Chciało mi się czegoś słodkiego – a mam wyzwanie, które polega na unikaniu sklepowych słodyczy. Co więc zrobiłam?
Zmieszałam kilka składników i upiekłam najlepsze zdrowe ciastka, jakie kiedykolwiek jedliście.

AAAAA! Sama wymyśliłam cały przepis i pękam z dumy, bo fit oreo (tak je nazwałam, bo z wyglądu przypominają oreo, chociaż oczywiście smakują nieco inaczej) to jeden z najlepszych deserów, jaki zrobiłam.zdrowe ciastka, fit oreo, dietetyczne, deser, dietetyczny

ZDROWE CIASTKA

Ciastka smakują jak pyszne ciastka kakaowe ze słodkim, waniliowym nadzieniem. Może trochę bardziej przypominają kupne „hity” ? 🙂

zdrowe ciastka, fit oreo, dietetyczne, deser, dietetyczny

W każdym razie: są super! Ich przygotowanie to 20 minut roboty – a warto! Oczywiście, nie jestem cukiernikiem i moja mama, mająca zdolności do robienia przepięknych wypieków załamie ręce, jak zobaczy te zdjęcia, ale dla mnie liczy się smak, a jak już mówiłam – jest niezawodny!

To co – lecę z przepisem!

Fit oreo
Porcje 6
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Czas całkowity
20 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Czas całkowity
20 min
Składniki
  1. ok. 119 g daktyli suszonych
  2. 3 łyżki mąki pełnoziarnistej lub innej mąki (byle nie pszennej). Ja dodałam 2 łyżki pełnoziarnistej + 1 łyżkę kokosowej
  3. 3 łyżki prawdziwego kakao (takiego do ciast)
  4. 2 łyżki mleka (może być sojowe, migdałowe - nie musi być krowie)
  5. 1-3 łyżki wody (do rozrzedzenia ciasta, musicie same ocenić)
  6. 1 łyżka oleju (dowolny, jaki lubicie)
MASA BIAŁA
  1. 4 łyzki jogurtu greckiego
  2. 1 łyżeczka aromatu waniliowego, laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  3. 1-1,5 większej łyżki ksylitolu lub innego zdrowego słodzidła (jeśli nic takiego nie macie, nawet miodu - to można użyć 1 łyżkę cukru pudru, ale wtedy już nie jest aż tak bardzo zdrowe - tylko uprzedzam!)
Instrukcje
  1. NAJPIERW ROBIMY BIAŁĄ MASĘ!
  2. Mieszamy jogurt grecki ze słodzidłem i wanilią, wsadzamy do zamrażarki.
  3. Uwaga - w ten sam dzień już po nałożeniu na ciasteczka, masa może się nieco rozpływać - możecie albo ją dłużej mrozić niż ja, albo dodać żelatyny - wtedy nie powinna. Na drugi dzień, gdy ciastka były w lodówce, masa była stała i nic już się nie rozlewało.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.
  5. Daktyle pokrój na malutkie kawałeczki.
  6. Pokrojone daktyle, mąkę, kakao, mleko, olej zmiksuj w jedną masę. Jeżeli masa jest za gęsta, nie da się nawet przemieszać - dodaj wodę (ostrożnie!).
  7. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia formujemy ciasteczka z masy. Mi wyszło 6-8 dużych kręgów.
  8. Jeżeli chcemy więcej ciasteczek, odpowiednio zwiększamy proporcje składników 🙂
  9. Pieczemy ok.10 minut (obserwujemy). Ciastka nie będą kruche, bardziej miękkie!
  10. Czekamy aż ciastka wystygną.
  11. Wyciągamy jogurt z zamrażarki i nakładamy łyżką na ciastko, a następnie przykrywamy kolejnym.
  12. Pałaszujemy!!
Trudno mi było obliczyć kaloryczność, bo wszystko zależy od ilości ciastek. Dla 6-7 ciastek z tego przepisu, dużych - naprawdę dużych - wychodzi
  1. ok. 100-120 kcal na ciastko
  2. ok. 18-22 g węglowodanów
  3. ok. 3-4 g tłuszczu
  4. ok. 3 g białka
  5. Jest to bardzo zdrowa przekąska, 2-3 takie ciastka mogą być waszym podwieczorkiem. Zjecie słodkie, oczywiście, będzie to ok. 300 kalorii - ale zdrowych! I smacznych tak samo, jak kupne słodycze. Polecam!
Zaczerpnięty z Marta Hennig
Adapted from Marta Hennig
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/

Mam nadzieję, że zasmakują wam tak samo, jak mi!

  • Zrobię, w takie ilości bez problemu mąkę na bezglutenową zastąpię. Już zasłaniam klawiaturę. 🙂

    • pewnie! Myślę, że każda mąka się tu sprawdzi 😀 Należy eksperymentować, jak nie z tą, to na pewno z inną 😀

  • daj znać, czy smakowały!

  • Ale mi narobiłaś smaka!!! <3

  • Blackcurrant

    A mozna uzyc zwyklego jogurtu naturalnego czy jest on zbyt rzadki?

  • Księżniczka Jednorożców

    chyba zrobię sobie, bo mi przykro jak w biurze wcinają paczki z budyniem (angielskie custard doughnuts to najlepsza rzecz na świecie zaraz po czekoladowym fondant), a ja muszę być gluten free i mleko free 🙁

  • Mlask!

    Martyś, skarbie gramów nie gram. 😀 Nie rób tego.
    PS. Moja siostra powiedziała, że wyglądają okropnie, ale ona nie jest fit. Zrobię, dam jej spróbować kawałek a resztę bezczelnie zjem na jej oczach za ten tekst. 😀

  • Niniek

    Marta! Na samej górze błąd! Wyzwanie,które polga na jedzeniu sklepowych słodyczy. 😀

    • widzisz, byłam taka podekscytowana przepisem, że zjadłam 😀

      • Niniek

        W sumie lepiej to niż słodycze. 😀

  • Wyglądają przepysznie!!! Tylko daktyle i mleko migdałowe/sojowe nigdy nie widnieje na mojej liście zakupów. Nie orientuje się nawet czy to drogie-zdrowe zamienniki.

  • Maja

    Przepysznie wyglądają! Jak tylko kupię gdzieś daktyle, od razu zrobię. Z miodem od znajomego pszczelarza, zamiast słodziku i naturalną wanilią. <3 Jak masz to podaj więcej przepisów na zdrowe słodycze, bo fanka słodkiego wciąż chce być fit, ale nie rezygnując z tego czego lubi (słodkości), ^_^

  • Diana P

    „Wyciągamy jogurt z zamrażarki i nakładamy łyżką na ciastko” – tam nie miało być z lodówki? Jak mam nałożyć łyżką jogurt z zamrażarki? 😛

    • z zamrażarki, przecież trzymasz go tam 20 minut – nie zamarznie, tylko się zbije 🙂

  • dishdogz

    Bardzo dobrze, że wymyśliłaś sama przepis, gdyż takie są najlepsze i napełniają dumą! 🙂

  • Magda

    Miss model fitness podrobiła twój przepis? Jest bardzo podobny

    • Właśnie zerknęłam, pewnie to przypadek, taki przepis z twarogiem i płatkami owsianymi chyba krąży w necie, ja jak szukałam idealnego (i go nie znalazłam, więc wymyśliłam swój) to widziałam takie z otrębami, albo ze zmielonymi orzechami nerkowca też. Nie wiem i nie będę wnikać, mimo wszystko to tylko przepis, a już się kilka razy w sieci przekonałam, że czasami po prostu ludzie myślą podobnie 🙂

  • Asia

    Marta, chyba powinno być ‚na NIE jedzeniu sklepowych słodyczy’ 🙂

  • to może być pyszne! 😀

  • Małgorzata Maksimowicz

    Zrobione, zjedzone! Dzięki! 😀

  • gabriela

    ciekawe czy zasmakowałyby moim słodyczożercom

  • Mimi321

    a mleko kokosowe moze byc?

    • „2 łyżki mleka (może być sojowe, migdałowe – nie musi być krowie)”

      może być każde

  • niki

    Hej czy mozna zrobic jakos ciasteczka bez uzycia daktyli czym mozna je zastapic, prosze o pomoc 😉

  • Ewelina

    sa przecudowne. zrobilam przedwczoraj i wlasnie teraz palaszuje ostatnia porcje. mniam!

  • Ela

    Pycha! 🙂 Chociaż przypaliłam z wierzchu 🙂 i nie wyszło mi tak dużo sztuk… no ale po prostu zjem bez 2 porcji ciastka i kremu 🙂 same ciastko,a na wierzch krem i tyle 🙂

  • KaHa Gie

    @martapisze:disqus co u Ciebie oznacza „mąka pełnoziarnista”? Jaka to ma być mąką: żytnia, orkiszowa? 🙂 Skoro piszesz, że nie pszenna … pogubiłam się 😉

  • Monika

    Marto, czy te ciastka (te daktylowe połóweczki) są raczej takie kruche, do pochrupania, czy miękkie jak większość takich owocowych ciastek? 🙂

    • są pół na pół – nie są wybitnie kruche,ale nie są gumowate i miękkie

  • Lila

    Zrobiłam wszystko według przepisu, a wgl nie wyszło 🙁 masa ciemna jest po prostu zbyt sypka

    • niemożliwe.
      Jakiej użyłaś mąki i czy dolewałaś wodę? Masa powinna być właśnie bardzo gęsta. Czy masę zmiksowałaś, czy wymieszałaś?

  • Kasiek

    Piekłam ciasteczka dwa razy i dwa razy coś nie wyszło 🙁 wszystko zgodnie z przepisem, nawet wyglądają tak samo, a smak ciasteczek dość dziwny. Może mąka zła ? Już nie wiem co jest nie tak.
    Ratuj Martiii !

    • mi też ostatnio nie wyszły – dałam za dużo mąki, za mało daktyli i za dlugo w piekarniku 🙂

  • Julka

    kalorie podane na jedno złożone ciastko czy połówke? bo mi wyszło (dokladna waga kuchenna, wszystkie skladniki jak u ciebie) ok 220 kcal na ciastko.. Liczone wg wartosci podanych na opakowaniach

  • Jula

    Czy te węglowodany są podane na jedną porcję, czy na ogólnie wszystkie ciastka?

  • Magi

    Mąki pełnoziarnisetej, ale nie pszennej? Zwykła pełnoziarnista jest pszenna… więc proszę o doprecyzowanie czy pszenna pełnoziarnista może być 🙂 ewentualnie orkiszowa pełnoziarnista. Pozdrawiam, Wygląda apetycznie