozsmarowujemy po cieście.
Inne informacje

Wartość kaloryczna całej blachy to ok. 1850 kcal.
Węglowodany: 228,7 g Białko: 45 g Tłuszcz: 130 g.

Jedna blacha to przynajmniej 10 kawałków. 1 kawałek to ok. 185 kcal, Węglowodany: 22,8 g Białko: 4,5 g Tłuszcz: 13 g.
Dla porównania, jeden kawałek standardowego brownie to 300-500 kcal.

*. Pamiętaj, że każde zdrowe słodzidło ma inne natężenie słodkości, niektóre są słodsze od cukru, inne są mniej słodkie - to trzeba uwzględnić.

  • Kusisz, kusisz. Dzisiaj poszukam ładnej cukinii i jak zjem ciastka z płatków owsianych, upiekę ciasto. Ciekawe jak wyjdzie na mące bezglutenowej. 🙂 Na pewno upiekę.

    • Daj znać, czy wyszło na tej mące 😀 Pozdrowienia!

  • W niedzielę robiłam brownie z cukinii i smakuje mega!

  • Jejku, jak to fantastycznie wygląda. W życiu bym nie przypuszczał, że ciasto zrobiono z cukinii. Jest identyczne jak tradycyjne, a lepsze dla organizmu – super. Dobrze, że ta nasza kuchnia stała się bardziej otwarta.

  • Marta

    jaki rozmiar blachy ?:)

    • Nie wiem jaki to rozmiar, tak jak napisałam – to jest połowa takiej najzwyklejszej, dużej blachy. Używam właśnie małej prostokątnej blaszki 🙂

  • O mniam! DZIĘKI CI MARTA. Muszę to wypróbować!! 🙂

  • Wtyczka z przepisem jest świetna :). A brownie muszę koniecznie zrobić, może takie przypadnie mi do gustu bardziej niż tradycyjna wersja 🙂

    • Polecam, naprawdę. Mój chłopak mówi, że najlepsze ciasto, jakie zrobiłam, a jest ze mną, jak jeszcze piekłam tradycyjne, niezbyt zdrowe ciacha (ale pyszne) 😀

  • Cukinia ma być średnia, taka standardowa, nie ważyłam jej niestety – muszę o tym pamiętać na następny raz! – ale mogę powiedzieć, że starta już na tarce zajmowała ok 1-1,5 szklanki (takiej jak do mąki)

    Ja używam mąkę pełnoziarnistą żytnią

  • Aaaaa, znów mnie powalasz swoimi pomysłami 🙂

  • Gravissa ***

    Wygląda obłędnie, MUSZĘ spróbować. W ogóle to stworzyłam na swoim blogu wpis wg. mnie najlepszych blogów o tematyce fit/bieganie i znalazł się tam Twój – nad krótkim opisem użyłam screenu loga, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko?
    (od-zera-do-runnera.blogspot.com)

    • Bardzo dziękuję za umieszczenie! Oczywiście, że się nie gniewam 😀

      • Gravissa ***

        Wolałam zapytać bo to jednak bezprawne wykorzystanie loga 😀

  • Natalia

    Zrobiłam dzisiaj,
    jeszcze nie skosztowałam, a ciasto już wylądowało z powrotem z salonu w kuchni, bo „jeżeli zostanie to całe zeżremy”, więc sądzę, że dobre 😀

    Zastanawiam się, czy powinnam się przyznać, że jest z cukinii 😉

    Lecę kosztować 😀

    • haha! Na zdrowie! Ale fajnie, że dodałaś zdjęcie <3

  • Przepyszne! Właśnie wyszło z piekarnika <3 Co prawda moje nie jest superfit, bo nie miałam żadnego zamiennika cukru ani mąki pełnoziarnistej, ale i tak się cieszę ze zminimalizowanych składników (tylko jedno jajko i brak mleka <3 ).
    Cukinia w brownie! Kto by pomyślał…? Och, więcej, więcej takich przepisów!

    • Super! Bardzo się cieszę, że wyszło. Na zdrowie <3

  • smakuje jeszcze lepiej 😀

  • Mam nadzieję, że to pomoże 😀

  • Magda_K

    bardzo fajny przepis 🙂 Ja dodałam trochę miodu zamiast słodzika bo nie posiadam 🙂
    Wyszło mego dobre 🙂
    Chcemy wincyj takich przepisów dla łasuchów!! 😀

    • poprostu.sara

      Hej 😉 przymierzam się właśnie do zrobienia, ale także chciałabym dodać miód naturalny zamiast słodzika, możesz napisać ile mniej więcej go dodałaś? Nie chciałabym przesadzić ze słodkością 😉 i mam jeszcze jedno pytanie dotyczące czekolady.. Należy ją dodać tylko poruszona, tak aby ciasto przed pieczeniem miało ‚grudki’?
      Dzięki za pomoc! 😀

      • Magda_K

        Hej, ja dałam chyba 4 nie bardzo czubate łyżki miodu. A co do czekolady, to właśnie tak zrobiłam. Poruszyłam, wrzuciłam do ciasta i wymieszalam.

  • Nana

    Czesc! Przytylam w wakacje i jesteś dla mnie dużym wsparciem i dawką motywacji. Do końca moich studenckich wakacji planuję wrócić do formy. 2 dni temu zaczęłam liczyć kalorie i jeść ich mniej,no i zaczęłam więcej ćwiczyć…
    i ograniczam słodycze, ale na to ciasto chyba się skuszę. 🙂 Mam właśnie 4 ogromne cukinie i na coś się przydadzą.
    Dziś planuje zrobić większy trening z Twoim filmikiem. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  • Ooo matko, taa czekolada na wierzchu, jak bosko wygląda <3

  • Paulette

    ciacho zrobiłam wczoraj i wczoraj też zniknęło, dodam, że nie przeze mnie 😀 wszystkim smakowało, przepyszne i będę powtarzać przepis na pewno 🙂 Marta, może następny przepis to coś na obiad? 🙂 zawsze brakuje mi pomysłów…

  • Jejku, cudnie wygląda. Na pewno upiekę! 😉

  • sylwia

    nigdzie nie mogę znależć tej mąki 🙁

    • Eliza Podgorska

      Lidl 🙂

  • Agnieszka

    czy zamiast mąki pełnoziarnistej mogę użyć np. żytniej, gryczanej, ryżowej lub jaglanej? 😉

  • Magda Magdalena

    Ciasto zrobione, jest naprawdę super. Gdybym nie powiedziała że jest z cukinii, nikt by nie poznał i nie poczuł. Fajne- bo jeden kawałek mocno syci i zaspakaja ochotę na coś słodkiego. Ogólnie mega ciekawy blog i inspirujące przepisy, pozdrawiam!!!!!

  • Ania

    Dałam jeszcze mniej cukru i wyszło doskonałe! Dzięki

  • Gerwan

    *TO tradycyjne ciasto 😉
    Na pewno spróbuję, wygląda pysznie

  • Lila

    U mnie to samo! Ale nie zdążyłam dodać kakao i wyszło cukiniowe ciasto z kawałkami czekolady i pyszną polewą 😉 Może to nie brownie, ale też jest super. Następnym razem będę o tym kakao pamiętać żeby porównać 🙂

  • ola

    Obłędne 🙂 zebrało pozytywne opinie u moich Panów a to już ogromny komplement

  • Agacziu

    A mi coś nie wyszło… dodałam oleju kokosowego zamiast masła i to nawet z 6 łyżek zamiast 7 przy zwiększonych proporcjach reszty (chyba miałam większe cukinie bo ciasto wyszło strasznie rzadkie i wszystkiego musiałam dodać więcej), a wyszło takie paskudnie tłuste że już pół rolki ręcznika papierowego zużyłam na jego obciekanie z tłuszczu 😮 niemniej w smaku rewelacja! najfajniejsze że nie czuć cukinii i mój marudny mężczyzna niczego nieświadomy zajada ze smakiem (gdyby cokolwiek wyczuł albo się dowiedział, że to z cukinii to pewnie by go więcej nie tknął) 😀

  • Ania Anna

    Właśnie dzisiaj upiekłam. Pycha. Moje modyfikacje: cukinię wrzuciłam na sitko, żeby odciekła woda, zamiast masła dodałam olej rzepakowy – 6 łyżek. Dla urozmaicenia wrzuciłam 2 łyżki domowych powideł winogronowych, takich kwaskowych. I uwaga – ostrożnie z rozpuszczaniem czekolady – ja za pierwszym razem za długo podgrzewałam i się „spiekła”, zważyła się i zrobiła sucha.Użyłam ksylitolu, erytrytol do ciasta jednak drogo wychodzi 🙂

  • Asiasuperasia

    A co sądzisz by zamiast cukru dać daktyle,banany i może wtedy więcej mąki pelnoziarnistej?
    Jak myślisz jakie proporcje należałoby użyc?

  • Natalia Cytryna

    Mam pytanie, czy to ma byc faktycznie 0,3 szklanki kakao? Czy chodzi o 1/3? 0,3 szklanki, to chyba malo, jak na brownie :p

  • Wreszcie znalazłam chwilę by zrobić – przepyszne! 😀 Jako słodzika dodałam miodu.