Uwielbiam suszone pomidory. Świetnie nadają się jako składnik sałatki, dodając jej zupełnie nowego smaku. Ożywią też każdą „zwykłą” kanapkę czy obiad z makaronem.

Tak jak z awokado, tak i z suszonymi pomidorami nie powinniśmy obawiać się tłuszczu, które zawierają. O ile zazwyczaj obróbka termiczna pozbawia warzywa wartości odżywczych, tak w suszonych pomidorach to działa na odwrót – są źródłem wielu dobrych składników odżywczych, które wprost reperują nasze zdrwie.

Po pierwsze: suszone pomidory mają działanie przeciwnowotworowe – głównie z powodu dużej ilości likopenu. Poza tym, są bogate w witaminę C, witaminę E, witaminę B, K oraz PP. Zawierają też spore ilości potasu, żelaza i wapnia. I teraz uwaga: z powodu tego, że zalewamy pomidory oliwą z oliwek, czyli tłuszczu, witaminy z suszonych pomidorów są świetnie wchłaniane przez nasz organizm. 

Co nam dają suszone pomidory?

  • silnie chronią przed rakiem,
  • wzmacniają układ krwionośny
  • usprawniają pracę serca
  • chronią przed wolnymi rodnikami
  • obniżają ciśnienie krwi
  • według badań mogą POWSTRZYMAĆ raka prostaty (wow)
  • chronią przed miażdżycą
  • sprawiają, że wyglądamy młodziej – mamy mniej widoczne zmarszczki, a skóra starzeje się wolniej

Ponieważ na początku jesieni pomidory możemy dostać za grosze, dobrym pomysłem jest zrobienie własnych słoików z suszonymi pomidorami. Pomyślcie tylko, ile pieniędzy oszczędzicie, a jakie zdrowe będą wasze pomidorki 🙂 Moja mama robiła je ostatnio i wyszło jej to rewelacyjnie, więc dzielę się przepisem i mam nadzieję, że się wam przyda.

Domowe suszone pomidory
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
4 hr 30 min
Czas całkowity
5 hr
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
4 hr 30 min
Czas całkowity
5 hr
Składniki
  1. 2 kilogramy małych pomidorków (ja miałam odmianę limo)
  2. Oliwa z oliwek
  3. 2-3 główki czosnku
  4. Oregano, bazylia, sól, pieprz, tymianek, ocet balsamiczny
Instrukcje
  1. Najpierw kroimy pomidorki na pół (dlatego jest ważne, żeby były małe).
  2. Następnie układamy je w rzędach na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
  3. Obsypujemy je przyprawami: solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem, oregano i spryskujemy mieszanką octu balsamicznego i oleju rzepakowego lub innego, który sprawdza się w wysokich temperaturach.
  4. Nastawiamy piekarnik na 120 stopni Celsjusza i wkładamy blaszki do środka. PAMIĘTAJ, ŻE POMIDORKI MAJĄ SIĘ SUSZYĆ, NIE PIEC - trzeba tego pilnować.
  5. Nie zamykamy piekarnika, tylko zostawiamy lekko uchylone drzwiczki (moja mama włożyła po prostu między drzwiczki a piekarnik drewnianą łyżkę).
  6. Pieczemy pomidorki przez ok. 40 minut. Powinny trochę się skurczyć i wysuszyć
  7. W międzyczasie kroimy czosnek na cienkie plasterki.
  8. Po 40 minutach na każdy plaster pomidora nakładamy cieniutki plasterek czosnku.
  9. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 70 stopni i suszymy pomidory przy otwartych drzwiczkach przez ok. 4 godziny (warto zaglądać i kontrolować je, bo każdy piekarnik jest inny).
  10. Pod koniec suszenia przygotowujemy oliwę z oliwek - podgrzewamy ją tak, żeby jej nie zagotować, ale też tak, żeby jednak miała dość wysoką temperaturę.
  11. Wsadzamy pomidorki do słoików, zalewamy oliwą z oliwek i odwracamy do góry dnem (od razu nam się powinny zawekować, dzięki czemu dłużej postoją).
  12. Po 2-3 dniach pomidorki są gotowe do spożycia. 🙂
Uwagi
  1. Można dodać pestki dyni, by urozmaicić smak suszonych pomidorków 🙂
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/
 
Smacznego! Dajcie znać, jakie przepisy chcielibyście zobaczyć w kolejne soboty 🙂

  • Kocham suszone pomidory. Dodaję je prawie do wszystkiego (dzisiaj do omleta). Od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia swoich, więc przepis jest dla mnie ogromną motywacją.

  • Dzięki za ten przepis. Aktualnie zaopatrzyłam się w tygodniu włoskim w biedronce w pomidory, ale kolejnym razem już skorzystam z Twojego przepisu. Rewelacja!
    Może przepis na jakieś domowe ciastka zdrowe? Chcę co tydzień robić ciastka czy batoniki muesli na przekąskę przedtreningową. Batoniki już trochę mi się przejadły 🙂

  • O super, uwielbiam suszone pomidory! (nie wiem jak kiedyś mogłam ich nie lubić). Zgadzam się, że są jedyne jeśli chodzi o urozmaicenie najprostszego dania! 🙂

  • green

    Czy przed użyciem pomidorów (np. do sałatki) odsączasz je za pomocą papierowego ręcznika z nadmiaru tłuszczu?

  • Nejcik

    Hah. W moim przypadku jest tak, że piekarnik nie pozwala działać gdy jest otwarty. Myślisz że wtedy wystarczy termoobieg na przykład?