Wysokie temperatury, ładna pogoda – zaczyna się sezon grillowy! To świetna okazja, żeby raz na jakiś czas odłożyć tradycyjną karkówkę i zamiast tego wrzucić na ruszt coś zdrowego i pysznego. Przed wami trzy zdrowe przepisy na grilla, które nie tylko świetnie smakują, ale także pozwolą zachować piękną sylwetkę.


ZDROWE PRZEPISY NA GRILLA

Nie zrozumcie mnie źle – tak jak zawsze mówię, „zwykły” grill od czasu do czasu to żaden grzech. Czasami jednak kiedy zaczyna się sezon grillowy, jest grill za grillem i tych karkówek i kiełbas robi się trochę za dużo 🙂 Warto wtedy zmodyfikować przepisy i zjeść coś zdrowszego, a przy okazji tak samo dobrego 🙂20160521_184216

Szaszłyki z łososia
Porcje 6
pyszne i niskokaloryczne - idealne dla osób na diecie
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Czas całkowity
20 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Czas całkowity
20 min
Składniki
  1. 150-200 g łososia
  2. 1 żółta papryka
  3. 1 czerwona papryka
  4. 1 zielona papryka
  5. pół opakowania pomidorków cherry
  6. sok z cytryny, ulubione przyprawy
  7. 4 łyżki jogurtu greckiego
  8. 2 ząbki czosnku
  9. sól, pieprz, szczypta cukru
Instrukcje
  1. Papryki i łososia kroimy na kawałeczki (kwadraty) na szaszłyki.
  2. Nabijamy: pomidorka, paprykę czerwoną, łososia, żółtą paprykę, zieloną paprykę, czerwoną, pomidorka, łososia... i tak dalej. Wiecie, jak się robi szaszłyki 🙂
  3. Kładziemy na grilla
  4. Kiedy szaszłyki się robią, przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z czosnkiem, solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  5. Świetne źródło białka, zdrowych tłuszczy i witamin! 🙂
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/
Faszerowane bakłażany
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Czas całkowity
20 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Czas całkowity
20 min
Składniki
  1. 1 duży bakłażan
  2. 1/3 opakowania fety
  3. 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  4. 3 ząbki czosnku
  5. sól, pieprz
Instrukcje
  1. Kroimy bakłażana na duże plastry.
  2. Posypujemy plastry solą i odstawiamy bakłażana na 30 minut.
  3. W międzyczasie robimy farsz. Fetę, jogurt, sól, pieprz, czosnek mieszamy na gładką masę.
  4. Wrzucamy bakłażana na grilla.
  5. Gdy się zgrilluje i wystygnie, smarujemy farszem i przebijamy wykałaczką.
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/
Kurczak z warzywami
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Czas całkowity
20 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Czas całkowity
20 min
Składniki
  1. pierś z kurczaka (ilość wg uznania)
  2. pomidorki cherry
  3. papryka żółta
  4. papryka zielona,
  5. papryka czerwona,
  6. cukinia
  7. pieczarki
Instrukcje
  1. Pierś z kurczaka porcjujemy i ubijamy mięso.
  2. Warzywa kroimy na małe części (papryki na kwadraty lub paski, cukinię na krążki, pieczarki na plastry)
  3. Pierś i warzywa wrzucamy do folii aluminiowej i szczelnie owijamy.
  4. Wrzucamy na grilla na ok. 10 minut (ale lepiej kontrolować)
  5. Jemy z sosem czosnkowym lub dowolnym innym; tylko nie na bazie majonezu!
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/
 20160521_175212

Mam nadzieję, że przepisy Wam się przydadzą! 🙂 Dajcie znać – może macie jakieś swoje ulubione przepisy na grilla?

Znajdziecie mnie na FACEBOOKU, INSTAGRAMIE i snapchacie (codzienniefit)