PrzekąskiPrzepisy

Co zdrowego przygotować na imprezę? 30 przepisów na zdrowe dania na Sylwestra!

Dlaczego zaczynać zdrowo nowy rok dopiero od 1 stycznia? Zacznijmy już w Sylwestra!
Oto pomysły na zdrowe przekąski na Sylwestra, które nie dość, że są piekielnie smaczne, to dodatkowo są po prostu lekkie i zdrowe. Ach – no i szybko je się robi, więc są idealne jako posiłki last minute tuż przed samą imprezą!

ZDROWE DANIA NA SYLWESTRA

Zarówno w tamtym roku jak i w tym pytaliście mnie o zdrowe przekąski na Sylwestra. Rok temu chcąc Wam to wszystko ułatwić, zebrałam wszystkie zdrowe, imprezowe przekąski z mojego bloga i złączyłam w jeden wpis. W tym roku dołączam kolejne przepisy, posegregowałam je wygodniej i dołączyłam zdjęcia do podglądu – mam nadzieję, że artykuł okaże się dla Was pomocny. Wszystkie dania robi się błyskawicznie, więc te przepisy sprawdzą się nawet dwie godziny przed rozpoczęciem imprezy! 🙂

W nowym roku życzę Wam wszystkiego dobrego, a sobie – jeszcze więcej tak wspaniałych czytelników. Dajecie mi powera do działania i dzięki Wam blog się tak rozwija. Dziękuję!

ZDROWE DESERY NA SYLWESTRA

    1. Świąteczny, korzenno-kakaowy torcik
      Szybkie, łatwe świąteczne ciasto z korzenną nutą i kremem z mleka kokosowego – pyszne, oryginalne i do zrobienia last minute, nawet, kiedy nie mamy dużo czasu.
      zdrowe ciasto na święta

 

    1. Czekoladowy fit tort z białym kremem 
      Ciężki, czekoladowy, słodki, z gęstym kremem – nie dość, że pyszny, to jeszcze zdrowy tort 
      zdrowe ciasto na święta

 

    1. Marchewkowe ciasto
      Marchewkowe ciasto fit jest banalne – tak proste do zrobienia, że każdy sobie z nim poradzi. 
      marchewkowe ciasto fit

 

    1. Chlebek bananowy
      Gdybym miała wybrać jedną rzecz, którą mogłabym jeść do końca życia, byłby to chlebek bananowy. Kocham go. Był to jeden z pierwszych zdrowych przepisów, które zrobiłam kiedykolwiek i cały czas uważam, że jest najlepszą rzeczą, jaką można upiec.
      fit chlebek bananowy na imprezę

 

    1. Ciasto z dyni
       To ciasto świetnie nadaje się nie tylko na deser, ale także do poczęstowania dla gości – wygląda pysznie, jest niesamowicie słodkie i do tego zdrowe!
      fit ciasto z dyni

 

    1. Brownie z cukinii – HIT tego bloga!
      Brownie z cukinii. Co najlepsze, smakuje jak oryginalna wersja. Nie czuć, że jest to ciasto „fit”. Dałam na spróbowanie znajomym, nie mówiąc im, że to zdrowe ciasto  – smakowało niesamowicie, nasłuchałam się pochwał.
      brownie z cukini na imprezę

 

  1. Otrębowe miseczki
    Banalne do zrobienia, tanie w wykonaniu, a jednocześnie pyszne. Czego chcieć więcej?
    otrębowe miseczki

DODATKI

    1. Frytki z batatów
      Pieczone w piekarniku, jedynie z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego i przypraw, nie mają dużej liczby kalorii i świetnie się sprawdzą zarówno jako dodatek do obiadu jak i osobna przekąska, np. do filmu.
      frytki z batatów

 

    1. Ciekawe dressingi do sałatek
      Dobry dressing może diametralnie zmienić całą sałatkę – to fakt. Niestety, gotowe, kupne sosy mają zazwyczaj mnóstwo niechcianych składników, które zmienią danie w mało wartościowy zamiennik. Dlatego dziś przygotowałam dla was kilka przepisów na własne dressingi, które wyniosą waszą, nawet najzwyklejszą, sałatkę na zupełnie inny poziom.
      dressingi do sałatek dobre na imprezę

 

  1. Pasta z twarogu, mus z wędzonego łososia, sałatka z cieciorką
    Proste przepisy pochodzące od szefa kuchni –  Davida Gaboriaud.  

KONKRETY

  1. Faszerowane bataty
    Z brokułowo-czosnkowym farszem.
    faszerowane bataty - danie na imprezę
  2. Pierś z kurczaka na dwa sposoby.
    Przepis na szpinakowo-serowe piersi z kurczaka oraz piersi z kurczaka w stylu caprese, z mozarellą i pomidorami.

  3. Lazania ze szpinakiem
    Kto nie lubi lazanii? No właśnie. Niektórzy jednak odmawiają sobie tego dania, z uwagi na jego wysoką kaloryczność. Co jednak, jeśli wam powiem, że istnieje fit lazania, którą można jeść bez wyrzutów sumienia?
    Lazania ze szpinakiem
  4. Faszerowane papryki
    Goście na pewno nie będą głodni!
    danie na imprezę faszerowane papryki
  5. Placuszki z cukinii z łososiem
    Świetne, proste, pyszne!
    placuszki z cukinii
  6. Faszerowane cukinie
    Proste i syte, w sam raz na wieczorną imprezę.
    Zapiekane cukinie cukinia zapiekana przepis fit obiad dietetyczny zdrowy

ZDROWE PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA

Mini pizze z cukinii
Mini pizze przygotowuje się bardzo szybko – całość, razem z pieczeniem trwa maksymalnie 25 minut.
minipizze z cukinii

Pizze z papryki
Przepyszne!
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
15 min
Total Time
30 min
Prep Time
15 min
Cook Time
15 min
Total Time
30 min
Ingredients
  1. 3-4 różnokolorowe papryki
  2. opakowanie przecieru pomidorowego
  3. 150 g dobrej jakości szynki drobiowej
  4. kulka sera mozarella
  5. opcjonalnie: kawałek żółtego sera gouda, parmezan
  6. suszona bazylia, oregano, sól, pieprz, szczypta cukru
Instructions
  1. Paprykę kroimy na szerokie plastry, przypominające łódeczki lub łyżeczki.
  2. Szynkę i mozarellę kroimy na małe kawałki.
  3. Nastawiamy piekarnik do 180 stopni.
  4. W międzyczasie w małym garnuszku gotujemy przecier, do którego dodajemy przyprawy oraz szczyptę cukru. Gdy na wierzchu zaczną się pojawiać bąbelki, zdejmujemy z gazu.
  5. Każdą łódkę z papryki polewamy ok. 1-2 łyżkami przecieru, dodajemy szynkę, mozarellę, posypujemy bazylią i oregano.
  6. Jeżeli chcemy, możemy dodatkowo zetrzeć ser na tarce i posypać nim papryki - podnosi to jednak kaloryczność dania.
  7. Papryki układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Zdrowe przekąski na Sylwestra

Warzywa z sosem
Przepyszne do chrupania na każdą okazję
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Ingredients
  1. 2 papryki czerwone
  2. 2 papryki żółte
  3. 2 papryki zielone
  4. 4-5 marchwi
  5. opcjonalnie: por
  6. 400 g jogurtu greckiego
  7. główka czosnku
  8. sól, pieprz, szczypta cukru lub ksylitolu
Instructions
  1. Wszystkie warzywa kroimy na paski. W misce do jogurtu dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru oraz zmiażdżony czosnek (całą główkę). Dokładnie mieszamy i wstawiamy sos do lodówki na 5-10 minut.
  2. W międzyczasie przygotowujemy kolorowe kubeczki. Do każdego wlewamy dwie czubate łyżki sosu, a następnie wbijamy w niego paseczki z warzyw.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Idealne na obiad, kolację czy jako lunch do pracy.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Ingredients
  1. 400-500 g piersi z kurczaka,
  2. 1 papryka,
  3. ok. 200 g pomidorków koktajlowych
  4. 1 duża cukinia
  5. 4-7 pieczarek
Instructions
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka kroimy w kostkę i obsmarowujemy ulubionymi przyprawami.
  2. Paprykę, pieczarki, cukinię kroimy na kawałki do szaszłyka (plastry).
  3. Nakładamy na patyczki do szaszłyka pamiętając, że najlepiej jeśli cukinia jest na początku i na końcu.
  4. Kładziemy saszłyki na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 20 - 25 minut (warto kontrolować).
  5. Niesamowicie smakują z dwoma sosami: czosnkowym (czosnek, jogurt grecki, koperek, sól, pieprz, szczypta cukru) i ostrym (przecier pomidorowy, 1 papryczka chilli, czosnek, sól, pieprz, przyprawa słodka papryka, przyprawa papryka ostra, pół czerwonej papryki zmiksowanej - wszystko lekko zagotować i zostawić do ostygnięcia)
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/

Szaszłyczki caprese
Sałatka caprese w uroczej wersji
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Total Time
15 min
Prep Time
15 min
Total Time
15 min
Ingredients
  1. paczka wykałaczek
  2. paczka mozarelli w kuleczkach
  3. ok. 400 g pomidorków koktajlowych
  4. świeża bazylia bądź, jeśli nie jest dostępna, roszponka
  5. oliwa z oliwek
  6. bazylia suszona
Instructions
  1. Nabijamy na wykałaczkę według kolejności: pomidorek, liść bazylii lub parę liści roszponki, kuleczka sera, liść, pomidorek.
  2. Gdy już przełożymy szaszłyczki do miseczki, delikatnie polewamy je oliwą z oliwek wymieszaną z bazylią.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/

Szaszłyczki caprese

Szaszłyczki caprese

fit przekąski

Ogórkowe zawijasy
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Prep Time
10 min
Ingredients
  1. 3 duże ogórki
  2. 150 g szynki dobrej jakości (może być dobra polędwica sopocka na przykład)
  3. 150 g serka twarożkowego lub śmietanowego z dobrym składem (może być np. ziołowy czy naturalny - to twój wybór)
  4. wykałaczki
Instructions
  1. Ogórki kroimy w cienkie, długie plastry - takie jak na zdjęciu.
  2. Każdy plaster smarujemy osobno serkiem. Na każdym kładziemy szynkę. Możemy dodać po jeden pomidor suszony na każdy zawijas.
  3. Zawijamy ogórki i przebijamy wykałaczką, żeby zawijasy się trzymały.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
fit przekąski

Faszerowane pieczary
Write a review
Print
Ingredients
  1. 10 dużych pieczarek Portobello
  2. 1,5 opakowania szpinaku mrożonego lub całe świeżego
  3. 4 ząbki czosnku (można więcej)
  4. 1 kulka mozarelli starta na tarce
  5. sól, pieprz
Instructions
  1. Pieczarki obieramy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  2. W międzyczasie na patelni rozmrażamy szpinak (na łyżce masła klarowanego). Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz.
  3. Gdy szpinak jest gotowy, faszerujemy pieczarki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  4. Posypujemy każdą pieczarkę startą mozarellą.
  5. Wsadzamy do piekarnika na 25-30 minut. Podajemy np. z sosem czosnkowo-jogurtowym lub koperkowym.
Notes
  1. Najlepiej smakują na ciepło, ale można je jeść także na zimno.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
fit przekąski

Mini tortille
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2 tortille, najlepiej pełnoziarniste (ja kupuję często z taką meksykańską nazwą, mają dobry skład. Czytajmy etykiety przed zakupem). Można zrobić samemu.
  2. 150 g wędzonego łososia bądź wędzonego pstrąga
  3. 2 garście rukoli
  4. 100 g serka śmietankowego (najlepsze są takie, które mają tylko 2-3 rzeczy w składzie)
  5. Dodatki według uznania - mogą być suszone pomidory, inne warzywa, itp.
Instructions
  1. Każdą tortillę smarujemy grubą warstwą serka.
  2. Całą tortillę pokrywamy dokładnie rukolą.
  3. Układamy równo łososia tylko po jednej stronie tortilli.
  4. Zawijamy i kroimy tortillę w małe plasterki.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
 

tortille

Tortille na zimno (dwa warianty)
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
SKŁADNIKI: TORTILLA Z SZYNKĄ, AWOKADO I SUSZONYMI POMIDORAMI
  1. - 1 tortilla (najlepiej zrobić samemu w domu bazując na mące żytniej lub razowej. Ja nie potrafię ich robić - próbowałam kilkanaście razy, zawsze wychodzi mi albo rozwalające się, albo twarde ciasto. Kupuję więc, ale pamiętajcie, że tortille sklepowe mają okropny skład i pełno niepotrzebnych dodatków - nie polecam!)
  2. - kilka plastrów chudej z szynki, np. z kurczaka lub z indyka,
  3. - 1 awokado
  4. - kilka ząbków czosnku
  5. - opcjonalne: krem z suszonych pomidorów/suszone pomidory (ok. 5 zł w Biedrze, starczają na dłużej, niż raz)
SKŁADNIKI: TORTILLA Z ŁOSOSIEM, KIEŁKAMI I TWAROŻKIEM
  1. - kilka kawałków wędzonego łososia (w Biedronce można kupić za 4 złote całą paczkę, która spokojnie starczy na tortille)
  2. - garść kiełków (polecam z brokuła, obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na raka!)
  3. - twarożek (czytajcie składy, taki z najprostszym)
TORTILLA Z SZYNKĄ, AWOKADO I SUSZONYMI POMIDORAMI
  1. Awokado obieramy i wkładamy do miski. Rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy sól, pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy. Smarujemy tortille powstałym kremem.
  2. Kroimy placek na cztery równe części (raz kroimy na pół i te połowy też na pół).
  3. Na każdą połowę kładziemy dwa plastry szynki, z jednego brzegu kładziemy 2 suszone pomidory. Zawijamy tak, jak na obrazku. Jeżeli zdecydowaliśmy się na pastę z suszonych pomidorów, to teraz dopiero ją nakładamy na tortillę.
TORTILLA Z ŁOSOSIEM, KIEŁKAMI I TWAROŻKIEM
  1. Smarujemy tortillę twarożkiem. Kroimy na cztery równe części. Na brzegu każdej z nich układamy łososia i kiełki. Powoli i ostrożnie zawijamy. Gotowe!
  2. Tortille można spokojnie spakować do pojemnika i zjeść w pracy lub szkole. W takim wypadku przygotowując tortille z suszonymi pomidorami nakładaj je możliwe bez oleju, żeby nie przemoczyły placka.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
    1.  

SYLWESTROWE SAŁATKI

      1. Sałatka z komosą i brokułami
        Syta, porządna sałatka z gęstym, jogurtowym sosem.
        szybki zdrowy obiad
      2. Świąteczna zdrowa sałatka
        Oryginalna, świąteczna sałatka – ostatnia szansa, żeby ją zrobić 🙂
      3. Sałatka z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami
    Sałatka z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami
    Write a review
    Print
    Prep Time
    15 min
    Total Time
    15 min
    Prep Time
    15 min
    Total Time
    15 min
    Ingredients
    1. opakowanie roszponki
    2. 1 czerwona cebula
    3. 5-10 suszonych pomidorów pokrojonych na 2-3 plasterki każdy (zależnie od wielkości)
    4. 120-200 g wędzonego kurczaka
    5. kiełki brokuła (ilość wg uznania)
    6. oliwa/olej
    7. ulubione przyprawy do dressingu
    Instructions
    1. Myjemy roszponkę i wrzucamy do miski.
    2. Kroimy wędzonego kurczaka w kostkę, cebulę w drobne paseczki, suszone pomidory na plastry i dodajemy do sałatki razem z kiełkami brokuła. Mieszamy. Przed podaniem polewamy oliwą z ziołami: bazylią, tymiankiem.
    Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
    1. Sałatka owocowa

sdfsa

Sałatka owocowa
Mam dla was dwie wersje smacznej i orzeźwiającej sałatki. Witaminy, które pomogą mniej odczuć kaca w noworoczny poranek 🙂
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Prep Time
10 min
Total Time
10 min
Ingredients
  1. WERSJA 1 - moja ulubiona (porcja na 4 osoby)
  2. 3 duże banany
  3. 2 grejpfruty
  4. 1 duży granat lub 1,5 średniego granatu
  5. Nasiona dyni, słonecznika, itp.
  6. WERSJA NR 2 - zimowa
  7. 3 duże banany
  8. 2 grejpfruty
  9. 1 grejpfrut zielony
  10. 2-3 pomarańcze
Instructions
  1. WERSJA NR 1
  2. banan i grejpfrut kroimy na małe kawałeczki - banan najlepiej na cienkie plasterki, grejpfrut na małe kawałki. Wrzucamy do miski. Dodajemy nasiona granatu (bez białych skórek, które są gorzkie!). Możemy skropić delikatnie sokiem z limonki (nie za dużo) i posypujemy nasionami. Sałatkę wykonujemy tuż przed przyjściem gości, żeby owoce "nie zwiędły". 🙂
  3. WERSJA NR 2
  4. Wszystkie owoce kroimy na małe kawałeczki i dokładnie mieszamy. Do słodkości możemy dodać mandarynki.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.