Fit oreo – najlepsze zdrowe ciastka na świecie [PRZEPIS]

Chciało mi się czegoś słodkiego – a mam wyzwanie, które polega na unikaniu sklepowych słodyczy. Co więc zrobiłam?
Zmieszałam kilka składników i upiekłam najlepsze zdrowe ciastka, jakie kiedykolwiek jedliście.

AAAAA! Sama wymyśliłam cały przepis i pękam z dumy, bo fit oreo (tak je nazwałam, bo z wyglądu przypominają oreo, chociaż oczywiście smakują nieco inaczej) to jeden z najlepszych deserów, jaki zrobiłam.zdrowe ciastka, fit oreo, dietetyczne, deser, dietetyczny

ZDROWE CIASTKA

Ciastka smakują jak pyszne ciastka kakaowe ze słodkim, waniliowym nadzieniem. Może trochę bardziej przypominają kupne „hity” ? 🙂

zdrowe ciastka, fit oreo, dietetyczne, deser, dietetyczny

W każdym razie: są super! Ich przygotowanie to 20 minut roboty – a warto! Oczywiście, nie jestem cukiernikiem i moja mama, mająca zdolności do robienia przepięknych wypieków załamie ręce, jak zobaczy te zdjęcia, ale dla mnie liczy się smak, a jak już mówiłam – jest niezawodny!

To co – lecę z przepisem!

Fit oreo
Serves 6
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
Ingredients
  1. ok. 119 g daktyli suszonych
  2. 3 łyżki mąki pełnoziarnistej lub innej mąki (byle nie pszennej). Ja dodałam 2 łyżki pełnoziarnistej + 1 łyżkę kokosowej
  3. 3 łyżki prawdziwego kakao (takiego do ciast)
  4. 2 łyżki mleka (może być sojowe, migdałowe - nie musi być krowie)
  5. 1-3 łyżki wody (do rozrzedzenia ciasta, musicie same ocenić)
  6. 1 łyżka oleju (dowolny, jaki lubicie)
MASA BIAŁA
  1. 4 łyzki jogurtu greckiego
  2. 1 łyżeczka aromatu waniliowego, laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  3. 1-1,5 większej łyżki ksylitolu lub innego zdrowego słodzidła (jeśli nic takiego nie macie, nawet miodu - to można użyć 1 łyżkę cukru pudru, ale wtedy już nie jest aż tak bardzo zdrowe - tylko uprzedzam!)
Instructions
  1. NAJPIERW ROBIMY BIAŁĄ MASĘ!
  2. Mieszamy jogurt grecki ze słodzidłem i wanilią, wsadzamy do zamrażarki.
  3. Uwaga - w ten sam dzień już po nałożeniu na ciasteczka, masa może się nieco rozpływać - możecie albo ją dłużej mrozić niż ja, albo dodać żelatyny - wtedy nie powinna. Na drugi dzień, gdy ciastka były w lodówce, masa była stała i nic już się nie rozlewało.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.
  5. Daktyle pokrój na malutkie kawałeczki.
  6. Pokrojone daktyle, mąkę, kakao, mleko, olej zmiksuj w jedną masę. Jeżeli masa jest za gęsta, nie da się nawet przemieszać - dodaj wodę (ostrożnie!).
  7. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia formujemy ciasteczka z masy. Mi wyszło 6-8 dużych kręgów.
  8. Jeżeli chcemy więcej ciasteczek, odpowiednio zwiększamy proporcje składników 🙂
  9. Pieczemy ok.10 minut (obserwujemy). Ciastka nie będą kruche, bardziej miękkie!
  10. Czekamy aż ciastka wystygną.
  11. Wyciągamy jogurt z zamrażarki i nakładamy łyżką na ciastko, a następnie przykrywamy kolejnym.
  12. Pałaszujemy!!
Trudno mi było obliczyć kaloryczność, bo wszystko zależy od ilości ciastek. Dla 6-7 ciastek z tego przepisu, dużych - naprawdę dużych - wychodzi
  1. ok. 100-120 kcal na ciastko
  2. ok. 18-22 g węglowodanów
  3. ok. 3-4 g tłuszczu
  4. ok. 3 g białka
  5. Jest to bardzo zdrowa przekąska, 2-3 takie ciastka mogą być waszym podwieczorkiem. Zjecie słodkie, oczywiście, będzie to ok. 300 kalorii - ale zdrowych! I smacznych tak samo, jak kupne słodycze. Polecam!
Adapted from Marta Hennig
Adapted from Marta Hennig
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/

Mam nadzieję, że zasmakują wam tak samo, jak mi!