Dietetyczne muffinki – to mój nowy strzał w 10!
Nie wiem jak wy, ale ja nie lubię zdrowych zamienników, które w ogóle nie smakują tak, jak to, co chcemy zamienić. Nie przekonują mnie niesłodkie ciasta czy zdrowe, ale niesmaczne posiłki – nie tędy droga! Jeżeli już wykonuję zamiennik czegoś, co jest kaloryczne i dobre, to ten mój zamiennik musi być tak samo smaczny, albo nawet lepszy! Dlatego przedstawiam wam dzisiaj przepis na cytrynowe muffinki, który wymyśliłam sama – od A do Z.

DIETETYCZNE MUFFINKI – PRZEPIS

Jestem z siebie naprawdę dumna. Te dietetyczne muffinki smakują jak normalne, pszenne, pełne cukru i masła muffiny, a nie mają żadnej z tych rzeczy! Dodatkowo, robi się je błyskawicznie (razem z pieczeniem około 35 minut), a dzięki fit lukrowi są odpowiednio słodkie i po prostu mega smaczne.
cytrynowe muffiny, dietetyczne muffiny, fit muffinki, dietetyczne muffinki

Dietetyczne cytrynowe muffiny
Porcje 8
Dietetyczne, słodkie, niskokaloryczne muffiny cytrynowe, polane lukrem o małej ilości kalorii. Nic, tylko jeść!
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Czas całkowity
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Czas całkowity
35 min
Składniki
  1. 30 g mąki kukurydzianej,
  2. 105 g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam mąki pełnoziarnistej 3 zboża),
  3. 60 g jogurtu greckiego (jedna, naprawdę duża łyżka),
  4. 1 duże jajko o temperaturze pokojowej,
  5. 1 łyżka masła klarowanego,
  6. 0,5 szklanki mleka (dowolnego, krowiego lub roślinnego)
  7. 2 łyżki ksylitolu lub 1 łyżka ksylitolu i 1 łyżka brązowego cukru,
  8. skórka z całej cytryny,
  9. 2 łyżki soku z cytryny,
  10. 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  11. 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  12. 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego lub esencji waniliowej
  13. 0,5 łyżeczki soli.
  14. POLEWA
  15. 2 łyżki ksylitolu
  16. sok z połówki cytryny
Instrukcje
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. W międzyczasie przygotowujemy dwie miski.
  3. Do jednej wsypujemy obie mąki, ksylitol, cukier wanilinowy, sól, skórkę z cytryny, sodę i proszek do pieczenia.
  4. Do drugiej wbijamy jajko, sok z cytryny, jogurt grecki.
  5. W obu miskach mieszamy składniki.
  6. Odstawiamy miski i w garnku rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego. Gdy przybierze płynną postać, dodajemy je do suchych składników i szybciutko mieszamy. Dodajemy powoli płynne składniki, cały czas dokładnie mieszając. Mieszamy, aż masa będzie jednolita.
  7. Wlewamy do foremek. Mi wyszło po dwie łyżki masy do 8 dużych foremek.
  8. Wrzucamy do piekarnika na 20-25 minut - najlepiej sprawdzać patyczkiem - powinien być suchy.
  9. Gdy wyjmiemy muffinki, zabieramy się do zrobienia fit lukru.
  10. Do miski wyciskamy sok z cytryny z połówki cytryny. Dodajemy jedną łyżkę ksylitolu i energicznie mieszamy. Po chwili dodajemy drugą łyżkę i znów energicznie mieszamy. Jeżeli okaże się, że lukier jest zbyt rzadki, należy dodać jeszcze trochę ksylitolu.
1 muffinka (gdy wychodzi 8 porcji) zawiera
  1. ok. 110 kcal,
  2. 3 g białka,
  3. 3 g tłuszczu,
  4. 18 g węglowodanów,
  5. 1,5 g błonnika
  6. UWAGA! Nie należy spożywać wszystkich muffinek jednego dnia - taka ilość ksylitolu może spowodować efekt przeczyszczający 🙂
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/

Mam nadzieję, że Wam zasmakują! Smacznego!
Znajdziecie mnie na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE.

  • Daga

    Coś idealnie dla mnie!Uwielbiam babeczki.Dzięki wielkie za ten przepis. 🙂

  • Lidka

    jak to jest z ta mąką, bo widzę 30g, 105 g i później pół szklanki 🙂 i czy z mąki żytniej T2000 wyjdzie też ? ps. świetny przepis , na pewno wypróbuję

    • Już poprawiłam, te pół szklanki to ma być dowolnego mleka
      A czy z mąki żytniej wyjdzie – tego nie wiem 🙂

      • Lidka

        heh właśnie zobaczyłam , że na fb ktos pytał o to samo, więc juz znam odpowiedź 😉 w takim razie na wszelki wypadek dokupię makę taką jak proponujesz 🙂

        • Aleksandra Kowalska

          Ja robiłam babeczki przed chwila i użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej. Wszystko wyszło jak należy 🙂

  • uwielbiam domowe słodkości 🙂

  • Wera

    Za kilka dni wracam do domu na ferie i w końcu będę miała piekarnik, to wypróbuję przepis 😀 <3

  • Kasia Gawlik

    Masło klarowane mogę zastąpić olejem kokosowym? 😉

  • Andzia

    Marta ile razy ćwiczysz w tygodniu?

    • Zależy! :d to jest moje hobby, tak jak dla innych rysowanie czy czytanie, więc nawet 7 lub 6 razy w tyg, czasami po 2 razy, ale nie zalecam tego innym – ja też teraz zaczynam trochę to ograniczać, bo odpoczynek też jest ważny. 🙂 Też mam inne podejście do treningów, bo jednak prawie dziesięć lat trenując profesjonalny sport organizm potem funkcjonuje inaczej – treningi tak nie męczą i naprawdę to jest wyzwanie, żeby mnie sponiewierać na treningu i porządnie zmęczyć, niestety. Potrzebuję silniejszych bodźców. 🙂

      Natomiast są okresy, w których ćwiczę 3 razy w tygodniu – np. sesja, albo kiedy mam jakieś problemy prywatne i nie mam jak ćwiczyć częściej.

      Myślę, że taka normalna osoba powinna ćwiczyć 3-5 razy w tygodniu. 🙂

      • Andzia

        Dziękuję 😉

  • Tym razem mnie nie skusisz! 🙂 Mam postanowienie niejedzenia słodyczy do Świąt Wielkanocnych 🙂

  • Kaciaki

    Czy można zastąpić mąkę pełnoziarnistą jakimś bezglutenowym odpowiednikiem? (np. mąką ryżową, albo kukurydzianą?)