PrzepisyZdrowe desery

Przepysznie czekoladowe, dietetyczne ciasto… z fasoli! [PRZEPIS]

dietetyczne ciasto, czekoladowe ciasto, przepis na ciasto z fasoli, niskokaloryczne desery

Czy istnieje dietetyczne ciasto, które można pochłaniać bez wyrzutów sumienia? Okazuje się, że tak! Dziś mam dla was mój przepis – bombę: dietetyczne, niskokaloryczne i przepysznie czekoladowe ciasto!

DIETETYCZNE CIASTO CZEKOLADOWE

Ostrzegam sceptycznych: w tym cieście naprawdę nie czuć fasoli. Czuć za to jego czekoladowy smak i słodycz, co sprawia, że to idealny deser dla wszystkich, którzy chcą jeść zdrowo i przy okazji dbać o linię.

Za każdym razem, kiedy wymyślam lub znajduję przepisy mające zastąpić mi „normalne” słodycze, staram się, żeby te zamienniki rzeczywiście smakowały podobnie. Co to za frajda, kiedy masz ochotę na cukierka, a wciągasz jabłko? No właśnie!

Ciasto zniknęło w mgnieniu oka. Było przepysznie słodkie, przepysznie czekoladowe, wilgotne i po prostu idealne. Może się trochę rozwalać, ale co to za wada, skoro i tak wsuniemy połowę? 😀
Nie gadam więcej, tylko wrzucam przepis! A my widzimy się na FACEBOOKU, INSTAGRAMIE I YOUTUBE.

Czekoladowe, dietetyczne ciasto z fasoli
Wilgotne, niskokaloryczne, smakuje jak prawdziwe, czekoladowe ciasto - PYCHA!
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
40 min
Total Time
55 min
Prep Time
15 min
Cook Time
40 min
Total Time
55 min
CIASTO
  1. - 1 puszka białej fasoli lub 400 gram fasoli białej ugotowanej
  2. - 2 jajka
  3. - 90 g jogurtu naturalnego - sprawdź skład przed kupieniem! Nie powinien mieć cukru, najlepiej jak ma 2-3 składniki (mleko, bakterie)
  4. - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  5. - 2 łyżki kakao (takiego prawdziwego, nie żadnego z dodatkiem cukru. Zwykłe kakao, ja kupuję takie z wiatrakiem na opakowaniu)
  6. - 2 łyżki ksylitolu bądź innego zdrowego zamiennika cukru
POLEWA
  1. - serek homogenizowany (jeśli ma dobry skład) lub twaróg półtłusty zmiksowany (ok. kostka albo mniej)
  2. - 1,5 łyżki ksylitolu
  3. - łyżeczka cukru wanilinowego lub esencji waniliowej, ewentualnie prawdziwa wanilia
Instructions
  1. Ciasto przygotowuję w małej, okrągłej foremce (tortownicy).
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  3. Fasolę bardzo dokładnie płuczemy. Wrzucamy do miski, dodajemy jajka i blendujemy na gładką masę.
  4. Dodajemy resztę składników i dokładnie, starannie miksujemy.
  5. Wkładamy do piekarnika na 35-40 minut - gotowość ciasta sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, to można wyjmować. Uważajmy, żeby nie przesadzić w drugą stronę, bo ciacho wyjdzie za suche!
  6. Polewa: miksujemy wszystkie składniki lub jeśli używamy serka - po prostu mieszamy. Po wystygnięciu ciasta rozsmarowujemy polewę. Można posypać na wierzchu kakao.
  7. Wsadzamy ciasto na 1 h do lodówki. Potem jemy 🙂
Notes
  1. ILE KALORII?
(wersja z serkiem homogenizowanym)
  1. 977 kcal
  2. 125,6 g W
  3. 75 g B
  4. 20 g T
  5. Jedna porcja - taki trójkącik stanowiący 1/8 ciasta - ma 122 kcal, 15 g W, 9 g B, 2 g T.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.