PrzekąskiPrzepisyZdrowe desery

Brownie z cukinii – najlepsze dietetyczne ciasto na świecie [PRZEPIS]

obrazek przedstawia brownie z cukinii z przepisu codziennie fit

Brownie. Mocno czekoladowe, ciężkie, wilgotne – przepyszne! A gdyby było brownie z cukinii? Te tradycyjne często przepełnione jest niepotrzebnymi składnikami i toną cukru, która sprawia, że ten rodzaj ciasta nie należy do najchudszych. Na szczęście przychodzę z przepisem, który – jestem pewna! – podbije wasze serca i sprawi, że już nigdy nie będziecie musieli sobie odmawiać brownie.

Brownie z cukinii. Co najlepsze, smakuje jak oryginalna wersja. Nie czuć, że jest to ciasto „fit”. Dałam na spróbowanie znajomym, nie mówiąc im, że to zdrowe ciasto  – smakowało niesamowicie, nasłuchałam się pochwał. Sama wsunęłam kilka kawałków w ciągu ostatnich dwóch dni.

Brownie z cukinii

Czas przygotowania: 15 minut 
Czas gotowania: 30 minut 
Porcje: 10 kawałków

Składniki

  • 1,5 średniej cukinii
  • 7 łyżek masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrolu
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 paski czekolady gorzkiej (przynajmniej 70% kakao)
  • Polewa 3-4 paski czekolady gorzkiej (przynajmniej 70% kakao)

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Obieramy cukinię i ścieramy na najmniejszych oczkach do dużej miski. Odciskamy, by usunąć nadmiar wody, np. przez ręcznik papierowy. Odlewamy wodę, zostawiamy cukinię. Dodajemy roztopione masło, jajko, słodzidło, aromat wanilii i dokładnie mieszamy.
  2. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję – jak standardowe ciasto czekoladowe. Jeżeli jest za suche, można dodać trochę wody.
  3. Blaszkę prostokątną (tą mniejszą, która ma rozmiar ok. połowy dużej blachy) pokrywamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy patyczkiem – ma być suchy.
  4. Polewa: Gdy ciasto wystygnie, zabieramy się do robienia polewy. Nastawiamy garnek z wodą. Gdy woda zacznie się gotować, kładziemy na nią miseczkę (ja mam taką lekką, metalową) i wrzucamy tam czekoladę, pokruszoną już na kostki. Gotująca się woda wytworzy ciepło na miseczce i ładnie roztopi nam czekoladę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody. Rozsmarowujemy po cieście.

Wartość kaloryczna całej blachy to ok. 1850 kcal.
Węglowodany: 228,7 g Białko: 45 g Tłuszcz: 130 g.
Jedna blacha to przynajmniej 10 kawałków. 1 kawałek to ok. 185 kcal, Węglowodany: 22,8 g Białko: 4,5 g Tłuszcz: 13 g.
Dla porównania, jeden kawałek standardowego brownie to 300-500 kcal.
*. Pamiętaj, że każde zdrowe słodzidło ma inne natężenie słodkości, niektóre są słodsze od cukru, inne są mniej słodkie – to trzeba uwzględnić.

Więcej prostych i zdrowych dań znajdziesz W ZAKŁADCE PRZEPISY oraz na moim INSTAGRAMIE – koniecznie go zaobserwuj, żeby nie przegapić żadnego przepisu!

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.