Po pewnym czasie jednym z problemów, które najczęściej mają osoby jedzące zdrowo, jest monotonia. Ulubione przepisy się nudzą, trudno nam wymyślić coś nowego.  Ale nie ma co się martwić – jak zwykle Marta pomoże. Tym razem z kucharzem Davidem Gaboriaud przygotowaliśmy dla was 4 oryginalne przepisy na fit posiłki.

Jakiś czas temu Almette zaprosiło mnie na spotkanie z kucharzem Davidem Gaboriaud. David miał zaprosić mnie na wspólne jedzenie fit posiłku, przygotowanego przez niego…ale nie byłabym sobą, gdybym oprócz gotowania nie zaproponowała wspólnego treningu.

Zaciągnęłam Davida na siłownię (chociaż szczerze mówiąc, nie trzeba było go długo namawiać – jest osobą aktywną i lubiącą sport) i zaproponowałam trening ogólnorozwojowy w duecie.

W treningu wykorzystywaliśmy sprzęt, który lubię najbardziej – duże piłki, piłki lekarskie, box… oraz własne ciało. Naprawdę nie trzeba wiele, żeby zrobić dobry, męczący i skuteczny trening w każdym miejscu: często ogranicza nas po prostu wyobraźnia.

Bardzo fajny jest też trening w parach: nie dość, że macie podwójną motywację (bo przecież nie pokażecie koleżance czy koledze, że już macie dosyć!), to na dodatek pozwala nam to na wykonanie ćwiczeń, które trudno byłoby wykonać w pojedynkę.

Polecam wam czasami zorganizowanie sobie takiego treningu – nawet w domu, zapraszając koleżankę. Zupełnie inaczej robi się ostatnie powtórzenia, kiedy obok ciebie jest osoba, która także musi je wykonać i też już ma dosyć.

Ćwiczeń w parach jest mnóstwo. Ja najbardziej lubię te z piłką lekarską na brzuch – działają dużo bardziej intensywnie niż zwykłe brzuszki i są zdecydowanie ciekawsze niż deska. Jednym z takich ćwiczeń jest rzucanie piłki znad głowy do partnera, podnosząc się z leżenia do siadu. Daje popalić brzuchowi 🙂

Oprócz tego robiliśmy pompki, po których przybijaliśmy sobie piątki, wskakiwaliśmy na skrzynię na zmianę, robiliśmy zakroki z workiem z piaskiem na plecach, skakaliśmy na skakance i wykorzystywaliśmy dużą piłkę do kilku ćwiczeń z deską, żeby wzmocnić mięśnie głębokie.

Cały trening zaprojektowałam w formie treningu obwodowego – pisałam już o tym rodzaju treningu tutaj.

W rozmowie okazało się, że mamy z Davidem wiele wspólnego – oprócz tego, że obydwoje jesteśmy aktywni i lubimy jeść (kto nie lubi? :D), to dodatkowo mamy taką samą słabość do Wrocławia. David wypytywał mnie trochę o to, jak się zaczęła moja przygoda ze sportem, co lubię robić najbardziej na siłowni, jakie ubrania są dobre na trening… standardowe pytania, które zadajecie też wy w komentarzach 🙂David mnie zaskoczył, bo przygotował dla mnie 4 różne zdrowe posiłki i rzeczywiście przystosował je do tego, co lubię. Pamiętacie, jak mówiłam wam o mojej fazie na dania w słoikach? W propozycjach Davida znalazł się także posiłek uwzględniający moją miłość do słoików 🙂 Okazało się, że przed spotkaniem David przewertował dokładnie mój blog i stąd wiedział, że słoiki są u mnie aktualnie na czasie.

Jako ambasador Almette, David przygotował je z dodatkiem dwóch nowych smaków serków Almette: rzodkiewki i szpinaku z czosnkiem.

Przy jedzeniu trochę rozmawialiśmy – o sporcie, dietach, David zapytał o trendy, które mnie irytują (jak wiecie, jest ich całkiem sporo), oraz o to, jaki trening jest moim ulubionym.

O tym o co zapytał mnie David możecie przeczytać w jego felietonie z naszego spotkania. Całość możecie zobaczyć tutaj: felieton Davida.

 


Wszystko było przepyszne… i z tego powodu poprosiłam Davida o możliwość wstawienia przepisów na bloga, żeby każdy mógł z nich skorzystać.  Smacznego!

PRZEPISY NA FIT POSIŁKI WG DAVIDA

Porcje dla 2 osób.

1. Pasta z twarogu, serka Almette z rzodkiewkami, z olejem lnianym i szczypiorkiem podana na chrupiącym razowym chlebie

Składniki:

  • 100 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki oleju lnianego ekologicznego
  • pół opakowania serka Almette z rzodkiewkami
  • kilka kropel soku z cytryny (do smaku)
  • 4 kromki chrupkiego razowego chleba
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka prażonych pestek słonecznika
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

W misce rozgnieć twaróg widelcem, następnie wymieszaj z serkiem Almette z rzodkiewkami, olejem lnianym oraz sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Kromki pieczywa posmaruj serkiem, posyp prażonymi pestkami słonecznika oraz szczypiorkiem.

2. Kanapki z razowego chleba z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem, podane z gotowaną piersią z indyka i awokado

Składniki:

  • 4 kromki żytniego chleba na zakwasie
  • 4 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 100 g piersi indyka
  • pół awokado
  • kilka liści szpinaku
  • kiełki pora
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pierś indyka gotuj przez kilka minut w lekko osolonej wodzie, tak by była soczysta. Wystudź i palcami rozdrobnij na kawałki. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Awokado pokrój w cienkie plastry.

Każdą kromkę posmaruj cienką warstwą serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem. Na dwóch kromkach ułóż warstwowo: plastry awokado, liście szpinaku, rozdrobione kawałki piersi indyka oraz kiełki pora, a następnie przykryj pozostałymi kromkami. Kanapki gotowe!

3. Mus z wędzonego łososia i serka Almette z rzodkiewkami

Składniki:

  • 100 g chudego twarogu
  • pół opakowania serka Almette z rzodkiewkami
  • kilka kropel soku z cytryny (do smaku) oraz łyżeczka startej skórki z cytryny
  • czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 60 g wędzonego łososia
  • 4 kromki razowego chleba

Przygotowanie:

Filet z łososia wędzonego pokrój na małe kosteczki. W misce rozgnieć widelcem twaróg, dodaj serek Almette z rzodkiewkami, kawałki wędzonego łososia, koperek, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Pastę serwujemy na kromkach razowego chleba.

4. Sałatka w słoiku z cieciorką i surowymi warzywami z dressingiem z serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem.

Składniki:

dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół drobno posiekanej szalotki

sałatka:

  • 100 g ugotowanej cieciorki (może być z puszki)
  • kilka różyczek surowego kalafiora
  • garść jarmużu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki migdałów
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

dressing – wymieszaj serek Almette z oliwą z oliwek oraz szalotką. Dopraw sokiem z cytryny i pieprzem do smaku. Dodaj cieciorkę i wymieszaj. Na suchej patelni upraż migdały i pestki dyni. Odstaw. W moździerzu utrzyj siemię lniane. Kalafior miksuj chwilę w blenderze aż powstanie coś w rodzaju „kruszonki”. Liście jarmużu porwij i potrzyj przez chwilę w dłoniach, tak by rozmiękczyć włókna.

W dwóch słoikach ułóż warstwowo: cieciorkę z dressingiem, prażone migdały i pestki dyni, siemię lniane, zmiksowany kalafior, liście jarmużu i natkę pietruszki.

Przed jedzeniem należy wstrząsnąć słoikiem, aby składniki wymieszały się z dresingiem.

WYNIKI KONKURSU:

Torba Almette:
Sylwia R.
Karolina M.
Izabela S.
Dagmara D.
Magda B.
Aleksandra Ż.
Aleksandra M.
Emilia P.
Karolina M.
Wiktoria F.

Voucher:
Martyna D

KONKURS!

Ale to nie wszystko. Razem z Almette przygotowaliśmy też dla was konkurs!

Konkurs trwa od godz. 20:00 dnia 15.05.2017 roku do godz. 23:59 dnia 21.05.2017 roku.

Do wygrania:

Nagroda główna: voucher do dowolnej siłowni o wartości 1000 złotych (już nie będzie wymówek, że nie macie jak ćwiczyć).

10 nagród pocieszenia: lniane torby zakupowe Almette

Co należy zrobić?

Podaj przepis na idealną kanapkę z serkiem Almette przed lub po treningu. Do rozwiązania zadania możesz użyć mojego poradnika (co jeść przed i po treningu?). Jestem pewna, że dacie sobie radę śpiewająco!

Przepis ma mieć do 1000 znaków. Możemy wysłać dowolną ilość przepisów – każdy to szansa na wygraną 🙂

Przepis wyślij na adres: codzienniefit@graspgroup.eu do godz. 23:59 dnia 21.05.2017 roku.

Regulamin konkursu znajdziesz TUTAJ.

Życzę Wam wszystkim powodzenia! Do dzieła!
Wpis powstał w ramach współpracy z marką Almette.

  • o mniammniammniam!!!!!!!! 🙂 Uwielbiam twarożki takie 🙂

  • Dresing z serka? Wow, ale pomysł, koniecznie muszę spróbować! 🙂
    A ćwiczenie w parach jest świetne. Nie napisałaś, że równie fajnie ćwiczy się ze swoją drugą połówką – wtedy oprócz większej motywacji można sobie pozwolić na wspólną nagrodę – np. pyszne smoothie albo sorbet po treningu <3

  • Sałatka wygląda super! Na pewno spróbuję. 🙂
    Ja często z takiego serka, tyle, że żmietankowego, robię pastę łososiową: łosoś wędzony na gorąco, kubeczek serka, sól, pieprz i odrobina cytryny. Pycha!

  • Sylwia

    Martusiu Kochana! Śledzę Cię od jakiegoś czasu i bardzo Cię polubiłam. Podoba mi się Twoje podejście do życia więc jak tylko pojawiła się opcja zakupu książki to zamówiłam. I już ją mam- listonosz właśnie przyniósł!!! I to z autografem!!! Ale się cieszę!!! Dziękuję 🙂

  • to jedzonko w słoiczku wygląda mega apetycznie 🙂 a z fajnymi ludźmi, to się dopiero super ćwiczy 🙂

  • Wonsz Rzeczny

    Czy jak ćwiczysz to nie jest Ci niewygodnie w tej grzywce?

  • Coco

    Przepisy genialne. Wypróbuję na 100%! A tak ogólnie to bardzo fajny wpis 🙂