Lubię słodycze. Naprawdę.
Jednak równie mocno lubię być zdrowa. Dlatego zamiast kupnych deserów, wymyślam własne, zdrowsze – dzięki temu zaspokajam moją chęć na słodkie i jednocześnie nie pakuję w siebie tony cukru i syropu glukozowo-fruktozowego.
Dzisiaj z tej chęci na słodkie powstał deser, który naprawdę mi smakuje: prażone jabłka, jogurtowy, cynamonowy środek i kilka chrupkich migdałów na wierzch… czy może być coś lepszego? Chyba nie!

Zrobienie własnego kubka z jabłkiem i cynamonem chodziło za mną, od kiedy zamówiłam kiedyś w jednej  kawiarni na krakowskim dworcu szarlotkę z kubka. Były w niej prażone jabłka, jogurt i orzechy, jednak gdy próbowałam odtworzyć deser w domu, w ogóle mi to nie wychodziło – wydaje mi się, że to kwestia cukru lub innego dosłodzenia tamtego deseru. No cóż. Nie poddawałam się i próbowałam dalej.

fit deser

Dzisiaj myślałam, że zniosę jajko, jeśli nie zjem czegoś słodkiego. Nosiło mnie po całym domu. 🙂 Nie chciałam jednak jeść kupnych słodyczy, bo ostatnio i tak za dużo ich było w moim menu (chociaż pewnie jem ich mniej, niż połowa ludzkości). Dlatego podeszłam do deseru jeszcze raz.

Tym razem wykorzystałam nasiona chia, które kupiłam ostatnio w promocyjnej cenie w Biedronce. Wiem, że lubicie moje przepisy za to, że są tanie i łatwo dostępne, więc sceptycznych od razu ostrzegam, że poza nasionami chia nie ma w tym przepisie nic niezwykłego. 🙂

Deser jest przepyszny. PRZE-PY-SZNY.

Deser jabłkowo-cynamonowy
Porcje 4
Przepyszny deser dla każdego fit łakomczucha 🙂
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Czas całkowity
35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Czas całkowity
35 min
PRAŻONE JABŁKA
  1. 2-3 duże jabłka
  2. 2 łyżki nasion chia
  3. 1-1,5 łyżki cynamonu
  4. 1 łyżka ksylitolu bądź innego zdrowego słodziła
  5. 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub wanilii
  6. 3/4 szklanki wody
BIAŁA WARSTWA
  1. 3 łyżki nasion chia
  2. 10 łyżek płatków owsianych górskich
  3. 3/4 szklanki mleka, najlepiej migdałowego, ale ja użyłam zwykłego
  4. ok. 200-250 g jogurtu greckiego
  5. 1 łyżka cynamonu
Instrukcje
  1. Najpierw robimy białą masę. Mieszamy ze sobą nasiona chia, płatki owsiane, mleko, jogurt i cynamon.
  2. Jogurtu napisałam na oko 200-250 gram, ale tak naprawdę dodajemy go tyle, żeby masa była zwarta.
  3. Dokładnie mieszamy i kładziemy do lodówki - najlepiej na ponad 2 godziny tak, żeby płatki i chia pochłonęły płyn, a masa stała się mocna i gęsta.
  4. Przygotowujemy jabłka. Obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce. Dodajemy cynamon i ksylitol.
  5. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy łyżeczkę masła klarowanego.
  6. Wrzucamy starte jabłka z cynamonem na patelnię. Dodajemy wanilię, a po chwili wodę. Mieszamy dokładnie.
  7. Zmniejszamy płomień do średniego, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy tak 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
  8. Kiedy biała masa zastygnie, nakładamy deser do przezroczystych szklanek. Najpierw duża łyżka białej masy, potem duża łyżka jabłek, potem biała masa, potem jabłka i tak na zmianę. Na końcu posypujemy całość cynamonem i dodajemy kilka płatków migdałów.
  9. UWAGA: jeśli lubimy bardzo słodkie rzeczy, do białej masy dodajemy ksylitol lub inne zdrowe słodziło - ilość taka, jak Wam pasuje, oczywiście im mniej tym lepiej, ale nie przesadzajmy. Ksylitolem można też potem nieco osypać wierzch deseru.
Uwagi
  1. Z przepisu wychodzą 4 bardzo duże porcje. Jedna porcja ma ok. 300 kalorii, 49 g węglowodanów, 14 gram tłuszczu i 10 gram białka. Oczywiście, jeśli wyjdzie wam więcej porcji, to kaloryczność się zmniejszy, jednak uważam, że 300 kalorii to spoko jak na tak duży i syty deser <3
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/
  • aga.

    Tyle odświeżałam, aby ten wpis zobaczyć 🙂 🙂 nareszcie sie doczekałam!!! Na pewno w najbliższym czasie wypróbuje 🙂
    Ps. Mogłabyś odpisać na maila, wysłałam około tygodnia temu ;)?

    • Nie obiecuję, dostaję dziennie kilkanaście-kilkadziesiąt i nie wyrabiam się 🙁

      • aga.

        Jasne, rozumiem 🙂 🙂 Podziwiam Cie, ze jestes w stanie pisac dwa blogi, mieć kanał na YouTube, trenować, odpisywać na maile i to wszystko ogarniać 😉

  • Ooo akurat szukałam sposobów na nasiona chia 😀

  • Marzena

    Teraz już wiem co będę zajadać, gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego 🙂

  • Natalia T

    OOo MMM…….a dziś za mną chodziło jakieś cieple jabłko 😀

  • Maja

    Czy nasiona chia można zastąpić siemieniem lnianym? 🙂

    Pysznie wyglądający przepis! 🙂

    • nie mam pojęcia, wydaje mi się, że z siemienia wyjdzie niesmaczny glut, ale możesz spróbowac 😀 Do odważnych świat należy 😀

      • Maja

        Dzięki. 😉

  • Andzia

    Marta chciałam Ci powiedzieć, że jesteś lepsza od Chody, bardziej motywujesz i jesteś bardziej profesjonalna 😉

  • Brzmi naprawdę smakowicie, a w dodatku wykonanie nie jest trudne. Dzięki wielkie za przepis! 🙂

  • http://kardiochirurgpoznan.pl/

    Idealny deser na ponury dzień. Uwielbiam prażone jabłka z cynamonem i nasiona chia 🙂

  • o mniam mniam mniam! Podoba mi się 🙂

  • Ola

    Hej Marta.Miałam się przypomnieć po miesiącu 🙂 Prosiłam o wpis o tym jak naprawić metabolizm po głupim ,,odchudzaniu” i jak sprawić,żeby organizm znowu zaczął spalać tłuszcz.Pamiętasz? 🙂 Trochę mi głupio tak przypominać,ale zdaję sobie sprawę z tego,że możesz się już w tym gubić i nie pamiętać 🙂

  • Daga

    Marta,czy można liczyć na nowy filmik z rozciąganiem tym razem nie nogi?Planujesz coś takiego?

  • Aleksa

    Wyszło PRZEPYSZNE! kolejny przepis do zeszytu, mimo, że bez nasion i z miodem 😀

  • Dominisiek33

    Hej! Też mi wyszło, bardzo dobre ciekawe użyte te nasiona, a co do diet ogólnie, polecam teraz fajną przed wakacjami, link tutaj: http://likeits.pl/16703 ; )

  • tak sobie to czytam to o 7:00 i myśle, a co mi tam! dzisiaj na śniadanie twój deser!

  • Aleksandra

    Zaraz zabieram się za przygotowanie! 🙂
    http://dream-berry.blogspot.com/

  • Oooo ja podobny deser jadłam, ale z tapioką zamiast chia

  • Brzmi i wygląda przepysznie! Przepis zapisany i na pewno przetestuję niedługo 😀

  • Dada

    Super przepis, wypróbowałam wczoraj! Pycha i prosty w przygotowaniu, polecam!! :))

  • Wygląda obłędnie!!! jeżeli tak samo smakuje – a zakładam, że tak – to na stałe zagości w moim menu:) Dziękuję za inspirację!

  • Patrycja Zgłobik

    Zrobiłam z mlekiem kokosowym, pycha…..:) Uświadomiłaś mi prosta rzecz. .. że jak jem słodycze (które kocham)to one też mogą być zdrowe! Rozgościłam się u Ciebie na dobre… 🙂

  • Magda

    Rzeczywiście obłędny! Prze py szny jak mówiłaś. Moja wersja też z mlekiem kokosowym. Dzięki i pozdrawiam!

  • Sla.

    Hej. Właśnie próbuje zrobić to cudo. Mam pytanie gdzie podzialy sie nasiona z warstwy jabłek??
    Ja nie złośliwie poprostu niewiem kiedy je dodać i zgłupialam.

    • katee

      dołączam się do pytania 🙂