Jeśli miałabym wymienić jedną z ulubionych przekąsek, są to z pewnością frytki z batatów. Pyszne, szybkie, proste do wykonania i przede wszystkim – smakujące wszystkim, nawet tym, którzy rękami i nogami bronią się przed zdrowym jedzeniem.

Moje frytki z batatów pokochał każdy, kto kiedykolwiek je spróbował – nawet moi rodzice, w tym też tata, z którym ciągle walczę, by pokochał zdrowe odżywianie 🙂

Pieczone w piekarniku, jedynie z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego i przypraw, nie mają dużej liczby kalorii i świetnie się sprawdzą zarówno jako dodatek do obiadu jak i osobna przekąska, np. do filmu.

FRYTKI Z BATATÓW PRZEPIS

Uwaga: mimo, że frytki z batatów są frytkami, to nie są mocno chrupiące – więc jeśli wasze frytki nie chrupią, to nie znaczy, że nie wyszły!

DLACZEGO WARTO?

Do frytek używam oleju rzepakowego z kilku powodów:

  • jedna łyżka oleju rzepakowego pokrywa około 50 % zapotrzebowania na witaminę E*,
  • jest także źródłem prowitaminy A i K,
  • rzepakowy ma idealne proporcje między kwasami omega-6 i omega -3: te powinny wynosić według dietetyków 2:1 – i tak jest w przypadku tego produktu**. Olej rzepakowy zawiera 10 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek,
  • posiada kwas alfa-linolenowy, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu,
  • zawiera najmniej niekorzystnych z punktu widzenia zdrowotnego nasyconych kwasów tłuszczowych (ma ich dwukrotnie mniej niż oliwa z oliwek) * Shahidi F. „Antioxidants in oilseeds”, Department of Biochemistry, Memorial University of Newfounland, St.John’s, Canada (wyd. Wewnętrzne)
    ** J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009

Bataty z kolei:

  • są źródłem likopenu – przeciwutleniacza, który działa antynowotworowo i zmniejsza ryzyko zawału serca,
  • zawierają witaminę B, kwas foliowy, witaminę C, E oraz wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo.
  • są bogate w beta-karoten,
  • bataty mają niższy indeks glikemiczny (54), więc mogą być stosowane w diecie osób z problemami gospodarki cukrowej
  • są świetnym źródłem węglowodanów dla osób aktywnych

FRYTKI Z BATATÓW PRZEPIS

FRYTKI Z BATATÓW PRZEPIS

Składniki:

  • 3 duże bataty,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • Przyprawy: dwie szczypty soli, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kopru, 1 łyżeczka ostrej papryki. Można też kupić gotową przyprawę do frytek i ziemniaków, ale należy sprawdzić skład – oprócz przypraw nie powinna zawierać nic więcej!

Sos:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól, pieprz

FRYTKI Z BATATÓW PRZEPIS

PRZYGOTOWANIE

  1. Nastawiamy piekarnik do 200 stopni.
  2. Bataty obieramy i kroimy na frytki.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  4. W misce mieszamy olej rzepakowy i wszystkie przyprawy. Już dwie łyżki oleju rzepakowego zapewnia nam dzienną dawkę kwasów ALA z rodziny omega-3.
  5. Dokładnie smarujemy frytki powstałą mieszanką oleju rzepakowego i przypraw.
  6. Pieczemy w piekarniku około 20-25 minut – uwaga, lubią się przypiekać, więc warto obserwować sytuację!
  7. W międzyczasie przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy sól, pieprz i czosnek i dokładnie mieszamy.

Wpis powstał w ramach kampanii „Pokochaj olej rzepakowy”.

  • Leesieowce

    A jak to jest z tymi przekąskami.. Jeść czy nie jeść? 😉 Czy raczej wytrzymać do kolejnego posiłku?

  • Kornela Nase

    Na sam widok ślinka cieknie *.* Muszę spróbować!

  • A to nie jest tak ze pod wplywem wysokiej temperatury witamina E się nisczy? 🙁

  • Uwielbiam! Robiłam dzisiaj na kolację 🙂 W ogóle kocham frytki pod każdą postacią, ale te z batatów są zdrowsze, a równie pyszne. Jeśli chodzi o mnie, przed włożeniem do piekarnika mieszam je w misce z niewielką ilością oliwy z oliwek, soli i ostrej papryki. To jedyna przyprawa, którą stosuję i podchodzi mi najbardziej, bo mam wrażenie, że równoważy słodki posmak batatów. No ale to dla tych, co lubią ostre jedzenie 🙂

  • Inez

    Marto, mam pytanko dotyczace treningow… Jak to jest z dniem regeneracji? Jestem raczej aktywna osoba, treningi robie 6 razy w tygodniu i zastanawiam sie, czy w dzien regeneracji moge np isc na wycieczke rowerowa, czy powinnam calkowicie odpuscic sobie jakakolwiek aktywnosc?

    • Wycieczka rowerowa może być, ale jeśli jest to wolne, rekreacyjne tempo i racjonalny dystans 🙂

  • Mniam, wyglądają przepysznie! Frytek w sumie jeszcze z batatów nie robiłam, uwielbiam za to piec z nich czipsy, świetna przekąska! 🙂

  • agata

    Będą miały lekko chrupiącą skórkę, jeśli dodatkowo oprószymy je mąką kukurydzianą.

  • Miałam moment, że prawie codziennie jadłam takie frytki na śniadanie. Najbardziej mi smakują z wędzoną papryką i czubricą. Bataty zupełnie zmieniają smak i bardziej przypominają boczek.

  • Paula

    Hej, czy muszę je robić w piekarniku czy mogę na patelni?
    + dzisiaj zrobiłam Twój nowy trening. Matko kobieto..umarłam, ale chciałam jeszcze :p jedyne co zrobiłam później to jeszcze parę minut rozciągania, tak jakoś mało mi się wydawało 😉 nawet mój pies przyszedł ;D położył się na macie i przeszkadzał, ale też wytrwał do końca 😛

  • Z marchewki uwielbiam, ale z batatów jeszcze nie próbowałam :))) muszę koniecznie spróbować 🙂

  • W końcu moje bataty smakują pysznie! Bardzo Ci dziękuję za ten przepis 🙂 Po moich pierwszych kulinarnych próbach z tymi warzywami, chciałam je porzucić na zawsze (wyszły tak niesmaczne i super słodkie). Teraz czuję, że będą gościć u mnie częściej 🙂 Jeszcze raz dzięki Marta!

  • Uwielbiam! Przy czym ja mam wrażenie, że im mniejszy batat tym smaczniejszy. Lepiej wiec wybrać więcej małych niż mniej dużych.
    Oleju używam rzepakowego „smakowego”. Siegam po ten z ostrą papryką, pomidorami i czosnkiem, wtedy dodaje już tylko sol, zioła prowansalskie i ewentualnie odrobinę papryki slodkiej:)

  • www.mininawyki.pl

    Hej, już od jakiegoś czasu robię frytki z batatów, są świetne. Nie wszystkim będą smakowały – to na pewno, ten smak trzeba po prostu lubić. Ja piekę w troszkę wyższej temperaturze, wtedy na zewnątrz się lekko przypiekają, ale trzeba bardziej pilnować.