Jeśli lubicie jeść słodkie śniadania, kochacie, kiedy wasze zdrowe posiłki smakują jak ich słodkie, niezdrowe zamienniki i macie słabość do muffinko-tarteletek to wiecie co? Mam idealny przepis na zdrowe śniadanie!

Moje śniadanie zrobiło furorę na instagramie, więc nie pozostaje mi nic innego, jak wrzucić dla Was przepis. Miał być jutro, stwierdziłam, że wrzucę dzisiaj – może ktoś sobie je zrobi już na jutrzejszy poranek 🙂muf

Takie węglowodanowe śniadania są bardzo dobre dla osób, które ćwiczą przed lub po śniadaniem, są bardzo aktywne do południa lub mają pracę umysłową/fizyczną, która wymaga sporo energii. 🙂

Smacznego! Są przepyszne!

Otrębowe miseczki z białym kremem
Porcje 5
Są niesamowite!
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Czas całkowity
20 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
15 min
Czas całkowity
20 min
Składniki
  1. CIASTO
  2. ok. 100 g płatków owsianych górskich lub mix otrębów (ja robię mix płatków i otrębów)
  3. 2 łyżki ksylitolu (lub innego zdrowego zamiennika)
  4. 1 jajko
  5. 1 dojrzały, rozgnieciony banan
  6. ok. 1-1,5 łyżki wody
  7. truskawki
  8. KREM
  9. pół kostki twarogu chudego/półtłustego
  10. 1-2 łyżki ksylitolu lub innego zdrowego zamiennika cukru
Instrukcje
  1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  2. Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, żeby powstała zwarta masa.
  3. Formy na muffinki delikatnie smarujemy masłem klarowanym. Dzielimy ciasto na wszystkie foremki (u mnie wyszło 5)
  4. W środku muffinek wydrążamy dziurę, żeby zrobić kształt miski. Mi ciasto z powrotem wlewało się w dziurę, więc pokroiłam jedną truskawkę i po zrobieniu dziury przykryłam ją plastrem truskawki. Zadziałało 🙂
  5. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
  6. W międzyczasie robimy krem.
  7. Twaróg ucieramy z ksylitolem bardzo dokładnie.
  8. Gdy muffinki lekko wystygną, dekorujemy kremem i na wierzch kładziemy truskawki.
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/
  • Mmmmm, pycha! O tych płatkach jeszcze nie słyszałam; zawsze kupuje owsiane górskie, ale myślę, że też by się nadały.

    • o owsianych górskich mowa, był błąd w przepisie 😀

  • Ja mam nieco inny przepis:
    – 1 szklanka płatków owsianych
    – 3 łyżki miodu
    – 2 banany
    – 1 łyżeczka kakao

    Wymieszać całość, zapakować do foremki muffinkowej (zwykle wychodzi ok 10 miseczek), zrobić dziurkę i piec 10 – 12 min. w 175*C. Po upieczeniu do środka pakuję jogurt naturalny + owoce lub coś innego, na co akurat mam ochotę 🙂

    • Zamiast jogurtu naturalnego polecałabym grecki jeśli już musi być jogurt – ma więcej białka w składzie

  • Olaaa

    Oj zaserwuje sobie takie w weekend, bo w tygodniu trochu za malo czasu rano ;p ale wygladaja przepysznie!

  • Wyglądają przepysznie! Ostatnio uwielbiam wszystko co twarogowe i z truskawkami 🙂 Przepis dodaję do zakładek i jutro koniecznie go wypróbuję. Dziękuję!

  • Idealnie, właśnie poszukuję, co mogę z płatkami owsianymi zrobić. Idę dzisiaj banana kupić, tego mi brakuje.

  • Karolina

    Ile mozna zjesc takich muffinek na sniadanie ?

  • Dodum Duum

    Ja i moja bezmleczna dieta pozdrawiamy ;p Wyglądają przepysznie, jakiś pomysł, czym zastąpić krem z twarogu, żeby się dobrze komponowało?

  • W momencie zrobiłam się głodna 😀

  • Wygladaja bosko!

  • ewa

    Chciałam się dowiedzieć ile kalorii ma taka babeczka?

  • klaudias1505

    Wyborne! Pierwsze takie ciesteczka, które smakują CAŁEJ rodzinie. Szok! A do tego banalnie proste wykonanie…

  • Gosia Kobylińska

    Dodałam łyżkę kakao..:P Pychotka!

  • Aguś

    zamiast banana dodałam suszoną żurawinę. Ciasteczka pycha 🙂

  • Madzia

    To jest na jedną osobę porcja czy na więcej? 🙂

    • więcej, wychodzi dużo tych miseczek

      • Madzia

        Dziękuje! 🙂 uwielbiam Twojego bloga i ćwiczenia, jesteś mega inspiracją 🙂