Szukacie czegoś na ząb, co można będzie wsunąć w czasie oglądania filmu czy przygotować dla znajomych na imprezie?
Szukacie przepisu na zdrowe, niskokaloryczne przekąski, które można jeść nawet wieczorami? Mam coś genialnego – mini pizze z cukinii, które nie dość, że maksymalnie zdrowe oraz tanie, to na dodatek tak pyszne, że znikają w ciągu sekundy.

Przepis na mini pizze z cukinii chodził za mną… rok. Gdzieś tam na pintereście kiedyś mignął mi przepis, ale ciągle odkładałam jego wypróbowanie na później. Dzisiaj wstałam i poczułam, że właśnie piątek to najlepszy pomysł na przygotowanie zdrowej przekąski. 🙂
mini pizze z cukinii
Mini pizze przygotowuje się bardzo szybko – całość, razem z pieczeniem trwa maksymalnie 25 minut. Co więcej, to przepis bardzo tani – zwłaszcza, jeśli wiecie gdzie kupować produkty.
cukinia
Mozarellę polecam z Biedronki – kosztuje mniej niż trzy złote 🙂 Cukinie taniej wyjdą pewnie na osiedlowym bazarku. Zresztą, pokombinujcie sami – gwarantuję, że za koszt 10 złotych zrobicie świetne przekąski na domówkę czy wieczór filmowy, bo te mini pizze są po prostu obłędne i znikają w jednej sekundzie po podaniu.

cuku

Mini pizze z cukinii
Niesamowita, mega smaczna przekąska - nawet na wieczór!
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Czas całkowity
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Czas całkowity
25 min
Składniki
  1. 2 spore cukinie (im grubsze tym lepiej),
  2. 1 kulka sera mozarella,
  3. 0,5 kartonika przecieru pomidorowego,
  4. 2-4 duże plastry szynki (najlepiej drobiowej) lub pepperoni (wg własnego uznania),
  5. bazylia, oregano, sól, pieprz, ulubione przyprawy do pizzy,
  6. opcjonalnie dla osób nie odchudzających się: dodatkowo 1-2 plastry żółtego sera (o dobrym składzie!)
Instrukcje
  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Kroimy cukinię w dość spore plastry - nie za cienkie, bo mini-pizze nie wyjdą!
  3. W międzyczasie wstawiamy przecier do małego garnka na mały gaz, dodajemy do niego ulubione przyprawy.
  4. Na blachę przykrytą papierem do pieczenia kładziemy obok siebie plastry cukinii. Małą łyżeczką nakładamy sos na każdy plaster - tak, żeby zakrywał cukinię.
  5. Szynkę kroimy na małe kawałeczki.
  6. Na każdy plaster nakładamy 2-3 kawałki szynki i posypujemy poszarpaną mozarellą (małe kawałeczki, ale sporo na każdy plaster).
  7. Dodatkowo przykrywamy każdy plaster małym kawałkiem żółtego sera.
  8. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut (warto pilnować, ser ma być roztopiony).
  9. Czekamy chwilę aż ostygnie, podajemy ciepłe. Mojemu chłopakowi bardzo smakują z keczupem (wybierając keczup warto patrzeć na skład - dobrze, by miał jak najmniej cukru i dziwnych dodatków).
Uwagi
  1. To idealna przekąska zarówno na imprezę, jak i na wieczór filmowy czy kiedy złapie nas ochota na coś do pochrupania 🙂 Te mini-pizze mają mało węglowodanów, więc mogą być podawane także wieczorem i jedzone przez osoby, które próbują schudnąć.
  2. Jeden krążek ma mniej więcej 25-28 kalorii (w wersji z dodatkowym żółtym serem!), i zawiera 2,2 g białka, 1,4 g węglowodanów i 0,5 g tłuszczu.
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/

pizza z cukinii

SMACZNEGO!
Zapraszam do poprzedniego wpisu: 9 sposobów, żeby codziennie pić więcej wody i jeśli jesteście z Wrocławia, przyjdźcie na trening w niedzielę!!

  • Mam to właśnie przypięte na Pintereście i muszę w końcu wypróbować! Wygląda obłędnie 😀 Kocham pieczoną cukinię więc zakładam, że smakuje równie świetnie 😀

  • Marlena

    Na pewno wypróbuję jak tylko dorwę cukinię 🙂

  • Justyna Niepsuj

    Na pewno wypróbuję 😀

  • Zrobię na halloweenową imprezę! I tak miałam robić minipizze z pająkami z oliwek 😀

  • Uwielbiam je! 🙂

  • Zawsze, jak patrzę gdzieś na te pizze (bo ostatnio zrobiły się dosyć popularną przekąską) , to najbardziej na świecie żałuję, że mam uczulenie akurat na cukinię 🙂

  • ooo ja cos podobnego robiłam z bakłażana 😉

  • Miałam za twardą cukinię, ale wciąż smakują :D.

  • Genialne, takie proste a chyba bym na to nie wpadła bez Ciebie! Dzięęęęęki po raz kolejny! 😉

  • Ale sympatyczny przepis z tą pizza na cukini i bardzo fajny blog. Pozdrawiam serdecznie beata

  • Alez to pysznie wygląda !☺☺

  • Jarek

    też uważam, że danie super, wygląda, smakuje, jest zdrowe i pożywne, ale wyeliminowałbym tę szynkę, wszędzie się słyszy, że przetworzone mięso szkodzi… czy mam rację??? 🙂 pozdrawiam

  • Madzia

    Koniecznie muszę to wypróbować! 😀

  • Kinga

    Niesamowicie pyszne i szybkie w przygotowaniu. Dzięki Marta <3

  • www.kasiaekiert.pl

    robiłam wczoraj z bakłażana 🙂 super

  • Patrycja

    zrobiłam wszystko jak w przepisie i z cukinii cieknie woda, przez co te mini-pizze są strasznie mokre. Czy tak powinno być?

  • Zosia

    Mam pytanko, czy z cukinii wybieramy nasiona/pestki, bo mam dużą i jest ich sporo? Z góry dziękuję za pomoc:)

  • A właśnie szukałam przepisu, który pozwoli mi spożytkować nadmiar cukinii 😀
    Co do mozzarelli z biedronki – swego czasu kupowałam ją bardzo często. Jednak ostatnio dwukrotnie okazała się być zepsuta mimo,że miała jeszcze długi termin ważności :/ To mnie skutecznie do niej zniechęciło…
    Bardzo fajne miejsce, obiecuję zaglądać częściej 🙂
    Pozdrawiam serdecznie,
    Justyna

  • sylwia

    super pomysł i przepis, świetne przekąski, bardzo mi smakują.

  • Wiktoria Bernacka

    Smaczne są również z kukurydzą ^^