PrzekąskiPrzepisyZdrowa dieta

Mini-pizze z cukinii: zdrowa przekąska! [PRZEPIS]

Szukacie czegoś na ząb, co można będzie wsunąć w czasie oglądania filmu czy przygotować dla znajomych na imprezie?
Szukacie przepisu na zdrowe, niskokaloryczne przekąski, które można jeść nawet wieczorami? Mam coś genialnego – mini pizze z cukinii, które nie dość, że maksymalnie zdrowe oraz tanie, to na dodatek tak pyszne, że znikają w ciągu sekundy.

Przepis na mini pizze z cukinii chodził za mną… rok. Gdzieś tam na pintereście kiedyś mignął mi przepis, ale ciągle odkładałam jego wypróbowanie na później. Dzisiaj wstałam i poczułam, że właśnie piątek to najlepszy pomysł na przygotowanie zdrowej przekąski. 🙂
mini pizze z cukinii
Mini pizze przygotowuje się bardzo szybko – całość, razem z pieczeniem trwa maksymalnie 25 minut. Co więcej, to przepis bardzo tani – zwłaszcza, jeśli wiecie gdzie kupować produkty.
cukinia
Mozarellę polecam z Biedronki – kosztuje mniej niż trzy złote 🙂 Cukinie taniej wyjdą pewnie na osiedlowym bazarku. Zresztą, pokombinujcie sami – gwarantuję, że za koszt 10 złotych zrobicie świetne przekąski na domówkę czy wieczór filmowy, bo te mini pizze są po prostu obłędne i znikają w jednej sekundzie po podaniu.

cuku

Mini pizze z cukinii
Niesamowita, mega smaczna przekąska - nawet na wieczór!
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Prep Time
10 min
Cook Time
15 min
Total Time
25 min
Ingredients
  1. 2 spore cukinie (im grubsze tym lepiej),
  2. 1 kulka sera mozarella,
  3. 0,5 kartonika przecieru pomidorowego,
  4. 2-4 duże plastry szynki (najlepiej drobiowej) lub pepperoni (wg własnego uznania),
  5. bazylia, oregano, sól, pieprz, ulubione przyprawy do pizzy,
  6. opcjonalnie dla osób nie odchudzających się: dodatkowo 1-2 plastry żółtego sera (o dobrym składzie!)
Instructions
  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Kroimy cukinię w dość spore plastry - nie za cienkie, bo mini-pizze nie wyjdą!
  3. W międzyczasie wstawiamy przecier do małego garnka na mały gaz, dodajemy do niego ulubione przyprawy.
  4. Na blachę przykrytą papierem do pieczenia kładziemy obok siebie plastry cukinii. Małą łyżeczką nakładamy sos na każdy plaster - tak, żeby zakrywał cukinię.
  5. Szynkę kroimy na małe kawałeczki.
  6. Na każdy plaster nakładamy 2-3 kawałki szynki i posypujemy poszarpaną mozarellą (małe kawałeczki, ale sporo na każdy plaster).
  7. Dodatkowo przykrywamy każdy plaster małym kawałkiem żółtego sera.
  8. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut (warto pilnować, ser ma być roztopiony).
  9. Czekamy chwilę aż ostygnie, podajemy ciepłe. Mojemu chłopakowi bardzo smakują z keczupem (wybierając keczup warto patrzeć na skład - dobrze, by miał jak najmniej cukru i dziwnych dodatków).
Notes
  1. To idealna przekąska zarówno na imprezę, jak i na wieczór filmowy czy kiedy złapie nas ochota na coś do pochrupania 🙂 Te mini-pizze mają mało węglowodanów, więc mogą być podawane także wieczorem i jedzone przez osoby, które próbują schudnąć.
  2. Jeden krążek ma mniej więcej 25-28 kalorii (w wersji z dodatkowym żółtym serem!), i zawiera 2,2 g białka, 1,4 g węglowodanów i 0,5 g tłuszczu.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/

pizza z cukinii

SMACZNEGO!
Zapraszam do poprzedniego wpisu: 9 sposobów, żeby codziennie pić więcej wody i jeśli jesteście z Wrocławia, przyjdźcie na trening w niedzielę!!

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.