Czy istnieje dietetyczne ciasto, które można pochłaniać bez wyrzutów sumienia? Okazuje się, że tak! Dziś mam dla was mój przepis – bombę: dietetyczne, niskokaloryczne i przepysznie czekoladowe ciasto!

DIETETYCZNE CIASTO CZEKOLADOWE

Ostrzegam sceptycznych: w tym cieście naprawdę nie czuć fasoli. Czuć za to jego czekoladowy smak i słodycz, co sprawia, że to idealny deser dla wszystkich, którzy chcą jeść zdrowo i przy okazji dbać o linię.

Za każdym razem, kiedy wymyślam lub znajduję przepisy mające zastąpić mi „normalne” słodycze, staram się, żeby te zamienniki rzeczywiście smakowały podobnie. Co to za frajda, kiedy masz ochotę na cukierka, a wciągasz jabłko? No właśnie!

Ciasto zniknęło w mgnieniu oka. Było przepysznie słodkie, przepysznie czekoladowe, wilgotne i po prostu idealne. Może się trochę rozwalać, ale co to za wada, skoro i tak wsuniemy połowę? 😀
Nie gadam więcej, tylko wrzucam przepis! A my widzimy się na FACEBOOKU, INSTAGRAMIE I YOUTUBE.

Czekoladowe, dietetyczne ciasto z fasoli
Wilgotne, niskokaloryczne, smakuje jak prawdziwe, czekoladowe ciasto - PYCHA!
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
40 min
Czas całkowity
55 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
40 min
Czas całkowity
55 min
CIASTO
  1. - 1 puszka białej fasoli lub 400 gram fasoli białej ugotowanej
  2. - 2 jajka
  3. - 90 g jogurtu naturalnego - sprawdź skład przed kupieniem! Nie powinien mieć cukru, najlepiej jak ma 2-3 składniki (mleko, bakterie)
  4. - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  5. - 2 łyżki kakao (takiego prawdziwego, nie żadnego z dodatkiem cukru. Zwykłe kakao, ja kupuję takie z wiatrakiem na opakowaniu)
  6. - 2 łyżki ksylitolu bądź innego zdrowego zamiennika cukru
POLEWA
  1. - serek homogenizowany (jeśli ma dobry skład) lub twaróg półtłusty zmiksowany (ok. kostka albo mniej)
  2. - 1,5 łyżki ksylitolu
  3. - łyżeczka cukru wanilinowego lub esencji waniliowej, ewentualnie prawdziwa wanilia
Instrukcje
  1. Ciasto przygotowuję w małej, okrągłej foremce (tortownicy).
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  3. Fasolę bardzo dokładnie płuczemy. Wrzucamy do miski, dodajemy jajka i blendujemy na gładką masę.
  4. Dodajemy resztę składników i dokładnie, starannie miksujemy.
  5. Wkładamy do piekarnika na 35-40 minut - gotowość ciasta sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, to można wyjmować. Uważajmy, żeby nie przesadzić w drugą stronę, bo ciacho wyjdzie za suche!
  6. Polewa: miksujemy wszystkie składniki lub jeśli używamy serka - po prostu mieszamy. Po wystygnięciu ciasta rozsmarowujemy polewę. Można posypać na wierzchu kakao.
  7. Wsadzamy ciasto na 1 h do lodówki. Potem jemy 🙂
Uwagi
  1. ILE KALORII?
(wersja z serkiem homogenizowanym)
  1. 977 kcal
  2. 125,6 g W
  3. 75 g B
  4. 20 g T
  5. Jedna porcja - taki trójkącik stanowiący 1/8 ciasta - ma 122 kcal, 15 g W, 9 g B, 2 g T.
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/
  • Paulina

    doprecyzuj co masz na mysli pisząc:
    – 1 puszka białej fasoli -> puszki są o różnej pojemności
    – serek homogenizowany (jeśli ma dobry skład) lub twaróg półtłusty zmiksowany (ok. kostka albo mniej)-> jaka pojemność tego serka? lub jaka waga kostki?

    • z tego co wiem, większość puszek z fasoli ma 400 g i nie widziałam nigdy innej pojemności. Tak samo z serkiem – chodzi o bardzo standardowe opakowanie 150 gram.

  • evolishek

    Swietny pomysł. Słyszałam o tym cieście- przekonałaś mnie do zrobienia:)

  • Upiecz i mnie zaproś *_*

  • Dominika W.

    Zapisuję do przetestowania 🙂 choć pewnie minie trochę czasu 😉 Mam przy okazji pytanie niekulinarne: czy można sobie zaszkodzić ćwicząc boso w domu? Pomijając już fakt, że to niewygodne. Jeśli nie mam jeszcze butów sportowych, które by nadawały się do ćwiczenia, to lepiej robić to boso czy w jakichkolwiek zwykłych trampkach?

  • Superowo! Unikam słodyczy jak mogę a to ciasto będzie idealne na kryzysowe momenty 😉

  • Sandra Koryszewska

    Ciasto zrobione, jedzone – pyszne! Co prawda trochę przekombinowałam (dałam więcej kakao i ksylitolu, było za gęste, dodałam mleka – za dużo, to było za rzadkie. uratowałam sytuacje mąką)
    W KAŻDYM RAZIE – pyszne! <3

  • Paulina Joanna

    Przepis zapisany! Wypróbuję! Dzięki 🙂

  • Uwielbiam takie zdrowe ciacha domowej roboty 🙂

  • Dominika Lasek

    Marta, czy mogę użyć czerwonej fasoli zamiast białej?

  • agrafka

    Od kilku miesięcy nie jem słodyczy i przez chwilę zastanawiałam się, czy sobie nie zrobić tego ciasta w ramach nagrody, tak na weekend, ale chyba zrezygnuję. Samo ciasto wygląda super i skład jest mega fajny, ale wolę się nie kusić, nawet zamiennikami. Boję się, że jak spróbuję trochę ciasta, to potem przyjdzie mi straszna ochota na takie prawdziwe 🙂

    • Martyna Giszczak

      nie znam Cię i nie wiem, jak się ma Twoja dieta, ale myślę, że czasami każdy musi sobie odpuścić. Jeżeli nie jesz słodyczy cały czas i Ci ich brakuje, to trochę się katujesz, a dieta nie powinna być katorgą 🙂 może odpuść raz na jakiś czas ?

      • agrafka

        Tzw. cheat days są bardzo fajne i wielu osobom pomagają, ale ja mam za sobą kilkanaście lat kompulsywnego jedzenia słodyczy i nie chcę ryzykować. Jestem dumna, że od kilku miesięcy nie sięgnęłam po nic słodkiego, nawet po zamienniki 🙂 Ale dziękuję za komentarz i wsparcie 🙂

  • Kilka dni temu trafiłam na ten przepis na facebooku i od razu go sobie zapisałam. Lubię takie zdrowe desery, którymi można się zajadać bez wyrzutów sumienia.

  • Zrobiłam, wyszło pysznie 🙂

    PS w tesco jest dużo różnych pojemności serka homogenizowanego, wiem, że podajesz tu standardowe produkty, ale ktoś kto na co dzień ich nie kupuje może być zmieszany dlatego fajnie jakbyś mimo wszystko podawała gramatury użyte w przepisie 🙂

  • Aga

    Marta! Powiedz mi, jakiej konsystencji ma być ciasto po upieczeniu? Moje jest wilgotne i ma masę jak brownie i nie wiem teraz czy nie jest dopieczone czy takie ma być? 🙂

    • Powinno być wilgotne, na pewno nie suche. Ja zawsze sprawdzam patyczkiem, wbijam do środka, powinien być w miarę suchy po wyjęciu

  • Isabela a

    Właśnie zrobiłam to ciasto i jest po prostu boooskie, zjadłam połowę na raz 😀 Mniam 😉

  • Monika Pietraszewska

    A czy ktoś słodził to ciasto stewią? Bo ksylitolu akurat nie mam w domu…

  • Dorota Wasiak

    Niestety jak dla mnie kompletna porażka. Fasolę czuć (mimo, że kupiłam taką bez dodatków i płukałam ją chyba z 6 razy). Całe poszło do kosza. No nic, bywa. Zjadłam zwykłego batona.

  • ag mag

    czytałam o tym kiedys, sama kombinowałam na 100 sposobów z ciastami fit. Fasola, buraki cud na kiju. zasadniczo spoko da sie zjeśc ale poźniej poszłam do specjalisty. Mój psychodietetyk nauczył mnie jak i co robić żeby chudnąć. Polecam serdecznie ja akurat skorzystałam z poradni CEL w Gdyni.

  • pula

    Czym zastąpić fasolę? 400g startej marchwi – może być? Przepis wydaje się świetny, ale nie powinnam jeść fasoli przy chorej tarczycy.