Czy istnieje prawdziwe ciasto czekoladowe – mokre, ciężkie, rozpływające się w ustach – które jednocześnie jest fit? Wydaje się, że te dwie rzeczy się wykluczają: albo mamy prawdziwe ciasto czekoladowe, albo jemy zdrowo. Błąd! Po kilku eksperymentach i próbach udało mi się stworzyć ciasto, które łączy wszystko: zdrowie, smak i czekoladowy aromat, przez który chce się pochłonąć całą blachę.

Ostatnio chodziły za mną słodycze. Te dni, brzydka pogoda, jakiś zimowy smutek i kolorowe opakowania pełne słodyczy za szybami sklepów – bardzo ciężko jest sobie odmawiać słodkości w grudniu. Chciałam jednak wytrwać w swoim postanowieniu niejedzenia sklepowych słodkości i wymyśliłam, że upiekę ciasto czekoladowe.

No i pojawił się problem.
Bo jak to – ciasto czekoladowe, które nie ma tony cukru? To nie ciasto, tylko tani zamiennik, który nie smakuje tak, jak powinien. Ja w przypadku zamienników mam twarde zdanie – jeśli mam ochotę na chipsy, to nie zjem surowej marchewki, bo nie o to w zamiennikach chodzi. Dlatego jeśli miałam ochotę na ciasto czekoladowe, to muszę zrobić takie ciasto, które rzeczywiście będzie smakowało czekoladą i słodyczą, a nie „zdrowiem”.

W internecie nie znalazłam nic, co by mi odpowiadało, więc przerobiłam mój sprawdzony przepis na miękkie, mokre i ciężkie ciasto czekoladowe, które zawsze jest hitem.

Zamieniłam odpowiednie składniki – masło na awokado, mąkę na mąkę razową i kukurydzianą, cukier na ksylitol – i tadadam! Wyszło ciasto idealne w smaku, i jednocześnie dużo zdrowsze, niż zwykłe ciacho czekoladowe. Dzięki zamiennikom ma też mniej kalorii – idealnie się sprawdzi jako rozpusta w sobotni, deszczowy poranek. Jeżeli dbacie o linię, radzę Wam jeść to ciasto w godzinach porannych lub do 15, najlepiej przed treningiem – ma mimo wszystko sporo węglowodanów i tłuszczy, więc łatwo je wtedy spalimy. 🙂

Całe ciasto ma około 2300 kalorii, 484 g węglowodanów, 65,7 g tłuszczu, 88,8 g białka – i w zależności od tego, ile kawałków wyjdzie, tak kaloryczny jest jeden kawałek naszego ciasta. Mi wyszło ok. 12 sporych kawałków, jeden DUŻY kawałek wynosi u mnie niecałe 200 kcal, 40 węgli, tylko 5 g tłuszczu i 7 g białka. Super sprawa!

Smacznego! Jeżeli będziecie je robić, dodajcie zdjęcie i oznaczcie hasztagiem #codzienniefit, a na pewno je znajdę 🙂 Odwiedźcie mnie też na FACEBOOKU i INSTAGRAMIE.

Zdrowe ciasto czekoladowe
Pyszne, zdrowe i nie napakowane kaloriami ciasto czekoladowe, które rozpływa się w ustach. PYCHOTA!
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
40 min
Czas całkowity
50 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
40 min
Czas całkowity
50 min
Składniki
  1. CIASTO
  2. 150 g mąki razowej lub żytniej
  3. 50 g mąki kukurydzianej (jeśli nie ma, to po prostu 200 g mąki razowej lub żytniej)
  4. 4 łyżki stołowej prawdziwego kakao
  5. 3/4 szklanki ksylitolu lub innego zdrowego (!) zamiennika cukru
  6. łyżeczka sody oczyszczonej
  7. pół łyżeczki soli
  8. 1 awokado (dojrzałe i zmiksowane)
  9. 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
  10. łyżka octu - najlepiej winnego
  11. łyżeczka esencji waniliowej
  12. szklanka wody
  13. KREM
  14. 250 g twarogu półtłustego lub chudego
  15. łyżeczka esencji waniliowej
  16. 1/4 do 1/2 szklanki ksylitolu lub innego zdrowego zamiennika (ilość dopasowujemy do naszych upodobań - czy krem ma być bardziej słodki, czy nie)
  17. można dodać 2 łyżki masła
Instrukcje
  1. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
  2. Przesiewamy mąkę, kakao, ksylitol, sodę i sól. Do miski z tymi składnikami dodajemy zmiksowane awokado, rozpuszczone masło klarowane, ocet i wanilię. Mieszamy przez chwilę i dodajemy szklankę wody. Dobrze mieszamy całe ciasto - bardzo dokładnie. Jeżeli konsystencja nie jest taka, jak powinna być (bo np. dodaliśmy za dużo wody) dodajemy mąkę i odwrotnie - jeśli jest za suche, za zbite - dodajemy wody. Ciasto wlewamy do małej formy (okrągłej albo kwadratowej) (20x20cm) i pieczemy w piekarniku od 35-40 minut . Po 35 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  3. W międzyczasie robimy krem na górę: miksujemy wszystkie składniki na idealnie gładką masę.
  4. Po upieczeniu ciasta zostawiamy je jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku, żeby doszło. Masę smarujemy dopiero, jak ciasto wystygnie . Można jeść od razu, ale najlepiej smakuje, gdy włożymy je po wystygnięciu i nałożeniu kremu na 30 minut do lodówki.
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/
  • D

    Niczym ciasto specjalnie na moje imieniny! ;D

  • ciasta z awokado jeszcze nie robiłam, ciekawa sprawa 🙂

    • nie czuć go, to tylko zastępca masła, ale ostatnio też w takim celu dodałam je do ciasteczek i nie wyszły kruche… więc nie zawsze da się zastąpić 🙂

      • spróbuję przy najbliższej okazji, bo jestem naprawdę bardzo ciekawa co za cudo z tego wyjdzie 🙂 ale to pewnie jakoś w styczniu dopiero, bo teraz to nawet grafik pieczeniowy mam napięty 😉

  • Marlena D.

    Przepis wydrukowany, czeka na swój czas. 😀

  • jj

    mozna dodac miód ? zamiast ksylitolu. prosze o info

    • nie polecałabym, może zmienić smak ciasta.

  • Karolina W

    Jak smakowicie wygląda! Zrobię 🙂

  • Ja do świąt bez słodyczy, ale po świętach spróbuję 🙂

  • Joanna

    Zrobilabys post o tym jak zrobic trenera personalnego ? jak zaczac, co gdzie jak,ile kasy ?

    • Uważam, że nie ma potrzeby, wszystko jest w Google, wystarczy wpisać

      • Mam tylko nadzieję, że jeśli chcesz zrobić trenera, to zdajesz sobie sprawę, że już przy robieniu kursu dobrze byłoby mieć jakąś wiedzę i że później cały czas trzeba się dokształcać, bo jesteś odpowiedzialna za zdrowie swoich klientów. 🙂

        • Joanna

          Zdaję zdaję

        • ktosssss

          Tak naprawdę kurs trenera personalnego to tylko świstek i każda ogarnięta osoba może zrobić sobie kurs… Teraz panuje na to moda i widzę wysyp trenerów. Sam wśród znajomych mam ich kilkunastu i niekoniecznie wszyscy się nadają na trenera personalnego… no ale kurs ukończyli.

          • Dokładnie tak samo uważam. 🙂 Szkoda tylko, że dużo osób nie rozumie, jak wiele wiedzy trzeba mieć, żeby pracować z ludźmi i rzeczywiście nie zrobić im krzywdy.

  • Aaaa wygląda super! Uwielbiam takie zamienniki! Ja na czas przedświąteczny zrezygnowałam ze słodyczy i całkiem dobrze mi idzie 🙂

  • Asia

    Czy na pewno to sa wszystkie skladniki? Czy nie zapomnialas np o jajkach w przepisie?

  • ocet winny… u mnie jest red wine vinegar oraz white wine vinegar. ktory dodalas?

  • Wera

    O mniaaam <3 Nie mogę się doczekać aż wypróbuję 😀

  • Veronica

    Właśnie wstawiłam do piekarnika i zorientowałam się, że nie dodałam octu… Czy mam spodziewać się porażki? :p

    • Nie, może będzie trochę inny posmak. Wyszło?

  • Fanka Marty

    Właśnie wstawiłam do piekarnika, napiszę wieczorem jak wyszło. Tylko nie wiem jakiej konsystencji powinna być masa przy wykładaniu do blaszki, jak gęsta śmietana, czy takie bardziej płynne?

    • Fanka Marty

      Miałam napisać, jak udało się ciasto, a więc udało się, choć nie ukrywam, że miłośnikom prawdziwych ciast czekoladowych takowego to nie zastąpi. Nie miałam esencji waniliowej, więc dodałam olejek śmietankowy i … No właśnie, wszyscy którzy jedli ciasto, mieli po nim ból brzucha i nudności i chyba spowodowane to było olejkiem? W każdym razie ciasto jest smaczne i syte, polecam;)

      • A dodawałaś ksylitol? W sumie on też mógł być powodem – niektóre osoby źle reagują

  • Ela

    Upiekłam to ciasto i niestety bardzo się rozczarowałam. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem, a jednak jest dość mocno zbite, smak też bardzo słaby. Nie polecam.

  • Agata Agata

    A czy zamiast ksylitolu może byc erytrytol?